Ζάκυνθος: Με ρυμουλκό από την Κεφαλονιά η μεταφορά του φορτηγού πλοίου AMARUNTHUS

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 17:53

Ζάκυνθος: Με ρυμουλκό από την Κεφαλονιά η μεταφορά του φορτηγού πλοίου AMARUNTHUS

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνει η ρυμούλκηση του φορτηγού πλοίου AMARUNTHUS, από το λιμανάκι στο Πόρτο Βρώμη στο λιμάνι της Πόλης, όπου θα μπορεί να δεθεί με ασφάλεια, να γίνει καταμέτρηση του φορτίου με τσιγάρα που παραμένει στα αμπάρια του και προφανώς να προχωρήσει η διαδικασία που αφορά την έρευνα γύρω από τον τρόπο που βρέθηκε δεμένο το πρωί της Δευτέρας στο λιμανάκι της Αναφωνήτριας.

Σύμφωνα  με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι της Ζακύνθου με την συνδρομή ρυμουλκού που θα φτάσει το μεσημέρι από την γειτονική μας Κεφαλονιά.

Η δαπάνη για αυτή τη διαδικασία, όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό δημοσίευμα του –Ε- θα καλυφθεί από….χορηγίες γνωστών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στα ταμεία του Δήμου για να αναλάβει αυτό το κόστος. 

Αξίζει πάντως  να σημειώσουμε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά …ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο για την εταιρεία στην οποία ανήκει το φορτηγό πλοίο με τις εκατοντάδες κούτες με τσιγάρα στα αμπάρια, τα δύο …ονόματα και τα διπλά έγγραφα.

Αυτό σημαίνει πως ο ιδιώτης που θα μπορούσε να αναλάβει την ρυμούλκηση του πλοίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να διεκδικήσει άμεσα τα χρήματα για την  εργασία που προσέφερε. Στο κενό έπεσαν και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ώστε το πλοίο να ταξιδέψει από μόνο του, αφού το πηδάλιό του έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρες, εκπρόσωποι του Δήμου σε συνεργασία με την λιμενική αρχή κατέβαλαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις  προκειμένου να εξασφαλιστεί ο τρόπος για την άμεση απομάκρυνση του πλοίου και τελικά αργά το μεσημέρι βρέθηκε «πρόθυμο» πλωτό για το ρυμουλκήσει. Όπως προαναφέρθηκε το κεφαλλονίτικο σκάφος θα φτάσει στο νησί μας το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, ούτε και χθες κατέστη δυνατή η  απομάκρυνση των καυσίμων από τις δεξαμενές του τσιγαράδικου AMARUNTHUS, , καθώς, για κακή… τύχη των αρχών που έχουν αναλάβει τον συντονισμό και αυτής της διαδικασία το βυτιοφόρο που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτό το έργο υπέστη ζημιά.

Και αυτό το πρόβλημα όμως φαίνεται να ξεπεράστηκε και έτσι σήμερα νωρίς το πρωί θα γίνει η απάντληση των δεξαμενών, ώστε να απαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η προχθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή  καθιστούσαν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση του φορτηγού πλοίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακόμη και να βυθιστεί. Από χθες όμως οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, διευκολύνοντας το έργο των αρχών.


Τέλος, να σημειωθεί πως για προληπτικούς λόγους, σκάφος του λιμενικού, εξοπλισμένο με ειδικά αντιρρυπαντικά μέσα θα βρίσκεται στην περιοχή για να αποτραπεί κάθε πιθανός κίνδυνος ρύπανσης.


Μαριλένα Παπαδάτου - ΕΡΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250