Το έθιμο του «Γρηγοράκη»!

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012 22:33

Το έθιμο του «Γρηγοράκη»!

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του «Γρηγοράκη στην πλατείαριζοσπαστών στο Ληξούρι.Πρόκειται για ένα παλιόηλιοτροπικόέθιμο που αφορά στην εορτή του ΆγιουΙωάννη του Λαμπαδαρη. Ρεπορτάζ: Μαρία Μουρελάτου – Μάκης Μοσχόπουλος Όλοι ξέρουμε πως την ήμερα αυτή ανάβουμε φωτιές και περνάμε με πηδήματα από πάνω για να έχουμε καλή υγεία μια και η φωτιά είναι καθαρτήριο στοιχειό. Επίσης καίμε και το Μαγιάτικο στεφάνι .

Στα Λεγατάτα και τα Μαρτσελάτα, όπως και σε άλλες συνοικίες της πολης του Ληξουρίου γινόταν το έθιμο του «Γρηγοράκη». Την παραμονή της εορτής του άγιου Γιαννιού έφτιαχναν στις γειτονιές ένα ομοίωμα ανθρώπου με το ωραίο του γιλέκο με την τραγιάσκα με το κουστούμι του και τον έλεγαν «Γρηγοράκη».

Παρίσταναν έτσι έναν καλό άνθρωπο που του έδιναν την ιδιότητα του γιατρού μάμου-γυναικολόγου και ότι περνούσε την ήμερα αυτή από τα χωριά και βοηθούσε τον κόσμοιδίως τις ετοιμόγεννεςγυναίκες να γεννήσουνκαλά. Μαζευόταν οι γυναίκες της γειτονιάς και η κάθε μια με τη σειρά της έβγαζε λόγο στο «Γρηγοράκη» λέγοντας του τα καλά του αλλά και παράπονα πως τις ξέχασε. Στο τέλος που γινόταν όλα αυτά τα κωμικά και τα σατιρικά προσποιούταν πως ο Γρηγοράκης από το πολύ το τρέξιμο αρρώστησε και πέθανε.

Κάποιος του κάνει νεκροψία και χαρίζουν τα όργανα του και κάποιος διαβάζει τη διαθήκη του με τις δωρεές. Και τέλος βάζουν φωτιά στο ομοίωμα και το καίνε. Στο σκετς συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Βαγγέλης Θεοφυλάτος

https://www.youtube.com/watch?v=OKpyZSImUQc

Ευχαριστούμε τον Γεράσιμο Σ. Γαλανό για τις πληροφορίες που μας έδωσε!




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250