Το «Α» της ΔΗΜ.ΑΡ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 04 Μαρτίου 2012 18:42

Το «Α» της ΔΗΜ.ΑΡ.

Εδώ και πολύ καιρό μιλάμε για την αναγκαιότητα ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης της Κρίσης, του οποίου το πρώτο και σημαντικότερο Κεφάλαιο αφορά ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό αναπτυξιακό σχεδιασμό .

Είναι σαφές ότι: • Δεν γίνεται ανάπτυξη με ένα συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων • Απαιτείται η γενναία και άμεση στήριξη (φορολογική και χρηματοδοτική) εκείνων των κλάδων της οικονομίας που αποτελούν την αιχμή του «αναπτυξιακού δόρατος».

Ο τουρισμός-Η πράσινη οικονομία – ο αναδιαρθρωμένος κα ι αναπροσανατολισμένος πρωτογενής τομέας της οικονομίας αποτελούν, κατ αρχάς, τις περιοχές ενίσχυσης. Με βασικό γνώμονα την ενίσχυση των δράσεων που εμφανίζουν καινοτομία-εξωστρέφεια-συνέργεια και πειστικό σχεδιασμό , οι Τράπεζες χρηματοδοτούν, το ΕΣΠΑ ενισχύει και ο Αναπτυξιακός νόμος συνδράμει.

Η αποδεδειγμένη (θετική) αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων επιφέρει κα ι ευνοΪκή φορολογική μεταχείριση.

Το ζητούμενο εδώ, είναι να δημιουργηθεί μια ευδιάκριτη «αναπτυξιακή μάζα», ένα πειστικό παράδειγμα που θα προκαλέσει «μόχλευση», που θα ενθαρρύνει και άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες και να κατευθυνθούν ομοίως. • Ο ορυκτός πλούτος δεν μπορεί να εκχωρηθεί.

Οι απαιτούμενες έρευνες για το είδος και την ποσότητα θα συμπληρωθούν με τις αναγκαίες συμφωνίες για την αξιοποίησή του –συμφωνίες που δεν θα έχουν το χαρακτήρα του «ξεπουλήματος» • Δεν γίνεται ανάπτυξη με έναν διαλυμένο Κράτος!

Η άμεση ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου ανάπτυξης, αλλά και ο αναπροσανατολισμός του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης (όπως και η ενίσχυση της έρευνας στα Πανεπιστήμια) αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Τα διοικητικά μοντέλα που σήμερα κυριαρχούν θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα πιο αποτελεσματικά και «ανθρώπινα», γι αυτό και απαιτείται τα διοικητικά στελέχη να επιμορφωθούν άμεσα ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις- δεξιότητες και στάσεις.

Η ΔΗΜ.ΑΡ δεν πιστεύει στο «μοντέλο Ανάπτυξης» που βασίζεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους. Άλλωστε, κάτι τέτοιο, δεν θα οδηγούσε στην Ελλάδα σε μια αποτελεσματική ενίσχυση των επιχειρήσεων που καλούνται να μάθουν να λειτουργούν σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που συνήθισαν να λειτουργούν τα πολλά τελευταία χρόνια( κρατικοδίαιτες!)

Πιστεύουμε: 1.ό,τι χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη και θα μεριμνά ουσιαστικά για τους ασθενέστερους. 2.ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στο ευρώ-Και αυτά, είναι για μας ζητήματα στρατηγικής σημασίας! Δεν αμφισβητούμε ότι παρόμοιες προσεγγίσεις έχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς, αυτά που λέμε τα εννοούμε! –Δεν πρόκειται για εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών ή τακτικισμών, ούτε έχουμε άλλα πράγματα στο πίσω μέρος του κρανίου μας! Εκτιμούμε ότι ο κόσμος στο πρόσωπο του επικεφαλής μας, του Φώτη Κουβέλη, έχει ήδη αναγνωρίσει σε σημαντικό βαθμό, ότι εκπροσωπούμε κάτι που είναι ουσιαστικά καινούριο.

Τάκης Βασιλάτος Υπεύθυνος Τύπου της Ν.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ Κεφαλονιάς




00 inkefalonia general ad 300X250