Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Τάκη Παυλάτο και τους σεισμούς (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 12:19

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Τάκη Παυλάτο και τους σεισμούς (VIDEO)

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κεφαλονίτη πολιτικό μηχανικό Τάκη Παυλάτο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή αλλά και τους σεισμούς που με αφετηρία αυτόν του 1953 αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την Κεφαλονιά πραγματοποιήθηκε χθες στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς , στο Αργοστόλι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Τάκη Παυλάτου στην ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη μεγάλου μέρους των δημοσίων κτηρίων του Νομού (όπως το παλαιό Δημαρχείο, η τέως Νομαρχεία, η Δημοτική Αγορά κα), δεκάδες ιεροί ναοί με κορυφαίο αυτόν του Αγίου Γερασίμου, η σχεδίαση και υλοποίηση έργων όπως η πύλη του κάστρου του Αγίου Γεωργίου ή το Φανάρι στο Αργοστόλι, είναι μερικά από τα σπουδαία έργα που άφησε ο Παυλάτος.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων οι οποίοι εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του Κεφαλονίτη πολιτικού μηχανικού.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Σταύρος Τραυλός, Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς μετά τους σεισμούς του 1953 αλλά και στον Τάκη Παυλάτο.

Η φροντίδα για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων, τα έργα υποδομής για τις ανάγκες της πόλης, η κατασκευή δημόσιων κτηρίων , κοινωφελών ιδρυμάτων, ο απολογισμός όσων κατεστράφησαν και ανασκευάστηκαν αλλά και ο οικονομικός απολογισμός αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της τοποθέτησής του κ. Τραυλού.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του σεισμολόγου και Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας Δρ. Νίκου Θεοδουλίδη και του Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Σπυράκου Κωνσταντίνου.

Ο κ. Θεοδουλίδης αναφέρθηκε στην σεισμική επικινδυνότητα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη παρουσιάζοντας και αναλύοντας την παγκόσμια τεκτονική του φαινομένου του σεισμού αλλά και εξειδικεύοντας την σεισμοτεκτονική σε Κεφαλονιά και Ιθάκη αλλά και τη σεισμική επικινδυνότητα που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Ο κ. Σπυράκος αναφέρθηκε εκτενώς στην υπάρχουσα κατάσταση των αντισεισμικών κατασκευών παρουσιάζοντας στοιχεία για την ασφάλεια των κτηρίων αναλύοντας τον προσεισμικό έλεγχο αλλά και προβάλλοντας υλικό από εργαστηριακά πειράματα σεισμών.

Ακολούθησε βράβευση των κ. Θεοδουλίδη, Σπυράκου και Τραυλού και προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τους σεισμούς του 1953.

Χρήστος Λαμπράκης

https://www.youtube.com/watch?v=RNhEMWz_5EQ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250