Κραυγές πολιτών: «Σε λίγο ούτε κουλούρι δεν θα έχουμε να φάμε»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 16:12

 2134709











Το inkefalonia.gr βγήκε στους δρόμους του Αργοστολίου και ρώτησε τον κόσμο για το αν συμφωνεί με την ψήφιση του νέου μνημονίου.


Συναντήσαμε πρώτα τον Θεόφραστο Μανωλάτο και τον Σπύρο Μενάγια με ένα κουλούρι στο χέρι. Μόλις τους ρωτήσαμε να μας πουν τη γνώμη τους για το νέο μνημόνιο με μία φωνή και οι δύο απάντησαν: «Σε λίγο ούτε κουλούρι δεν θα έχουμε να φάμε».


Και κάπου εκεί άρχισε η συζήτηση: «Νομίζω ότι το προτιμότερο θα ήταν να είχαμε πει όχι  στο πρώτο μνημόνιο. Nα είχαμε πατήσει στον πάτο και πλέον να ξεκινούσαμε να ανεβαίνουμε. Τώρα όχι μόνο δεν ξέρουμε που είναι ο πάτος, αλλά ακόμα πέφτουμε» τονίζει ο κ. Μανωλάτος και ο κ. Μενάγιας συμπληρώνει: «Όλα προσχεδιασμένα ήταν. Αυτοί γνωρίζουν το μέλλον της Ελλάδας, εμείς δεν το γνωρίζουμε. Λυπάμαι γι’ αυτούς που αποφασίζουν για μας και που εμείς τους στηρίζουμε. Λυπάμαι και για τον εαυτό μου που κάποιον στηρίζω . Δεν ξέρουμε τι να πούμε, τι να κάνουμε, τι να πιστέψουμε. Είμαι ενάμιση χρόνο άνεργος και η ψυχολογία πέφτει στο ναδίρ. Θα έχουμε ευρώ και δεν θα το βλέπουμε στα χέρια μας».

«Ας ερχόταν η πτώχευση μία ώρα αρχύτερα»


«Σίγουρα μπαίνουμε σε περιπέτειες. Το καλύτερο θα ήταν η πτώχευση. Αφού θα έρθει που θα έρθει, ας έρθει μία ώρα αρχύτερα» τονίζει νεαρός σε ηλικία άνδρας που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του.

«Καλύτερα να τρως φασόλια, παρά τίποτα»

 2134705

Ο Δημήτρης Καραχρήστος είναι υπέρ της απόφασης. Το γιατί μας το εξηγεί: «Είμαι υπέρ της απόφασης. Σίγουρα δεσμευόμαστε για το μέλλον, αλλά το γεγονός ότι θα γλιτώσουμε την χρεοκοπία είναι σαφώς κάτι καλύτερο. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά σε μία χρεοκοπία όλα θα ήταν τελειωμένα. Τώρα κάπως ελέγχεται το πράγμα. Καλύτερα να τρως φασόλια, παρά να μην τρως καθόλου. Ας μαζευτούμε να κάνουμε μια οικονομία και να δούμε πως θα πάει το πράγμα. Πιστεύω  ότι δυο τρία χρόνια θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα».


«Το νέο δάνειο θα πάει να καλύψει τοκοχρεολύσια»

 2134708

O Εύθυμης Τζανετάτος, ο οποίος διατηρεί το γνωστό κατάστημα ρούχων στο Λιθόστρωτο, δηλώνει : «Λύση δεν υπάρχει. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις. Για τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει. Εν τω μεταξύ και τα λεφτά αυτά που λένε ότι θα πάρουν από το νέο μνημόνιο θα πάνε για τοκοχρεολύσια. Δεν θα είναι ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις. Θα εξασφαλίσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι και από εκεί και πέρα ο,τι γίνει για την Ελλάδα. Τους μισθούς θα χρειαστεί να τους καλύψουμε από μόνοι μας».


«Όπου πάει το ΔΝΤ φέρνει εξαθλίωση»


Αργοστολιώτης, ο οποίος δεν θέλησε να μας αποκαλύψει τα στοιχεία του ήταν καυστικός: «Κατέρρευσε η Ελλάδα και μην περιμένετε ότι θα ξανασηκωθεί στα πόδια της. Η ζωή από οικονομικής πλευράς θα είναι δύσκολοι και οι νέοι θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Δεν υπάρχει λύτρωση για την Ελλάδα. Πού θα πάει ένα παιδί να δουλέψει; Πώς θα ανοίξει ένα σπίτι;
Όπου πάει το ΔΝΤ εξαθλιώνει τους πάντες. Πάρε παράδειγμα τα κράτη που κατέφυγαν σε αυτό στη Λατινική Αμερική, πάρε παράδειγμα τα κράτη στην Αφρική. Όλοι αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και φυσικά με το αζημίωτο».


«Ο κόσμος δεν ξέρει λεπτομέρειες για το μνημόνιο»

 2134707

Ο Ανδρέας Ζαφειράτος δηλώνει: «Είμαι κατά της ψήφισης. Είναι ένα λάθος. Η Ελλάδα έχει μπει ήδη σε περιπέτειες. Είναι λάθος όμως, γιατί εκτός των άλλων η ψήφιση των νέων μέτρων έγινε και πάρα πολύ γρήγορα. Ο κόσμος δεν ξέρει λεπτομέρειες. Ούτε και οι πολιτικοί καλά καλά δεν ξέρουν λεπτομέρειες και αυτό είναι το τραγικό".


«Θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες»

 2134706

«Είναι μεγάλο λάθος και θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες εντός διμήνου. Το καλύτερο ήταν να εφαρμοστούν αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας» τονίζει  ο κ. Νίκος Γεωργίου.

«Δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση»

 2134704

Ο τέως διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδας στο υποκατάστημα Αργοστολίου κ. Γιώργος Φωκάς, τον οποίο συναντήσαμε τυχαία στο δρόμο τονίζει: «Βεβαίως έπρεπε να προχωρήσει το νέο μνημόνιο με όλα τα αρνητικά τα οποία περιέχει, γιατί απλά δεν είχαμε άλλη λύση εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα. Δεν είναι θέμα αν σου αρέσει ή δεν σου αρέσει.  Δεν υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση που να με έπεισε ότι είναι καλύτερη από την υφιστάμεθα κατάσταση».




00 inkefalonia general ad 300X250