Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου, Σταύρου Σπαθή

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 23:31

Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου, Σταύρου Σπαθή

Tις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαι ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων δείχνουν παραπάνω από την απαιτούμενη κατανόηση ως προς τη δυσκολία καταβολής μισθωμάτων, ενώ υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις, όπου δίνεται αναβολή ακόμη και για διάστημα δύο ή τριών μηνών για τη πληρωμή του μισθώματος, όχι μόνο για το 60%, όπως ορίζει η προστασία του Νόμου αλλά και για ολόκληρο το ποσό. Η πράξη αυτή είναι πράξη ουσιαστικής και έμπρακτης αλληλεγγύης.

Καταλαβαίνω απόλυτα και αυτούς που δεν μπορούν να  κάνουν κάτι αντίστοιχο, όχι γιατί δεν θέλουν, το πιστεύω ειλικρινά αυτό, αλλά γιατί δεν μπορούν. Είναι λογικό όταν αυτό το εισόδημα μπορεί και να αποτελεί μοναδικό εισόδημα μιας ολόκληρης οικογένειας. Όλοι είμαστε στο μαζί στο ίδιο πρόβλημα. Για εμάς, δεν έχει σημασία εάν αυτό το πράττουν όλοι. Σημασία έχει ότι το πράττουν αρκετοί.

Νιώθω την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανώνυμους  για τη κοινή γνώμη ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, που δεν «στριμώχνουν» τους επαγγελματίες στη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε. Φαινομενικά μικρή αλλά πρακτικά πολύ σημαντική δύναμη για να βοηθηθεί μια επιχείρηση.

Ασκώντας το χρέος μας καθημερινά ως Επιμελητήριο, χτυπάμε τη πόρτα των αρμοδίων απαιτώντας το καλύτερο. Εχθές, στη τηλεδιάσκεψη που είχαμε με το Επιμελητηριακό Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη κας  Ρόδης Κράτσα, επανέλαβα την ανάγκη ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από το σημαντικό πάγιο κόστος της καταβολής του μισθώματος  για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και της με έμμεσο ή άμεσο τρόπο κάλυψης αυτού από το Κράτος. Δεν είναι σχέδιο μακροπρόθεσμο. Είναι ζωτικής σημασίας για να μη μπει λουκέτο σε καμία επιχείρηση την επόμενη ημέρα.

Επίσης επέμεινα στη πάγια θέση μας,  οι μισθοί και το Δώρο Πάσχα να καλυφθούν από το κρατικό προϋπολογισμό και να αποφασιστούν οριζόντια μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις. Τέλος στη τηλεδιάσκεψη συζητήσαμε για τον τουρισμό. Άμεσα ετοιμάζουμε με ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, τα σχέδια για την επόμενη μέρα, να διασώσουμε τον τουρισμό μας, που είναι και αυτός που στήριξε την οικονομία των νησιών μας τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Επιδιώκουμε κοινή στρατηγική για τον τουρισμό των νησιών της Περιφέρειας με μακροπρόθεσμους στόχους, αποδεχόμενοι τη χρήση voucher για εσωτερικό τουρισμό αποκλειστικά ως ένα επικουρικό μέτρο και όχι ως κύριο. Το Επιμελητήριο μας άλλωστε έχει στενή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και το σωματείο  επισιτιστικών επιχειρήσεων «Ο Αρκείσιος» για το πλάνο της επόμενης ημέρας στο τουρισμό.




00 inkefalonia general ad 300X250