Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά (εικόνες+video)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 13:49

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά (εικόνες+video)

Το συγκεκριμένο πείραμα παρατήρησης σεισμών ξεκίνησε στην Κεφαλονιά στις 9 Ιουνίου του 2015 με την εγκατάσταση των σεισμολογικών σταθμών στην περιοχή του Κουτάβου.

Χθες λοιπόν μετά από 3 χρόνια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι από τον Διευθυντή Ερευνών του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ Νίκο Θεοδουλίδη και τους Εταίρους της Ελληνο-Γαλλικής επιστημονικής Κοινοπραξίας του Ερευνητικού Έργου SINAPS@ - ARGONET.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Έργων που εκπονήθηκαν σε θέματα εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας & μείωσης του σεισμικού κινδύνου καθώς και η τεχνολογική υποδομή ARGONET (ειδικό δίκτυο σεισμογράφων/επιταχυνσιογράφων) που αναπτύχθηκε και λειτουργεί μόνιμα στην περιοχή του Κουτάβου.

Ο κ. Θεοδουλίδης τόνισε την σημασία καταγραφής λέγοντας ότι «Παντού στην Ελλάδα πρέπει να λειτουργούν όλα τα όργανα. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να εκτιμήσουμε αναμενόμενες βλάβες σε κάθε πιθανό σεισμό».

Βέβαια επανειλημμένα ξεκαθαρίστηκε πως τα στοιχεία αυτά και οι μετρήσεις βοηθούν στην προσπάθεια πρόληψης και όχι πρόγνωσης! Οι καταγραφές θα βοηθήσουν στο να δούμε τι συμβαίνει πριν από έναν σεισμό.

Σε ερώτηση για την μετακίνηση της Παλικής 20-25 εκατοστά  ο κ. Θεοδουλίδης είπε ότι «Πρόκειται για κάποιο Ρήγμα ολίσθησης- μετακίνησης του Ληξουρίου προς την Ιταλία. Η Παλική κινείται δεξιόστροφα εν ώρα σεισμού».

«Όλη αυτή η προσπάθεια όμως χρειάζεται την αξιοποίηση δεδομένων και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και χρηματοδότησης».

Στην παρουσίαση το παρών έδωσε και ο τέως αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης:

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ)

ΤΕΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Μαρία Κουρκουμέλη

Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κου Νίκου Θεοδουλίδη

https://www.youtube.com/watch?v=uWssKXpBlD4

DSC 0010DSC 0010DSC 0010DSC 0010DSC 0010DSC 0010DSC 0010

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250