Συνέντευξη Αφρ. Θεοπεφτάτου: «Δεν έχω μάθει να δραπετεύω από τα προβλήματα» (video)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 11:11

Συνέντευξη Αφρ. Θεοπεφτάτου: «Δεν έχω μάθει να δραπετεύω από τα προβλήματα» (video)

Λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μίλησε στο inkefalonia.gr για το διεκύβευμα αυτών των εκλογών, για τους προβληματισμούς και τις επιδιώξεις,αλλά και για όλα όσα σημειώθηκαν στην 7μηνη θητεία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Οπερατέρ Γιάννης Παπαδάτος

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω

https://www.youtube.com/watch?v=2hByQY-ebQA

Τα κυριότερα σημεία της

- Για το διακύβευμα των εκλογών

Είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη φορά που έγιναν εκλογές και ουσιαστικά δεν προλάβαμε να κυβερνήσουμε. Ο πρώτος λόγος όμως γι’ αυτές τις εκλογές είναι ηθικός. Έχουμε μία συμφωνία μακριά από το πρόγραμμά μας και μακριά από τις αξίες μας. Άρα είναι ηθικό το θέμα να μπει στην κρίση των πολιτών και να κρίνει ο λαός αυτή την πορεία. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την δεδηλωμένη μέσα στην βουλή από τον δικό του χώρο.

- Για τον λόγο που γίνονται τόσο συχνά εκλογές στην Ελλάδα

Οι εκλογές είναι η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας και δεν πρέπει να φοβόμαστε να ζητήσουμε την κρίση του Ελληνικού λαού

- Τι μπορεί να πετύχει η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση

Ζητήσαμε να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους και να παρθούν ισοδύναμα μέτρα. Να παραχθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν ποτέ. Μόνο η γραφειοκρατία κοστίζει στο κράτος 14 δις.

Μόνο μία κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά μπορεί να βάλει και πάλι να λειτουργεί το κράτος σε όλα τα επίπεδα.

- Για την διαπραγμάτευση και τον χρόνο που δαπανήθηκε σε αυτήν

Στην προηγούμενη θητεία δαπανήθηκε πολύς χρόνος με την διαπραγμάτευση, η Κυβέρνηση ωστόσο έδειξε δείγματα γραφής για να ενισχύσει τους αδύναμους. Με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση σιτίζονται και στεγάζονται 300.000 άνθρωποι που ήταν άστεγοι και δεν είχαν τα βασικά να ζήσουν, οι 100 δόσεις που εφαρμόστηκαν και έχουν υπαχθεί 700.000 άνθρωποι σε αυτό.

- Για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Η αντιμετώπιση των ετέρων μας ήταν σκληρή. Είχαν ήδη προετοιμαστεί να μας διώξουν. Δεν ήθελαν μία κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα για παραδειγματισμό στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήταν πολιτική τους επιλογή για παραδειγματισμό.
Αυτή η στάση μας και η αντιμετώπιση της σκληρής στάσης τους, ανέδειξε πάρα πολλά πράγματα. Έγινε παγκόσμιο ζήτημα το χρέος για την Ελλάδα που ποτέ δεν μιλούσαν γι΄αυτό. Αναδείχθηκε διεθνώς ο ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας , ενώ έσπασε και η Συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας.

- Για το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα

Είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό. Δεν είναι «μάγος» όμως κάποιος σε μόλις 7 μήνες να εξασφαλίσει εργασία σε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Εκτός από το μνημόνιο, έχουμε ένα σοβαρό πακέτο που δεν πρέπει να πάει σε «εργολάβους της αρπαχτής», όπως πήγαιναν στο παρελθόν πάρα πολλά πακέτα, αλλά να γίνουν θέσεις εργασίας. Μπορούν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

- Γιατί δεν διαφοροποιήθηκε όπως έκαναν άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όντως ήταν μία επώδυνη απόφαση για όλους μας. Ήταν μία συμφωνία με σκληρά μέτρα και το πρώτο που σκέφτεται κάποιος είναι να το βάλει στα πόδια, να

μην τον αφορά αυτό το δίλλημα. Όμως και οι περισσότεροι σύντροφοι μου και εγώ προσωπικά, δεν έχω μάθει να φυγοδικώ και να δραπετεύω από τα προβλήματα . Θέλω να κάτσω να λυθεί το πρόβλημα. Όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είδαν κατάματα στην πραγματικότητα. Το ναι που είπα δεν είναι «ναι» δέχομαι την συμφωνία, αλλά «ναι» στηρίζω την Κυβέρνηση να προχωρήσει. Δεν έπρεπε να δραπετεύσουμε από το πρόβλημα, καθώς μπορούμε να το λύσουμε.

Πετύχαμε μία σοβαρή χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια, με ένα σοβαρό πακέτο για ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε όμως αναδιαπραγμάτευση και ανάπτυξη.

Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί για να διευκολύνουν την ζωή του πολίτη.

DSC 0004

 

- Για τις συνεργασίες που ενδεχομένως θα προκύψουν στη νέα Κυβέρνηση

Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύσκολη, αλλά όχι απίθανη. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με την Νέα Δημοκρατία, γιατί εκφράζει το παλιό. Μας περιμένει άλλωστε πολύ δουλειά για το πώς θα απαλύνουμε αυτά τα μέτρα και πώς θα υπάρχει ανάπτυξη. Με τον μεγάλο συνασπισμό θα έχει μόνο εφαρμογή των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτές τις σκληρές συνθήκες είναι υποχρεωμένος να σταθεί δίπλα στους αδύναμους.

- Γι’ αυτούς που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά.

Είχα πει κάποτε ότι όλοι χρειάζονται . Μέσα από τις αντιθέσεις , άλλωστε, βγαίνουν οι σωστότερες αποφάσεις. Όμως ηταν επιλογή τους να φύγουν για να κάνουν έναν άλλο κόμμα, το οποίο ωστόσο δεν καλύπτει κάποιο πολιτικό κενό. Την σέβομαι την επιλογή τους, αλλά προχωράμε.

- Για την επαναλειτουργία της γραμμής Σάμης Πάτρα Ιθάκη και τον αγώνα που έδωσε

Ήταν πάρα πολύ σημαντικό που επαναλειτούργησε αυτή η γραμμή και για την Κεφαλονιά και για την Ιθάκη. Είχε επιπτώσεις και στην οικονομική ζωή της Πάτρα, αυτή η γραμμή που δύο χρόνια ήταν ανενεργή. Προοπτική όλων μας ήταν να υπάρχει αυτή η γραμμή. Εγώ, άλλωστε, δεν υποστηρίζω τα συμφέροντα κάποιου επιχειρηματία, υποστηρίζω το συμφέρον του κόσμου. Και φέτος ήρθαν πολλοί επισκέπτες και Ιταλοί από την Πάτρα στην Κεφαλονιά. Αυτή η γραμμή είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορώ να μπω στην σκέψη τι θα συνέφερε τον έναν επιχειρηματία ή τον άλλο. Φυσικά πρέπει να κρατήσει και τον χειμώνα.

- Για το έργο του Χάρακα που δεν ολοκληρώθηκε ούτε αυτό το καλοκαίρι

Ήταν ένα μεγάλο και σοβαρό έργο. Μια σοβαρή μελέτη και εκεί έγινε ο σεισμός που μας πήγε πολύ πίσω. Δυστυχώς ήρθαν το καλοκαίρι και τα capital control και πήγαν και πάλι πίσω το έργο. Οι στόχοι μας είναι όλα τα άλλα δημόσια έργα, οδοποιία στην Παλική , λιμάνια να προχωρήσουν και να χρηματοδοτηθούν κανονικά.


- Για την αποχή που ενδεχομένως να υπάρξει

Ο προβληματισμός αυτός προέρχεται από το πώς αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά μεγάλα κανάλια. Ωστόσο ο κόσμος θα «σηκωθεί» να πάει να ψηφίσει. Τον ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί θέλει να είναι ενεργός και να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το τι θα γίνει στο μέλλον στην Ελλάδα.

- Για το μήνυμα που στέλνει πριν τις κρίσιμες Εθνικές Εκλογές

Δεν είμαι άνθρωπος των υποσχέσεων. Είτε εκλεγώ, είτε δεν εκλεγώ θα είμαι πάντα δίπλα στον κόσμο, όπως όλα αυτά τα χρόνια. Με ξέρουν πάρα πολύ καλά, άλλωστε γιατί προέρχομαι από αυτή την κοινωνία. Δεν είμαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα αυτής της θητείας, γιατί το «τρέξιμο» είναι πολλές φορές δυσανάλογο από το αποτέλεσμα. Όμως θα συνεχίσω να παλεύω για το καλύτερο για το νησί μου. θέλω να τονίσω ότι θα είμαι δίπλα στις αγωνίες τους. Άλλωστε το τηλέφωνο μου είναι πάντα ανοικτό.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250