Ψήφισμα για το θάνατο του Φανούρη Κ. Βώρου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 14:52

Ψήφισμα για το θάνατο του Φανούρη Κ. Βώρου

Ο Φανούρης Κ. Βώρος τίμησε την Εκπαίδευση και το Ληξούρι της Κεφαλονιάς

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩ Ν ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  – ΙΘΑΚΗΣ  (ΕΛΜΕ-ΚΙ)    

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  –  ΙΘΑΚΗΣ  (Σ.Φ.Κ.Ι.)             

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΘΑΝΑΤΟ  ΤΟΥ  Φ.Κ. ΒΩΡΟΥ                            

ΦΑΝΟΥΡΗΣ Κ. ΒΩΡΟΣ - ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΑΧΙΜΟΣ

Έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή ο Κεφαλονίτης στην καταγωγή Φανούρης Κ. Βώρος, Επίτιμος

Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ληξούρι, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας,

ενώ απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα της Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αφού για 15 περίπου χρόνια εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το 1976 διορίστηκε στο νεοσύστατο τότε Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ), που αργότερα μετεξελίχτηκε στο γνωστό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, από το οποίο αφυπηρέτησε ως Επίτιμος Σύμβουλος. Δίδαξε θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας στη ΣΕΛΜΕ Αθήνας και Τρίπολης και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Εξέδωσε βιβλία με θέματα της Εκπαίδευσης, της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας καθώς και της διδακτικής της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Κοινωνιολογίας, όπως Δοκίμια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Γενικής Παιδείας, Τρόποι σπουδής και διδασκαλίας της Ιστορίας, Η διδασκαλία της Ιστορίας με αξιοποίηση της εικόνας, Η διδασκαλία της αρχαίας γραμματείας, Σύντομη ιστορίας της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας κ.ά. Συμμετείχε στη συγγραφή  συλλογικών έργων,  αλλά και ο ίδιος   μας άφησε μεταφράσεις σπουδαίων ξενόγλωσσων βιβλία, όπως Οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί του John B. Bury, Εισαγωγή στη φιλοσοφία της Ιστορίας του W. H. Walsh, Ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης 1789-2000 του Denis Richards, Ιστορία της αρχαίας Φιλοσοφίας του A. S. Bogomolov και Η Ιόνιος Ακαδημία του G. P. Henderson. Συνέγραψε, τέλος, με τον  επίσης  Κεφαλονίτη  Γεράσιμο  Βανδώρο,  σχολικό  εγχειρίδιο  Ιστορίας  των Νέων Χρόνων  για την  Γ΄ Γυμνασίου (στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Γεωργίου Παπανδρέου), ενώ το 1983 έγραψε σχετικό με το Μικρασιατικό Πόλεμο κεφάλαιο για το μάθημα της Ιστορίας δέσμης της Γ΄ Λυκείου.

Σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική υπήρξε η θητεία και η δραστηριότητά του στο ΚΕΜΕ/Π.Ι. Μόνιμη έγνοια του  ο μάχιμος εκπαιδευτικός και ειδικότερα ο μάχιμος φιλόλογος. Γι' αυτό και με άρθρα του σε εφημερίδες   και   εκπαιδευτικά   περιοδικά   προέβαινε   σε   αναλύσεις   σχετικών   θεμάτων   και   κριτική παρουσίαση επίκαιρων εκπαιδευτικών ζητημάτων. Γι' αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία, έκδοση και διακίνηση του εκπαιδευτικού περιοδικού Τα Εκπαιδευτικά. Γι’ αυτό επιζητούσε και κατά καιρούς το πετύχαινε να είναι παραγωγός σχετικών εκπομπών σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι’ αυτό, τέλος, διατηρούσε προσωπική ιστοσελίδα, στην οποία κατέφευγαν πολλοί εκπαιδευτικοί.

Ο Φανούρης Κ. Βώρος διακρινόταν για την πολιτική του ευθυκρισία, την προοδευτική του κατεύθυνση και στόχευση  και  την  κοινωνική  του  ευαισθησία.  Είχε  συγκροτημένη  πολιτική  ιδεολογία  με  βάση  την ουσιαστική   δημοκρατία,  την   ανθρώπινη   αλληλεγγύη   και   την   κοινωνική   δικαιοσύνη.   Οξύνους   και συγχρόνως νηφάλιος ο ίδιος, ήταν πάντοτε ένας εύστοχος ομιλητής και ένας δημοκρατικός συνομιλητής.

Η  ΕΛΜΕ  Κεφαλονιάς-  Ιθάκης  και ο  Σύνδεσμος  Φιλολόγων  Κεφαλονιάς  -  Ιθάκης  είχαμε  την  τύχη  να συνεργαστούμε μαζί του, καθώς αρκετές φορές προσκαλεσμένος στο νησί είχε συμμετάσχει σε ημερίδες, σεμινάρια και ομιλίες, που είχαμε διοργανώσει. Και πάντοτε πολυπληθές ήταν το ακροατήριό του, καθώς δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας που ως τακτικοί αναγνώστες διάβαζαν τα άρθρα του στις αθηναϊκές εφημερίδες και στα εκπαιδευτικά περιοδικά και παρακολουθούσαν την εκπαιδευτική δραστηριότητά του.

Ο Φανούρης Κ. Βώρος τίμησε την Εκπαίδευση και το Ληξούρι της Κεφαλονιάς.

Αργοστόλι, 23 Ιανουαρίου 2020

Για το Διοικητικό Συμβούλιο                                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων

της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης                                                               Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Η Πρόεδρος                                                                                       Ο Πρόεδρος

Σοφία Ποταμιάνου                                                                         Δημήτρης Ζαβιτσιάνος