Πολλοί από όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα «υποφέρουν»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 03:31

Πολλοί από όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα «υποφέρουν»

Α.Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑΈκπτωση έως 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τμ, και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά, ενώ δεν απαιτείται πλέον η ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑδικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τμ. Σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνετε τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και περιμένετε αργότερα (από Νοέμβριο - Δεκέμβριο) για συμψηφισμό με τις επόμενες δόσεις.

Όποιος φορολογούμενος πλήρωσε όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ αλλά δικαιούται έκπτωση ή απαλλαγή, ή  παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες.

Αρκετοί,λοιπόν, ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται εκπτώσεις ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να προσκομίσουν στις Εφορίες τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να αποδείξουν ότι πληρούν τα σχετικά κριτήρια για τις μειώσεις. Ειδικότερα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν στοιχεία για τους περισσότερους ανάπηρους, καθώς και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Επίσης για τους οικονομικά αδύναμους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% ανάλογα με την περίπτωση  πιθανόν τα στοιχεία να μην είναι επαρκή, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να μεταβούν στην εφορία με τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα με το Ε1 και το έντυπο Ε9. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω, για τους οποίους το ΥπΟικ δεν έχει στοιχεία, θα πληρώσουν ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου χωρίς τη σχετική έκπτωση που δικαιούνται.

Β.Ο «Οδικός χάρτης» του ΕΝΦΙΑ:

- Μεταξύ 20-25 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, καθώς και για όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. (Για όσους είναι δυνατόν) Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

- Στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 και το Ε1. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργασθεί η ΓΓΔΕ και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για όσους ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στα δύο έντυπα. Τα νέα εκκαθαριστικά γι' αυτούς θα εκδοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου

- Στα μέσα Δεκεμβρίου όσοι με βάση το εισόδημά τους δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% και δεν διαπίστωσαν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα θα μεταβούν στις εφορίες τους για να ζητήσουν νέα εκκαθάριση με τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν. Η παραπάνω διαδικασία αφορά και αυτούς που είχαν το 2013 κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο
 



00 inkefalonia general ad 300X250