Ελένη Παπαναστασάτου: «Υπάρχει χώρος για νέους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» Συνέντευξη με τη νεότερη υποψήφια της Δημοτικής Συμπολιτείας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 14:20

Ελένη Παπαναστασάτου: «Υπάρχει χώρος για νέους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» Συνέντευξη με τη νεότερη υποψήφια της Δημοτικής Συμπολιτείας

Συνέντευξη στη Χριστίνα Αντωνίου

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι νέοι είναι το μέλλον και  η ελπίδα της χώρας μας. Μπορεί να μη διαθέτουν πείρα, έχουν όμως φρέσκιες ιδέες, πρωτοπορούν, αρκεί να τους δώσει κάποιος το βήμα να εκφραστούν και να μας εκπλήξουν ευχάριστα. Αρκεί όμως και οι υπόλοιποι να σταματήσουμε για λίγο και να τους ακούσουμε.

Μια ευχάριστη έκπληξη αποκομίσαμε μέσα από τη συνομιλία μας, με τη νεότερη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο Αργοστολίου της παράταξης "Δημοτική Συμπολιτεία" με επικεφαλής τον Θεόφιλο Μιχαλάτο. Πρόκειται για την Ελένη Παπαναστασάτου, που είναι μόλις 23 ετών και έχει καταφέρει περισσότερα από κάποιους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η Ελένη στις απαντήσεις της υπήρξε σαφής, αυθόρμητη, συγκεκριμένη και αφοπλιστική.

 -Ποιο είναι το αντικείμενο των σπουδών σου;

Είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Τί ήταν εκείνο που σε έκανε να ασχοληθείς με τα κοινά σε τόσο μικρή ηλικία;

Ακριβώς το νεαρό της ηλικίας μου. Η ηλικία μου σίγουρα συνοδεύεται με κάποια απειρία αλλά και με τον απαραίτητο αυθορμητισμό, ενθουσιασμό και όρεξη που πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Ο δήμος οφείλει να δώσει κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να παραμείνουν στο νησί και κατ’ επέκταση την ασφάλεια ότι βρίσκονται σε έναν τόπο ο οποίος εξελίσσεται με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Μέσα από τη συμμετοχή μου σε αυτές τις εκλογές προσδοκώ να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς, η οποία φαίνεται να απομακρύνεται από το νησί, ένα νησί, το οποίο έχει ακόμα να προσφέρει πολλά στους νέους ανθρώπους. Άλλωστε σε λίγους μήνες θα αποφοιτήσω από τη σχολή μου και έχω ως πλάνο να γυρίσω μόνιμα στο νησί.

-Πώς κρίνουν οι γονείς σου την επιλογή σου  να ασχοληθείς με τα κοινά σε τόσο μικρή ηλικία; 

Οι γονείς μου όπως σε όλες μου τις αποφάσεις και επιλογές έτσι και σε αυτήν με στηρίζουν, εκφέροντας πάντα τη γνώμη τους και τις συμβουλές μου οι οποίες μου παρέχονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνω εγώ πάντα τις τελικές αποφάσεις. Άλλωστε το ενδιαφέρον μου για τα κοινά δεν είναι κάτι που προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Από τα μαθητικά μου χρόνια ως μέλος και πρόεδρος του 15 μελούς συμβουλίου του γυμνασίου και του λυκείου μου γυρνούσα με ενθουσιασμό στο σπίτι μιλώντας στους γονείς μου για τους στόχους και τα όνειρα μου με στόχο της βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος.

-Είσαι μια από τις νεότερες υποψήφιες Δημοτικές Συμβούλους στο Αργοστόλι. Πως βλέπεις σήμερα την πόλη σου μέσα από τις ανάγκες που υπάρχουν;

Βλέπω μία πόλη στην οποία υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως  για παράδειγμα στον κυκλοφοριακό τομέα .Όταν γίνονται έργα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν τα έργα αυτά και μετά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Καλό είναι να γίνονται έργα, αλλά πρέπει όταν αυτά γίνονται να διευκολύνουν  την καθημερινότητα του πολίτη και όχι να την κάνουν δυσκολότερη. Επιπλέον αυτό που μπορεί να παρατηρήσει ο οποισδήποτε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δρόμων του  Αργοστολίου αλλά και των χωριών δε συντηρούνται από τους αρμόδιους δημιουργώντας δυσκολίες στους οδηγούς. 

-Στο Δημοτικό Συμβούλιο μιλάνε συχνά για τα προβλήματα στην Παιδεία. Είσαι ικανοποιημένη από την αντιμετώπιση τους από την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή;

Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Ότι η υπάρχουσα αρχή περιορίζεται στη συζήτηση των προβλημάτων της Παιδείας και όχι στην επίλυσή τους. Προβλήματα στον τομέα της Παιδείας υπήρχαν πάντα στο νησί μας και σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά κάνοντας ίσως την εσφαλμένη γενίκευση ότι "Οι εκπαιδευτικοί είναι κοπρόσκυλα". Κατ’ εμέ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν είναι απλώς επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο χαρακτήρας που διαμορφώνει ένα άτομο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εκπαιδευτικό και για αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουμε να τοποθετήσουμε το θέμα της Παιδείας σε προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα.

-Τί συμβουλή θα έδινες στον κόσμο που θα ψηφίσει;

Να μην ψηφίσει ο κόσμος φιλικά ή ιδεολογικά σύμφωνα με τα πολιτικά του πιστεύω αλλά με κριτήριο την επιλογή ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και  έχουν όρεξη και διάθεση να προσφέρουν.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ