Νέες περικοπές σε νοσοκομεία και φαρμακευτικές δαπάνες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:46

Νέες περικοπές σε νοσοκομεία και φαρμακευτικές δαπάνες

Αν νομίζατε πως οι περικοπές στην Υγεία δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερες, μάλλον κάνατε λάθος.

Ο προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στα νοσοκομεία και στις φαρμακευτικές δαπάνες, που αναμένεται να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε έναν κλάδο που ήδη υπολειτουργεί λόγω των τεράστιων περικοπών που έχουν ήδη εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία το 2015 θα ανέλθει στα 1,18 δις. ευρώ, έναντι 1,45 δις. ευρώ που είναι φέτος, μία μείωση της τάξεως του 22,9%

Αντίστοιχα, για τη φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται να δοθούν 2 δις ευρώ, όταν το 2013 είχε ξεπεράσει τα 2,7 δις ευρώ, ενώ η έκθεση του Προϋπολογισμού αναφέρει ακόμα πως «υλοποιούνται διαρθρωτικές δράσεις που αποσκοπούν στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενδεικτικά αναφέρονται η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων βάσει των τριών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές, η προώθηση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία, η εισαγωγή ποινών για γιατρούς που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας».

Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται μία τόνωση 344 εκατ. ευρώ για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και επιπλέον πληρωμές ύψους 652 εκατ. ευρώ που αναμένονται κατά τη διάρκεια του 2015. Ωστόσο, για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ο Οργανισμός θα πρέπει στο εξής να στηριχθεί στα δικά του έσοδα και μόνο, δηλαδή σχεδόν αποκλειστικά στις εισφορές των ασφαλισμένων, με το ταμειακό του έλλειμμα να εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

 


 



00 inkefalonia general ad 300X250