Μνημόσυνο για τους πέντε αγωνιστές στο Ληξούρι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 05:31

Μνημόσυνο για τους πέντε αγωνιστές στο Ληξούρι

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Είμαστε  εδώ για να τιμήσουμε τους πέντε πατριώτες από την Αγία Θέκλη, τους δικούς μας ανθρώπους, τους συγγενείς και φίλους μας, που οι φασίστες κρέμασαν σ’ αυτήν εδώ την πλατεία. Σήμερα δεν τιμούμε απλώς αγαπημένους ανθρώπους, τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τα μέλη του ΕΑΜ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, παλεύοντας ν' απελευθερωθεί αυτός ο τόπος και να κυβερνηθεί από το λαό. Ως ανταπόδοση, η μετέπειτα ελεύθερη πατρίδα, γι αυτούς που επέζησαν και τις οικογένειές τους, επεφύλαξε φυλακές και εξορίες. Αυτή η εκδήλωση δεν απευθύνεται μόνο στους αριστερούς, αλλά σκοπός της είναι να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας. Την ιστορία που έχουν γράψει οι ίδιοι οι καθημερινοί άνθρωποι. Ακόμη να μην ξεχάσουμε τα εγκλήματα των φασιστών - συνεργατών των κατακτητών.

72 χρόνια μετά η γειτονιά μας, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μαστίζεται από πολέμους και εμφύλιες συρράξεις. Η χώρα μας μέσα από αντίξοες συνθήκες απλώνει χέρι βοήθειας σε όλους τους ανέστιους που έχασαν τα πάντα και παλεύουν για τη ζωή τους. Αποτελεί δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και απαντά με αλληλεγγύη εκεί, που άλλοι υψώνουν τα τείχη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι συνεχιζόμενες πολιτικές της λιτότητας όχι μόνο έχουν αποτύχει, αλλά αναδεικνύουν τις πιο σκοτεινές δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να μην ξεχάσουμε και χρέος μας είναι η συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων για την εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ευημερίας των λαών.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές. Ποτέ ξανά φασισμός.

Ληξούρι, 2-7-2016

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250