Το Επιμελητήριο ενημερώνει για τα ανοικτά προς την υποβολή αιτήσεων προγράμματα του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012 21:28

Το Επιμελητήριο ενημερώνει για τα ανοικτά προς την υποβολή αιτήσεων προγράμματα του ΟΑΕΔ

Την περίοδο αυτή παραμένουν ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων τα παρακάτω γενικά προγράμματα του Οργανισμού :που αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου( ή τρίμηνου στις περιπτώσεις 2,6) πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης και ότι οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά (εκτός της περίπτωσης 5).Η επιχορήγηση συνίσταται σε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών( από 100%-40%),αλλά και σε παροχή μέρους ημερομίσθιου (περιπτώσεις 2,5) ή του... επιδόματος ανεργίας κατά την α΄φάση (περίπτωση 3)΄η ακόμη και με την παροχή ενός εφάπαξ ποσού (περίπτωση 8) Τα 8 «ανοικτά» Προγράμματα είναι:

1)«Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών
Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

2)«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας έως 35 ετών».
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

3)Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) φάσεις.
Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες -ή στους 30 μήνες όταν έχει γίνει κατάρτιση. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για 12 μήνες ακόμα, δίχως επιχορήγηση.

4)Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, 5.000 ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια.

5)Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 2500ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από ένα (1) μήνα έως και εξήντα (60) μήνες- κατ' ανώτατο όριο

6)Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» όπως α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ, γ) Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ε) Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (ΚΑΜΠΙΝΓΚ).
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

7)Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α).

8)Πρόγραμμα Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και Αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (A.με.Α).
Όσον αφορά στο ποσό επιχορήγησης αυτού του β΄μέρους του προγράμματος ο ΟΑΕΔ, εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας και μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ για κάθε μία από αυτές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα στο www.eeki.gr( στην κατηγορία «Προγράμματα») και ακόμη περισσότερες στην www.oaed.gr και στις κατά τόπου Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Αργοστόλι 27/08/12

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου
Μιχαλάτος Θεόφιλος