Εισήγηση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για τα αυθαίρετα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 19:30

Εισήγηση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου για τα αυθαίρετα

«ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ» Στα πλαίσια της λειτουργίας της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετήθηκε στις 12/12/12, ημέρα Τετάρτη, η βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου  μιλώντας επί της προτεινόμενης τροποποίησης της παρ. 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011 της κυβέρνησης, που αφορά στο νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και άλλων ρυθμίσεων.

Αναδεικνύοντας την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού καθώς και τη φοροεισπρακτική διάθεση των τελευταίων τριών νόμων του Υ.Π.Ε.Κ.Α., η κα Θεοπεφτάτου επισήμανε το γεγονός ότι συντελείται ένα είδος «εθισμού» της ελληνικής κοινωνίας στην αυθαιρεσία. Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες της και να προσφέρει στο χώρο όλα εκείνα τα βασικά εργαλεία(κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες κ.α.) που του λείπουν προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα, αντίθετα αφαιρεί εργαλεία, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης του ΤΕΕ, υποβαθμίζει έννοιες όπως η περιβαλλοντική προστασία και η βιώσιμης αστική ανάπτυξη, ενώ αποκλειστικό μέλημα φαίνεται να είναι η εισροή νέων πόρων στα ταμεία που επιτάσσουν τα μνημόνια.

Με την προτεινόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιχειρεί η κυβέρνηση, όχι μόνο δε λύνεται με οριστικό τρόπο το πρόβλημα των αυθαιρέτων, αλλά δημιουργούνται επιπροσθέτως νέες γενιές αυθαιρέτων. Απ' ότι φαίνεται, στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα αυθαίρετα αποτελούν προϊόντα τα οποία πρέπει να παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο στους καταναλωτές. Παράλληλα, δεν υπάρχουν διευκρινήσεις για την αναστολή είσπραξης των προστίμων απ' τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ δε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τους πολίτες που δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και που έχουν ήδη εκκρεμή βεβαιωθέντα πρόστιμα στις Δ.Ο.Υ..

Κλείνοντας την εισήγησή της, η κα Βουλευτής διατύπωσε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της επίλυσης και της εκμετάλλευσης ενός χρόνιου προβλήματος που προκύπτει από μία πραγματική ανάγκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θα καταψηφίσει την προτεινόμενη τροποποίηση.

Από το γραφείο της Βουλευτή,

Αργοστόλι, 14/12/2012




00 inkefalonia general ad 300X250