Τα σπήλαια των Πουλάτων στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 16:06

Τα σπήλαια των Πουλάτων στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος (εικόνες)

Για ακόμη μια φορά τα σπήλαια των Πουλάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού σπηλαιολογικού και σπηλαιοκαταδυτικού ενδιαφέροντος.

Σειρά την Τετάρτη είχε το Χιριδόνι, στο οποίο και βρέθηκε ρωσική ομάδα δυτών υπόγειων σπηλαίων με επικεφαλής τον κ. Sergey Baykov, driving instructor στην εταιρεία Technical Diving International, μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πιστοποίησης τεχνικών καταδύσεων για δύτες και εκπαιδευτές στον κόσμο.

Η ομάδα των Ρώσων σπηλαιολόγων – ερευνητών μαζί με τον Κεφαλλονίτη δύτη και ερευνητή Μάκη Σωτηρόπουλο του Aquatic Scuba Diving Club, ανακάλυψε και χαρτογράφησε μια νέα υποθαλάσσια αίθουσα 150 μέτρων, με σταλακτίτες ύψους περίπου 10 μέτρων. Μάλιστα ο κ. Baykov κατέγραψε στην προσωπική του σελίδα τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και την πρόθεση της ομάδας να επαναλάβουν στο μέλλον τις καταδύσεις στο Χιριδόνι, ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Παράλληλα δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από την κατάβασή του και στο Αγγαλάκι.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία συνοδεύτηκε από την παρακάτω σχετική ανακοίνωση προς την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που ανακοινώνουμε ότι η Ρωσική Ομάδα Δυτών Σπηλαίων μετά από έρευνα σε ένα τα πιο όμορφα σπήλαια στην Κεφαλονιά, το Χιριδόνι, ανακάλυψε ένα νέο τμήμα. Ο νέος χώρος στο σπήλαιο είναι γεμάτος από ογκώδεις σταλακτίτες και η έκτασή του υπολογίζεται σε επιπλέον 150 μέτρα από τη γνωστή χαρτογραφία».

Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα το διαρκές και ουσιαστικό  ενδιαφέρον της σπηλαιολογικής και σπηλαιοκαταδυτικής κοινότητας για τα σπήλαια και τα βάραθρα των Πουλάτων και της ευρύτερης περιοχής της Σάμης. Ταυτόχρονα όμως μας δίνει τη δυνατότητα να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης του σπηλαιολογικού μας πλούτου, είτε καθιστώντας προσβάσιμα κάποια εξ αυτών στο ευρύ κοινό, όπως το σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι, είτε αξιοποιώντας τα προς την κατεύθυνση μιας συντεταγμένης ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Κάτι τέτοιο δεν θα ενίσχυε μόνο το τουριστικό μας προϊόν, αλλά θα επέφερε πολλαπλά οφέλη τόσο για το χωριό μας, όσο και για ολόκληρο τον Δήμο Σάμης.

Θα μας επιτρέψετε  ωστόσο να τολμήσουμε και μια πρόταση. Ο τόπος μας διαθέτει ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σύμπλεγμα σπηλαίων, που προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων και ερευνητών από όλο τον κόσμο. Γιατί λοιπόν να μην δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχολή Σπηλαιολογίας στην Κεφαλλονιά με έδρα τη Σάμη; Ή έστω, γιατί να μην πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα της χώρας, όπως επί παραδείγματι το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικά camp στην περιοχή μας που θα απευθύνονται σε φοιτητές που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά της φύσης; Η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργούσε μια τέτοια προοπτική στον Δήμο μας, θα ήταν ανυπολόγιστη. 

20190914 030607712 iOS20190914 030607712 iOS

Πηγή: www.poulatakefalonias.gr