ΕΛΜΕ ΚΙ: Όχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο - Όχι κάμερες στις τάξεις - Ασφαλής λειτουργία σχολείων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 12:30

ΕΛΜΕ ΚΙ: Όχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο - Όχι κάμερες στις τάξεις - Ασφαλής λειτουργία σχολείων

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 13-5-20 παράσταση διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ, της Ένωσης Γονέων, αντιπροσωπείας του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και με την συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων  στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης και στον Αντιπεριφεριάρχη κ. Τραυλό.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου των εκπαιδευτικών, ενάντια στο  Αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο, την απόφαση της κυβέρνησης για την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη (κάμερες), καθώς και για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ:

  • Να αποσυρθεί το Αντιεκπαιδευτικό Πολυνομοσχέδιο που :
  • Υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς και νέα εμπόδια στους μαθητές διατηρώντας και επεκτείνοντας το νόμο Γαβρόγλου (Τράπεζα Θεμάτων, βάση του 10, αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων στο Λύκειο κ.α.), που μετατρέπουν το Λύκειο σε «εξεταστική αρένα».
  • Θέτει ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ τα 17 έτη, κλείνοντας έτσι το δρόμο για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους
  • Συστηματοποιεί την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας για ουσιαστική μόρφωση, που δεν επιλύει τα προβλήματα των σχολείων και προωθεί την παραπέρα την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.
  • Εισάγει υποχρεωτικούς εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Τοπικής Διοίκησης για να εμπεδωθεί παραπέρα το υποχρηματοδοτούμενο, κατηγοριοποιημένο και διαφοροποιημένο σχολείο, που θα αναζητά εσαεί «χορηγούς» και «χρηματοδότες».
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα, που προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη (κάμερες). Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο έχει την ευχέρεια να βρεθούν άλλοι τρόποι για τη στήριξη των απόντων μαθητών.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα για την εφαρμογή των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Επισημάναμε :

  • ότι για τη μόνιμη λύση αυτών των προβλημάτων απαιτείται η άμεση, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, για το 2ο και 3ο γυμνάσια Αργοστολίου και για το Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας στην επικράτεια του Δήμου Αργοστολίου, για το σχολικό συγκρότημα Μεσοβουνίων στο Δήμο Σάμης, για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, καθώς και η άμεση παράδοση των υπό επισκευή σχολείων Γυμνάσια Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, στην επικράτεια του Δήμου Ληξουρίου.
  • την ανάγκη καθαριότητας σχολείων, απολυμάνσεις και επάρκεια αναλώσιμων. (Τουαλέτες, σχέσεις εργασίας και αμοιβές καθαριστριών, δαπάνες για την αγορά όλων των αναλώσιμων αντισηπτικά – μάσκες – γάντια κ.α.). Η διάθεση των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία δεν αποτελεί ουσιαστική και μόνιμη λύση. Απαιτούμε μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις του επιστημονικού δυναμικού των Ειδικών Σχολείων προς τα την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση μαθητών με λεωφορεία ή ταξί (να τηρηθούν οι αποστάσεις και όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής απολυμάνσεις, αποστάσεις, κ.λπ) μεταξύ των μαθητών ακόμη και αν αυξηθούν τα δρομολόγια. Αναφέρθηκε το πρόβλημα της κατάργησης των απογευματινών δρομολογίων με το “Ferry B” Ληξούρι - Αργοστόλι  για τους μαθητές του Εσπερινού Σχολείου από το Ληξούρι.
  • την ανάγκη να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες συναδέλφων εκπαιδευτικών και όσοι θα κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού (Εξίσωση όλων των αδειών των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων).
  • την ανάγκη άμεσης εξασφάλισης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, να ανανεωθούν οι συμβάσεις των αναπληρωτών και να γίνουν έγκαιρα νέες προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την επόμενη σχολική χρονιά
  • την ανάγκη ειδικών μέτρων για τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.
  • ΚΕΣΥ αποκλείοντας έτσι τους μαθητές από τη βοήθεια που παρείχαν αυτοί οι συνάδελφοι στους μαθητές, μέσω του προγράμματος τηλεκπαίδευσης στο οποίο συμμετείχαν. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων.

 

Από την πλευρά του Αντιπεριφεριάρχη υπήρξαν οι παρακάτω θέσεις:

Δήλωσε ότι «…κατανοεί τις διαφωνίες μας για τον Νομοσχέδιο και δεν συμφωνεί να τοποθετηθούν κάμερες στις τάξεις…»

Σχετικά με τα νέα σχολικά συγκροτήματα που έχουν προγραμματιστεί : Δεσμεύτηκε ότι άμεσα και με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, αρχίζει η επισκευή του γυμνάσιου Αγίας Θέκλης. Δήλωσε επίσης ότι περιμένει από τους αντίστοιχους Δήμους ορισμό οικοπέδων για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, συγκρότημα Πάστρας, ΓΕΛ Ληξουρίου, ενώ για το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος που στεγάζεται ήδη.

Για το παλιό κτιριακό συγκρότημα του  2ο -3ο Γυμνασίου (κοργιαλένειο) δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιηθεί πλέον για σχολική στέγη  μετά την επισκευή του μέσω ΕΣΠΑ. 

Σχετικά με τις μεταφορές γίνονται προσπάθειες με απευθείας ανάθεση στο ΚΤΕΛ να καλυφθούν όλες  οι ανάγκες και ειδικά για την μεταφορά μαθητών του Εσπερινού σχολείου από το Ληξούρι στο Αργοστόλι να χρησιμοποιηθεί ταξί.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε ότι σαν υπηρεσία εφαρμόζει τις υπουργικές – υπηρεσιακές αποφάσεις τονίζοντας ότι τα περισσότερα θέματα που θέσαμε είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου..Για ορισμένα από αυτά (πχ κάμερες, παρατάσεις συμβάσεων αναπληρωτών, μεταφορά προσωπικού των ειδικών σχολείων στο ΚΕΣΥ κ.α.) ως διεύθυνση έχουν και αυτοί επιφυλάξεις, τις οποίες θα μεταφέρουν στο Υπουργείο υπηρεσιακά!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ το επόμενο διάστημα θα πάρει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για όλα τα παραπάνω διεκδικώντας τα αυτονόητα και καθολικά αιτήματά μας.

Καλεί όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς τους Γονείς και τους Μαθητές να πλαισιώσουν τις πρωτοβουλίες αυτές και να δυναμώσουν την απαίτηση για την άμεση λύση τους, γιατί αυτό απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες μας και κυρίως η υγεία  και η ασφάλεια Μαθητών  και Εκπαιδευτικών.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ: ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 14/5/2020

ΤΟ Δ.Σ της ΕΛΜΕΚΙ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250