ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς: Πολιτισμός – αθλητισμός δικαίωμα για το λαό, μόνιμη σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στην ΚΕΔΗΚΕ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 10:56

ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς: Πολιτισμός – αθλητισμός δικαίωμα για το λαό, μόνιμη σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στην ΚΕΔΗΚΕ

 Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ), η οποία βρίσκεται σε οικονομικό «τέλμα» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πρόσφατη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τη μετατροπή της ΚΕΔΗΚΕ σε διαδημοτική, μετά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των εργαζομένων. Ούτε στηρίζει το δικαίωμα του λαού μας σε υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν πολιτιστική – αθλητική ζωή.

Η νέα ΚΕΔΗΚΕ καλείται να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έως το περιβάλλον, ενσωματώνοντας στο καταστατικό της όλο το ιδιωτικοοικονομικό πλαίσιο που θέσπισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Η νέα ΚΕΔΗΚΕ σπρώχνεται (κι αυτή) σε αναζήτηση χρηματοδότησης, αφού δεν προβλέπεται κρατική ενίσχυση αλλά και μπαίνει ως όρος η μη οικονομική επιβάρυνση των νεοσύστατων δήμων. Τα υφιστάμενα τσακισμένα οικονομικά των νέων δήμων δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος της λειτουργίας της. Σπρώχνεται, έτσι, σε συμπράξεις με ιδιώτες ή και σε κλείσιμο.

Το έργο που έχουν επιτελέσει και επιτελούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν υπονομεύεται, προκειμένου να διαμορφωθούν νέα πεδία δράσης για τους ιδιώτες. Έτσι, συνεχίζουν να παραμένουν οι οικονομικές δυσκολίες (με ρίζες βαθιά στο παρελθόν), που φθάνουν μέχρι την απώλεια φορολογικής ενημερότητας, οι αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών από λογαριασμούς της κοκ. Οι μουσικοί της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2019, χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για ανανέωση των συμβάσεών τους για το 2020. Επισημαίνουμε ότι το να μην πληρώνονται τακτικά οι μουσικοί – «πάροχοι υπηρεσιών» και οι άλλοι εργαζόμενοι, είναι απαράδεκτο και οι διαμαρτυρίες τους είναι δίκαιες. Ως αποτέλεσμα, τα σχετικά καλλιτεχνικά και λοιπά τμήματα κινδυνεύουν με αποδυνάμωση και οι εργαζόμενοι σπρώχνονται να φύγουν εκτός Κεφαλονιάς. Αντίστοιχα, προβλήματα θα υπάρξουν και σε άλλους τομείς.

Τεράστια είναι η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη των κυβερνήσεων που ασπάζονται και υλοποιούν τη γραμμή κεφαλαίου – ΕΕ για αποκέντρωση και εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αντίστοιχα, ευθύνη έχουν όλες οι δημοτικές αρχές που χειροκρότησαν και χειροκροτούν, βάζοντας πλάτη σε αυτή την πολιτική.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

  • Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σε υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα.
  • Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΚΕΔΗΚΕ και να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τρίτους, με γενναία έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο εσωτερικών.
  • Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι της ΚΕΔΗΚΕ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το κράτος να αναλάβει την τακτική καταβολή του μισθού τους και να εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αργοστόλι 31/05/2020

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος                                Σοφία Μισαηλίδου


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250