Η Οικονομική Αστυνομία στο κυνήγι της αδήλωτης εργασίας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 07:49

Η Οικονομική Αστυνομία στο κυνήγι της αδήλωτης εργασίας

Η εμπλοκή της Οικονομικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τα όρια των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οπως επισήμανε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου η Οικονομική Αστυνομία να μπορεί υποστηρικτικά να επιλαμβάνεται περιστατικών που αφορούν τον εντοπισμό παράνομης εργασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την ανασφάλιστη εργασία «οικονομικό έγκλημα» και αναγνώρισε ότι εκτός από τους παραβάτες ευθύνεται και η πολιτεία η οποία «πρέπει πρώτη να άρει τα κίνητρα που σπρώχνουν τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σε πρακτικές μαύρης εργασίας».

«Για αυτό τον λόγο», συνέχισε, «ξεκινάμε αμέσως την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη μείωση όλων των διοικητικών βαρών με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τα διοικητικά βάρη και να ενισχύσουμε την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα».

«Ειδικά σήμερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι πληγή στο σώμα της οικονομίας, μειώνει τα δημόσια έσοδα, αποδυναμώνει το ασφαλιστικό σύστημα, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και κυρίως παραβιάζει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων», επισήμανε ακόμη.

«Θα είμαστε καταρχήν επιεικείς» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας, «σε συμπτώματα παραβατικότητας που δεν υποκρύπτουν συστηματικό δόλο, αλλά οφείλονται σε ελλιπή γνώση ή άλλους συγκυριακούς λόγους. Θα είμαστε όμως αμείλικτοι απέναντι σε συστηματικές παραβάσεις και επιχειρήσεις που υποτροπιάζουν στο πεδίο της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

» Δεν μπορεί όμως από τη μία πλευρά να χρειαζόμαστε να περικόψουμε συντάξεις και μισθούς προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους και από την άλλη κάποιοι να εκμεταλλεύονται τη σημερινή δύσκολη συγκυρία και μάλιστα να την χρησιμοποιούν και ως άλλοθι και να αυξάνουν την παραβατικότητα σε βάρος των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η ανασφάλιστη εργασία έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Επικαλούμενος στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας είπε ότι το πρώτο 7μηνο του 2012 η ανασφάλιστη εργασία στους κλάδους που ελέγχθηκαν έχει φθάσει το 35,4%, έναντι 11,36% του 2011 και 27,9% του 2010 στην ίδια χρονική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους εργαζόμενους το ποσοστό είναι 47% για το 2012, έναντι 38,9% το 2011 και 37,1% το 2010 σε σχέση με τους συνολικά αλλοδαπούς εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Σχετικά με την παράνομη μετανάστευση

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων, λόγω των συγκρούσεων στη Συρία, αλλά και γενικότερα της παράνομης μετανάστευσης, ο Ν.Δένδιας είπε ότι μετά την ενεργοποίηση των σχετικών σχεδίων αντιμετώπισης των εισροών στα χερσαία σύνορα του Έβρου, μειώθηκε στο ελάχιστο η είσοδος από τον Έβρο και αυξήθηκε στο Αιγαίο.

Όπως είπε, όμως, οι εισροές από το Αιγαίο είναι περίπου στο 30% των εισροών από τον Έβρο.

Για την αντιμετώπιση των εισροών είπε ότι δημιουργούνται στο Ανατολικό Αιγαίο τέσσερα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ενώ παράλληλα για τον οικονομικό συντονισμό των μέτρων θα ενοποιηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης το Ταμείο Προσφύγων και τα Ταμεία Επιστροφών και Εξωτερικών Συνόρων, ώστε η ενιαία διαχείριση των πόρων να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

ΤΑ ΝΕΑ