Κων/νος Σπυράκος: «Η μόνη λύση στο σεισμό είναι η πρόληψη»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 15:46

Κων/νος Σπυράκος: «Η μόνη λύση στο σεισμό είναι η πρόληψη»

Το inkefalonia.gr εξασφάλισε την συνέντευξη ενός διακεκριμένου επιστήμονα. Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π. Κων/νος Σπυράκος βρέθηκε αυτές τις μέρες στο νησί μας και μίλησε στο inkefalonia για θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες της Κεφαλονιάς, όσον αφορά την πρόληψη και την προστασία τους από τους σεισμούς. Το πρώτο θέμα που έθιξε ο καθηγητής κ. Σπυράκος είναι το αυτό του πρωτοβάθμιου ελέγχου των κατασκευών για δημόσια κτίρια και κτίρια συνάθροισης κοινού. Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του «Πριν από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα το 2008 είχε γίνει μία ανακοίνωση από σεισμολόγους ότι θα γίνει σεισμός στο νησί, ο οποίος και ευτυχώς και δεν συνέβη. Είχε δημιουργήσει όμως ένα αρνητικό κλίμα και μάλιστα είχαν ακυρωθεί πολλές επισκέψεις τουριστών στο νησί λόγω αυτής της ανακοίνωσης. Θυμάμαι λοιπόν τότε είχα βγει στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και είχα ερωτηθεί γι αυτό το θέμα και είχα πει ότι σκοπεύω να έρθω τον Αύγουστο για διακοπές στην Κεφαλονιά.

Ήθελα με αυτό  να επισημάνω ότι είναι αδύνατον να προγνώσεις έναν σεισμό πότε θα συμβεί και ποιο θα είναι το μέγεθός του. Ωστόσο μπορεί να γίνει μία προετοιμασία του κόσμου και να προετοιμάσει και να ενισχύσει τις κατασκευές του, ώστε αν γίνει ένας σεισμός να έχει τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες.

Η λύση σήμερα είναι η πρόληψη. Υπάρχουν δύο νομοθεσίες αυτή τη στιγμή σχετικές με την πρόληψη. Ο νόμος περί αυθαιρέτων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια άλλη εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν το σεισμό της Αθήνας το 1999, η οποία ζητά από όλους τους φορείς να πραγματοποιήσουν πρωτοβάθμιο έλεγχο των κατασκευών. Υπεύθυνη για να συγκεντρώσει αυτούς τους ελέγχους είναι η Περιφέρεια.

Πρέπει κτίρια συνάθροισης κοινού να ελεγχθούν πρωτοβάθμια σε σεισμό. Τα κτίρια συνάθροισης κοινού είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι χώροι που στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εκκλησίες, οι χώροι διασκέδασης, οι χώροι εστίασης και τα ξενοδοχεία. Θα πρέπει δηλαδή όλα αυτά τα κτίρια να ελεγχθούν οπτικά σύμφωνα με τον οποίο συμπληρώνεται ένα έντυπο από δύο πολιτικούς μηχανικούς. Τα έντυπα αυτά συγκεντρώνονται στις περιφέρειες και αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ) και εκεί αξιολογούνται και αφού αξιολογηθούν ξεχωρίζουν τα κτίρια που δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος και είναι ασφαλή και σε αυτά που χρειάζεται να διεξαχθεί και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Θα πρέπει δηλαδή αυτά τα κτίρια που θα περάσουν από δευτεροβάθμιο έλεγχο να ελεγχθούν όχι μόνο οπτικά, αλλά και από διάφορα εξειδικευμένα όργανα.

Αφού το ελέγξεις γίνεται μία μελέτη προκύπτει νέα κατηγοριοποίηση κατασκευών και πλέον αν χρειαστεί γίνεται μια νέα τρίτη μελέτη για πλήρη έλεγχο και επεμβάσεις όπου χρειαστεί για επισκευή ή ενίσχυση. Αυτή είναι η εκποίηση αυτών των εγκυκλίων. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου πρωτοβάθμιου έλεγχου σε όλη την Ελλάδα είναι ότι το σύνολο των κτιρίων που είναι δημόσια και ανήκουν στην κατηγορία συνάθροισης κοινού, είναι 80.000.Από αυτά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 11.500. Από το 1999 μέχρι το 2012 έχουν ελεγχθεί 11.500 από τα οποία τα μισά είναι σχολεία. Στην κατηγορία των ιδιωτικών κατασκευών δεν έχει γίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

Όσον αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τώρα, επειδή τα αυθαίρετα στην Ελλάδα ή αυτά που έχουν αυθαιρεσίες είναι ενάμιση εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι σε κάθε κατασκευή ζουν κατά μέσο όρο 4 άτομα, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Η πολιτεία για να το λύσει αυτό ζήτησε να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα. Ζήτησε να πραγματοποιήσουν μια σειρά από ελέγχους και να νομιμοποιήσουν την κατασκευή τους. Η όλη διαδικασία απαιτεί και έλεγχο στατικής επάρκειας, γεγονός σημαντικό σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα. Πρέπει το κοινό να ανταποκριθεί σε αυτό, αλλά πρέπει να το κάνει σωστά. Εδώ η πολιτεία ξεχώρισε τις κατασκευές σε δύο κατηγορίες. Την κατηγορία συνάθροισης κοινού και την άλλη κατηγορία που κατά κύριο λόγο είναι τα σπίτια. Πρέπει λοιπόν να διερωτηθούμε και εδώ στην Κεφαλονιά αν έχουμε κάνει τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε».

Αυριο η συνέχεια με το θέμα της διάβρωσης των κτιρίων κοντά σε θάλασσα...

Το Who Is Who του καθηγητή Κ. Σπυράκου

Capture




00 inkefalonia general ad 300X250