Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη: Xθες – σήμερα – αύριο – Εκδήλωση «σήμα κινδύνου» για να ευαισθητοποιηθούν άπαντες (εικόνες + Βίντεο)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 10:12

Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη: Xθες – σήμερα – αύριο – Εκδήλωση «σήμα κινδύνου» για να ευαισθητοποιηθούν άπαντες (εικόνες + Βίντεο)

Το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα του ΤΕΙ στο Ληξούρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το εφορευτικό συμβούλιο της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης με θέμα την Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη χθες – σήμερα – αύριο.

Ρεπορτάζ: Μάκης Μοσχόπουλος

Το μέλος της εφορευτικού συμβουλίου Γεράσιμος Φαρακλός προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι: «Πρέπει να εκπέμψουμε ένα σήμα να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι, να ενημερωθεί η κοινωνία για την παρούσα κατάσταση, να αναζητηθούν λύσεις με τρόπο συνεργατικό, παραγωγικό και δημιουργικό και να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλο είναι το θέμα της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης για το Ληξούρι αλλά και για ολόκληρη την Παλική» στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ Θεοδώρα Ζαφειράτου η οποία μίλησε για την οικογένεια των Ιακωβάτων, η κ Ρεγγίνα Ραζή τ. υπάλληλος του υπουργείου πολιτισμού αναφέρθηκε για το κτήριο της βιβλιοθήκης χαρακτηρίζοντας το ως ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής.

Και η κ Δώρα Μαρκάτου τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για τον Γεώργιο Μπονάνο τον καλλιτέχνη που έφτιαξε το ταφικό μνημείο των Ιακωβάτων που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της βιβλιοθήκη, ενώ παρουσιάστηκε και βίντεο με την επιμέλεια του Γεράσιμου Γαλανού και του Μιχάλη Ανδρεαδάκη για την Ιακωβάτειο του χθες αλλά και σε ποια κατάσταση είναι σήμερα η βιβλιοθήκη.

Στο δεύτερο και ποιο ενδιαφέρον μέρος η κ Δώρα Ζαφειράτου μαζί με τον πρόεδρο της εφορευτικού συμβουλίου κ Πέτρο Πετράτο ενημέρωσαν το κοινό και ανάλυσαν τη σημερινή κατάσταση της βιβλιοθήκης, ανακοινώνοντας τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης για όσο διάστημα χρειαστεί στο μουσείο Ληξουρίου υστέρα και από την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση του, αλλά και τι ενέργειες έχουν κάνει και θα κάνουν για την επισκευή των ζημιών που δημιουργήθηκαν από του σεισμούς του 2014. Στην αίθουσα του ΤΕΙ παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης, ανάμεσα τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Αραβαντινός, Βασίλης Ρουχωτάς ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης ΦΙ.ΚΟ Ηλίας Παρίσης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Γιώργος Κατσιβέλης αλλα και η κ Νόπη Αλεξανδροπούλου τ. πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης καθώς και ο προιστάμενος του ΤΗΜΟ κ Νικόλαος Μπούκας.

Διονύσης Αραβαντινός: «Δύο χρόνια μετά το σεισμό και για την Ιακωβάτειο η Δημοτική Αρχή νίπτει τας χείρας της»

Καυστικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά" Διονύσης Αραβαντινός,  για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιακωβάτειο, δύο χρόνια μετά τους σεισμούς.

«Δύο χρόνια μετά το σεισμό και για την Ιακωβάτειο η Δημοτική Αρχή νίπτει τας χείρας της» τόνισε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Για την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά, η Παλική διαθέτει ένα τρίπτυχο πολιτισμού που πρέπει να το αξιοποιήσει. Αυτό το τρίπτυχο είναι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, (ο βασικός πυλώνας πολιτισμού), το 1ο Δημοτικό Σχολείο (Μοναδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού μπαουχάους) και το Μουσείο Ληξουρίου που εδώ και 5 χρόνια παραμένει αναξιοποίητο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένη Τετράπολη» Βασίλης Ρουχωτάς που παρέστη στην εκδήλωση επεσήμανε: «Υστέρα από δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί 2 εκατομμύρια ευρώ στην Δημοτική Αρχή για έκτακτες ανάγκες,  τα αγάλματα του Μινιάτη και του Πετρίτση και η ταφική στήλη των Ιακωβάτων, εξακολουθούν να είναι στο χώμα και δεν υπάρχουν 50.000 ευρώ για την αποκατάσταση τους. Η αποθέωση της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής για την πολιτιστική κληρονομιά της Παλικής». ΄

https://www.youtube.com/watch?v=WF81qIeBGLo

DSC 0668DSC 0670DSC 0675DSC 0676DSC 0677DSC 0678DSC 0681DSC 0682DSC 0683DSC 0684DSC 0685DSC 0688DSC 0690DSC 0691DSC 0697DSC 0699DSC 0703DSC 0708DSC 0713DSC 0715DSC 0722DSC 0723DSC 0727DSC 0728


Ετικέτες: