Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου απαντά σε άρθρο της εφημερίδας "Real News"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 20:11

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου απαντά σε άρθρο της εφημερίδας "Real News"

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με το παρόν Δελτίο Τύπου διαψεύδει τμήμα του άρθρου της κυριακάτικης εφημερίδας RealNews. Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 23.01.2014, με τίτλο “Ο εγκέλαδος χτύπησε τον φυσικό πλούτο της Κεφαλονιάς” αναφέρεται ότι “… λόγω της άτυπης παύσης πληρωμών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στο 2012, για αρκετούς μήνες, η έκταση του Εθνικού Δρυμού Αίνου δεν φυλασσόταν, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα ούτε τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα του Φορέα. Το ευτύχημα είναι ότι την περίοδο εκείνη τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας που σημειώθηκαν ήταν πολύ περιορισμένα σε σχέση με ότι συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας….” Κατ’ αρχάς, σημειώνεται ότι η ‘άτυπη παύση πληρωμών’ αφορούσε στο έτος 2013 και όχι στο έτος 2012, όπως εσφαλμένα αναφέρει το ανωτέρω δημοσίευμα. Εν πάσει περιπτώσει, ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι η φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Αίνου αποτελεί σταθερά τη βασική προτεραιότητα του, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία/επόπτευση της περιοχής και την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων σε αυτήν, ανεξαρτήτως των όποιων δυσκολιών, οικονομικών και μη, που περιστασιακά προκύπτουν. Συνεπώς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ‘παύσης πληρωμών’ του 2013, το αρμόδιο προσωπικό του Φορέα, παρότι απλήρωτο, εκπλήρωνε ανελλιπώς τα καθήκοντά του, ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην Επόπτευση/Φύλαξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Σημειώνεται επίσης, ότι χάρη στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο Φορέας με την τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς, είχε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή των οχημάτων του με καύσιμο κίνησης. Ως αποτέλεσμα, όπως απεικονίζεται στα παρακάτω γραφήματα, ο Φορέας Διαχείρισης με τα μέσα που διαθέτει, όχι μόνο δεν μείωσε, αλλά αντιθέτως αύξησε τις περιπολίες του στον Εθνικό Δρυμό Αίνου κατά το 2013, σε σχέση με το 2012 (630 έναντι 509 περιπολιών, αντιστοίχως), επωφελούμενος από την απόκτηση και δεύτερου οχήματος 4x4.

Capture copy copy copy copy

Γραφήματα: Αριθμός περιπολιών ανά μήνα, για τα έτη 2012-13, στον Εθνικό Δρυμό Αίνου από το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης.

Εν κατακλείδι, χάρη στην οργανωμένη, αδιάλειπτη και αποτελεσματική Επόπτευση/Φύλαξη του Εθνικού Δρυμού, αλλά και στην άμεση συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Κεφαλονιάς (Δ/νση Δασών, Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Δήμο Κεφαλονιάς, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία κ.λπ.), όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των εγγράφων-αναφορών που έχει αποστείλει ο Φορέας Διαχείρισης, καταγράφηκαν ελάχιστες παράνομες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου και υπάρχει ανά πάσα στιγμή πλήρης εικόνα της κατάστασης του Εθνικού Δρυμού Αίνου και των υποδομών που διαθέτει (οδικό δίκτυο, μονοπάτια κ.λπ.). Σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα έχουν συμβάλλει και οι άριστες σχέσεις που έχει καλλιεργήσει με συνέπεια και διατηρεί σταθερά ο Φορέας με τους κατοίκους των οικισμών και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Εθνικό Δρυμό, π.χ. με τους κτηνοτρόφους.

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπ/μίου Πατρών




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250