Κων/νος Σπυράκος: «Προσοχή στις παραθαλάσσιες κατασκευές πριν το 1985»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 14:56

Κων/νος Σπυράκος: «Προσοχή στις παραθαλάσσιες κατασκευές πριν το 1985»

Το inkefalonia.gr εξασφάλισε την συνέντευξη ενός διακεκριμένου επιστήμονα. Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π. Κων/νος Σπυράκος βρέθηκε αυτές τις μέρες στο νησί μας και μίλησε στο inkefalonia για θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες της Κεφαλονιάς, όσον αφορά την πρόληψη και την προστασία τους από τους σεισμούς.

Το πρώτο θέμα που έθιξε ο καθηγητής κ. Σπυράκος είναι το αυτό του πρωτοβάθμιου ελέγχου των κατασκευών για δημόσια κτίρια και κτίρια συνάθροισης κοινού, ενώ σήμερα θίγει το θέμα των παραθαλάσσιων κατασκευών πριν το 1985.

«Ένα άλλο σημαντικό θέμα για το νησί έχει να κάνει με τα κτήρια που είναι κοντά στη θάλασσα. Τα κτήρια που είναι κοντά στη θάλασσα και ιδιαίτερα αυτά που είναι πριν από το 1985 (και βάζω αυτή την χρονολογία γιατί τότε άλλαξε ο κανονισμός και επέβαλαν πιο αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή σπιτιών κοντά στη θάλασσα), υφίστανται την διάβρωση. Αυτό γίνεται διότι η επικάλυψη που υπάρχει στο σκυρόδεμα (μια μικρή φλοίδα σκυροδέματος πάνω από το χάλυβα), είναι της τάξεως των 2,5 εκατοστών και αυτή η μικρή φλοίδα μπορεί να προστατέψει τον χάλυβα από 3 έως 5 χρόνια. Αν λοιπόν ένα σπίτι κατασκευάστηκε το 1985, αυτή η φλοίδα δεν είναι ικανή να προστατέψει τον οπλισμό. Επομένως όσο περνάει ο χρόνος το σκυρόδεμα δεν μπορεί να προστατέψει τον οπλισμό και η αντοχή τους μειώνεται. Επομένως αυτές οι κατασκευές πρέπει να τις προσέξουμε ιδιαίτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις συντηρήσουμε.Στην κατηγορία αυτή, κατασκευές δηλαδή πριν το 1985, ανήκει το 80% των κατασκευών Πανελλαδικά και στην Κεφαλονιά».

Capture




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ