Η... κουνημένη λίστα του 3ου Γυμνασίου για τον Γενάρη - Φλεβάρη!

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 11:25

Η... κουνημένη λίστα του 3ου Γυμνασίου για τον Γενάρη - Φλεβάρη!

Τούτη η λίστα γράφτηκε εν μέσω μετασεισμών και απρόσμενων σχολικών διακοπών, μια και ο Εγκέλαδος ξύπνησε από το λήθαργό του στα έγκατα της γης και πάνω στο ξεντολόγημά του άρχισε η Κεφαλονιά να αναπάλλεται. Μοιραία κάποια κτήρια δεν άντεξαν, κυρίως στο Ληξούρι. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ούτε σοβαροί τραυματισμοί ούτε θύματα. 'Όμως συμπολίτες μας έμειναν άστεγοι και πολλοί έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Όταν, κατά το συνήθειό της, η ελαφρόμυαλη και ματαιόδοξη επικαιρότητα ρίξει αλλού το βλέμμα της, ελπίζουμε πως τη σεισμική ακολουθία δε θα τη διαδεχτεί η πολιτική ανακολουθία, πως όσοι επλήγησαν θα τύχουν της πρέπουσας κρατικής στήριξης, πως τα δημόσια κτήρια θα ελέγχονται προ σεισμικών δονήσεων και πως οι ιθύνοντες θα λάβουν υπόψη τους την παραίνεση του Κωστή Παλαμά, που από το 1910 είχε καταθέσει το όραμά του:

"...Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα, μεγάλα,

γερά θεμελιωμένα, από της χώρας,

ακάθαρτης, πολύβοης, αρρωστιάρας,

μακριά μακριά τ' ανήλιαγα σοκάκια ,

τα σκολειά χτίστε!"

 

Εμείς είμαστε πια φερέοικοι, μια και το 3ο Γυμνάσιο από δω και πέρα θα στεγάζεται σε άλλο χώρο. Ο Εγκέλαδος μας επέβαλε αλλαγές. Ας τις δούμε ως εφαλτήρια για νέες πορείες, όμορφες και δημιουργικές.

Στην ΕΛΠΙΔΑ και στη ΔΥΝΑΜΗ της ψυχής, λοιπόν, είναι αφιερωμένη

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ-ΦΛΕΒΑΡΗ 2014

ΒΙΒΛΙΑ

 1) "Χαρά - Η καλύτερη θεραπεία" συγγρ. Γιώργος Πιντέρης, εκδ. Ψυχογιός.

2) "Ατζέντα Κοέλιο 2014,Να μοιράζεσαι" συγγρ. Πάουλο Κοέλιο, εκδ. Λιβάνη.

3) "3096 μέρες - Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής"-το αυτοβιογραφικό βιβλίο της αυστριακής Νατάσα Κάμπους που έπεσε θύμα απαγωγής όταν ήταν δέκα ετών και πέρασε ως τα δεκαοχτώ φυλακισμένη, υπέστη ταπεινώσεις και βία κάθε μορφής αλλά κατάφερε να επιβιώσει.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

     1) 'Απ' την ελπίδα χτυπημένος"(όρθιος να μένω εκεί που οι   άλλοι γονατίσανε/ σαν φάρος πριν τον σκεπάσει ένα κύμα...) μουσ. Φ. Πλιάτσικας-στίχοι Οδυσ. Ιωάννου.

     2)"Ελπίδα''(Πάω με όρτσα το πανί και την ελπίδα βάρκα...) στίχοι και μουσ. Παντελής Θαλασσινός.

     3 )"Εγώ μιλώ για δύναμη" στίχοι Λ. Νικολακοπούλου-μουσ. Δ. Γαλάνη(το ερμηνεύουν θαυμάσια και οι Ν. Μποφίλιου-Ε. Ζουγανέλη).

"Μα εγώ μιλάω για δύναμη /της αγάπης ισοδύναμη...΄'

   4)"Η επιμονή σου" μουσ.-στίχοι Κ. Λειβαδάς - τραγ. Ε. Ζουγανέλη.

ΤΑΙΝΙΑ

 1) "Στέλιος" ταινία μικρού μήκους του Κώστα Κακογιάννη και του Πάμπου Κουζάλη για τον ταλαντούχο συνθέτη Στέλιο Πεσή, που από μικρός διαγνώστηκε με μυική δυστροφία αλλά η καθήλωσή του δεν του απαγόρευσε να αποφασίσει ότι η ζωή και η δημιουργία είναι ο μόνος δρόμος.

2)"Η μελωδία της καρδιάς" αμερικανική ταινία-σκην. Κρίστεν Σέρινταν -πρωτ. Φρέντι Χάιμορ, Κέρι Ράσελ, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Ρόμπιν Γουίλιαμς.

3)"Julie and Julia"σκην.Νόρα Έφρον-πρωτ. Μέριλ Στριπ, Έιμι Άνταμς, Στάνλει¨ Τούτσι-μια απολαυστική κωμωδία που δίνει μαθήματα αγωνιστικότητας.

ΡΗΣΕΙΣ

 1)"Στη ζωή παίζουμε απευθείας το έργο" Ευγένιος Ο Νηλ

   2)"Θάρρος, φίλε μου, μπορεί η αυριανή μέρα να σου είναι πιο ευνοϊκή . Όσο υπάρχει ζωή ,υπάρχει και ελπίδα. Ο Δίας μας στέλνει πότε μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα και πότε μια άλλη με θύελλα και βροχή". Θεόκριτος .

3)"Ένα πράγμα πρέπει να έχει κανείς∙ - είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη, είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη η δουλειά, η τέχνη και η γνώση". Φρήντριχ Νίτσε.

 4)" Η μόνη χαρά στη ζωή είναι να αρχίζεις " Τσεζάρε Παβέζε.

   

ΠΟΙΗΜΑ

    "Γιατί βαθιά μου δόξασα" του Άγγελου Σικελιανού "...μα κι ο σεισμός βαθύτερη την κτίση θεμελιώνει..."

  •            Κάτι σαν επίλογος_το ξόρκι του Νίκου Καζαντζάκη από την "Ασκητική" του
  •          ΠΙΣΤΕΥΩ Σ' ΕΝΑ ΘΕΟ, ΑΚΡΙΤΑ, ΔΙΓΕΝΗ, ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΟ, ΠΑΣΧΟΝΤΑ, ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟ, ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤ' ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ , ΤΙΣ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΟΡΑΤΕΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΤΟ ΧΩΜΑΤΕΝΙΟ ΑΛΩΝΙ,ΟΠΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΠΑΛΕΥΕΙ Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.

                                             Το όπλο παρά πόδα




00 inkefalonia general ad 300X250