Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης Ιθάκης για κινητοποιήσεις για τια δρομολόγια των πλοίων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 07:37

Κάλεσμα Λαϊκής Συσπείρωσης Ιθάκης για κινητοποιήσεις για τια δρομολόγια των πλοίων

Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ιθάκης και με θέμα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, πραγματοποιήθηκε χτες 5-11-2013 το Δημοτικό Συμβούλιο.Η συνεδρίαση ήταν αποκαλυπτική για τις προθέσεις και τις θέσεις των δυνάμεων του πολιτικού προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση της Ιθάκης, που στηρίζει, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, την πολιτική Κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)-Τρόικας.

Πολύ έσχατα, όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε αυτοκαθορίζονται ως Μνημονιακές είτε ως «αντιμνημονιακές» ή «ανεξάρτητες», ανακάλυψαν ξαφνικά την «εφοπλιστική ασυδοσία». Η δημοτική Αρχή (ΝΔ), αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ) και διάφοροι «ανεξάρτητοι», αφού εδώ και λίγο καιρό εκθείαζαν την γαλαντομία του συγκεκριμένου εφοπλιστή που πήρε πρόσφατα την γραμμή Πάτρα–Σάμη-Ιθάκη, σήμερα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» υποκριτικά, για την ακτοπλοϊκή κόλαση για την Ιθάκη, που διαμόρφωσε σε συνεργασία μαζί του η συγκυβέρνησή τους. Κάνουν σοβαρή προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από το γεγονός ότι ως δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα την κυβέρνηση, νομοθετούν όλες τις αξιώσεις των εφοπλιστών και τις κάνουν άτεγκτους νόμους που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. (Μία από αυτές τις αξιώσεις είναι και αυτό το προνόμιο της «χειμερινής ακινησίας» που χρησιμοποιεί τώρα ο εφοπλιστής και αφήνει την Ιθάκη ουσιαστικά χωρίς συγκοινωνία καταχείμωνο) .

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών (ΣΥΡΙΖΑ) ξαφνικά ανακάλυψε ότι «...Οι θαλάσσιες γραμμές δεν ανήκουν στους εφοπλιστές αλλά στους πολίτες....» Διεκδικεί στα πλαίσια της ΕΕ, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δημόσιες και προσιτές (!!!) ως μια ρύθμιση στα πλαίσια της «αρχής της νησιωτικότητας» και όχι σαν απαράβατο λαϊκό δικαίωμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε υιοθετεί βασικές εφοπλιστικές αξιώσεις όπως είναι π.χ. το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο», οι «άγονες γραμμές» κ.α που σπρώχνουν ζεστό χρήμα στις τσέπες των εφοπλιστών...

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι όλες οι παραπάνω δυνάμεις, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και σήμερα, ομνύουν υπέρ της πολιτικής τής πλήρους απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, της εφαρμογής του αντιλαϊκού κανονισμού 3577- 1992 της ΕΕ που εναρμονίστηκε στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο 2932/2001 και κατάργησε το ΚΑΜΠΟΤΑΖ. Αναγνωρίζουν στα πλαίσια αυτής της πολιτικής την εφοπλιστική ιδιοκτησία στα καράβια, αλλά και το απόλυτο δικαίωμα των εφοπλιστών να καθορίζουν τα δρομολόγια, τα στάνταρ ασφαλείας, τις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών, τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων κ.α. Από αυτά τα προνόμια προς τους εφοπλιστές, αλλά και με τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, την σκληρή εκμετάλλευση και την κλοπή δεδουλευμένων των ναυτικών μας, το εφοπλιστικό κεφάλαιο αποκόμισε τεράστια κέρδη και σήμερα «ζητά και τα ρέστα».

Σήμερα οι παραπάνω δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, σηκώνουν κουρνιαχτό απέναντι στην κατάπτυστη πολιτική που ακολουθείται, όχι γιατί αμφισβητούν την παραπάνω πολιτική, αλλά γιατί επείγονται να διασκεδάσουν την συσσωρευμένη οργή όλων των Θειακών για το σύνολο των αντιλαϊκών επιλογών της πολιτικής κυβέρνησης –ΕΕ. Στα πλαίσια της κοροϊδίας τους προς τον Ιθακήσιο Λαό, και ενόψει των επερχόμενων εκλογών έριξαν πολύ «κλάμα». Άλλος ήταν με τον εφοπλιστή, άλλος τα έβαζε με τον εφοπλιστή, άλλος μας είπε να γίνουμε εφοπλιστές για νά χουμε δικά μας καράβια..κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία όλους τους μαζικούς φορείς σε ενιαίο μέτωπο δράσης για τη ματαίωση των σχεδίων των εφοπλιστών.
Να διεκδικήσει απρόσκοπτες φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Να μην έχει καμιά αυταπάτη ότι αυτά τα δικαιώματα του μπορεί να τα εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μίγμα τής διαχείρισης του καπιταλισμού. Η λύση αυτών των προβλημάτων θα εξασφαλιστεί μια και καλή μόνο στη δική του εξουσία στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και ενός δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία σε ασφαλή λιμάνια για επαρκή εξυπηρέτηση των νησιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της Ιθάκης να συμμετέχει μαζικά στις κινητοποιήσεις για τα δρομολόγια τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη.

ΙΘΑΚΗ 6 Νοεμβρίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΘΑΚΗΣ