Συνάντηση Οινοποιών με θέμα «Σχέδιο δράσης και στήριξης του κλάδου από την Περιφέρεια»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 13:23

Συνάντηση Οινοποιών με θέμα «Σχέδιο δράσης και στήριξης του κλάδου από την Περιφέρεια»

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ

Με πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομιας και Αναπτυξης Υπαίθρου , Σωτήρη Κουρή έγινε συνάντηση των Οινοποιών της Κεφαλονιάς την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 στην ΠΕ Κεφαλληνιας με θέμα το Σχέδιο δράσης και την στήριξη του κλάδου από την περιφέρεια ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ .

Ο Αντιπεριφερειαρχης ανέλυσε τον σχεδιασμό του ως αφορά τα εργα και τις δράσεις στον πρωτογενή τομέα .

Κυρίαρχος στόχος η στήριξη όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και ξεχωριστά .

Λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής αλλά και της αλλαγής των συνθηκών της αγοράς ο σχεδιασμυός του αμπελοοινικού κλάδου πρέπει να περιέχει από εργα υποδομής , δημιουργία προτύπων αμπελώνων , εκπαίδευση αμπελουργών , πρότυπες δράσεις προβολής και διαφήμισης , επισκεψιμους χώρους αμπελώνων και οινοποιείων , σήμα ποιότητος και προστασία των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και ένα πλέγμα δράσεων που στόχο θα έχει την συνεχή αναβάθμιση του κλάδου αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους .

Στην συνάντηση επισης συζητήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα θέματα και προβλήματα του κλάδου . Δόθηκε η δυνατότητα της αποκλειστικής τοποθέτησης σε κάθε οινοποιό και η ελεύθερη τοποθέτηση του για την κατάθεση γνώμης ως αφορά την ουσιαστική στήριξη της επιχειρησής του αλλά και του κλάδου από την ΠΙΝ .

Στην συνάντηση εδοσε προστιθέμενη αξία η παρουσία του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ τα στελέχη του οποίου τοποθετήθηκαν στους τρόπους και τίς δράσεις που μπορούν να στηρίξουν τους Οινοποιούς και τον κλάδο τους .

Τέλος έγινε η ενημέρωση από τον Διαχειριστή του Leader κ Αλέξανδρο Κοψαχειλη για την δυνατότητα που έχουν οι Οινοποιοι να στηρίξουν τον εξυχρονισμο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους αλλά και τον ίδιο τον κλάδο τους .

Ευχαριστώ θερμά ολους τους Οινοποιους που παραβρέθηκαν , ΣΚΛΑΒΟΣ ΒΛΑΔΗΣ , ΧΑΡΙΤΩΝ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ , ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ( Γαλιατσάτος Παναγής και Κώστας Μπαζίγος), ΣΑΡΡΗΣ WINES , ΤΑΒΙΑΝΑΤΟΣ WINES , ΤΑΒΙΑΝΝΑΤΟΣ ΣΑΒΒΑΣ , ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΑΡΤΟΥΛΙΑΡΗΣ και αυτούς που απουσίαζαν αλλά δικαιολογημένα λόγω της απουσίας τους στην Αθήνα , ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ , ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ , CENTILINI WINES .

Η παρουσία των κ κ Ιωάννη Σαμάρα , Ειρήνη Κατσαληρου , Α. Γεράκη και Άγη Κονιδαρη από το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ήταν καθοριστική και περιέβαλε την συζήτηση μας με το κύρος και την απαιτούμενη άξία . Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομιας παραβρέθηκε ο προϊστάμενος κ Χαρ. Παπαϊωάννου τον οποίο ευχαριστώ . Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την σύμβουλο μου κ Σοφία Γαρμπή η οποία λόγω της εμπειρία της τόσο στο Δήμο Κεφαλονιάς οσο και στην διαχείρηση του leader μας βοήθησε με την τοποθέτηση της και τις παρεμβάσεις της .