Ανακοίνωση απο την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 19:42

Ανακοίνωση απο την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας

Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας 14/8/ 2013 Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Φιλόμηρων Ιθάκης Αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί μας φίλοι και φίλες του Συλλόγου Φιλόμηρων Ιθάκης. Με αφορμή το περιεχόμενο της τελευταίας δημόσιας ανακοίνωσης σας που σχολιάζει το θέμα της αρνητικής απόφασης του Κ.Α.Σ για την συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στην θέση Άγιος Αθανάσιος την οποία συσχετίσατε με υποχθόνιες δράσεις ατόμων και φορέων της περιοχής των Πρόννων θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι : Η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και τα μέλη της τα οποία έχουν την μεγάλη τιμή να είναι αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών περιοχών του νησιού μας δεν είχαν, δεν έχουν και δεν επιθυμούν να έχουν καμία σχέση ή εμπλοκή με τις όποιες αποφάσεις κρατικών αυτοδιοικητικών πανεπιστημιακών, ιδιωτικών ή όποιων άλλων οργάνων και φορέων που συσχετίζονται με τις αρχαιολογικές έρευνες στην Ιθάκη.  

Προφανώς και μας ενδιαφέρει αφάνταστα ως Έλληνες, Κεφαλλήνες, φιλάρχαιους και συμπατριώτες σας η συνέχιση των ερευνών σε κάθε σημείο της πατρίδας μας και ιδιαιτέρως στο νησί της Ιθάκης γιατί όσο ποιο σύντομα τελειώσει η έρευνα αυτή τόσο ποιο σύντομα θα αξιολογηθεί και θα απαντηθεί τελεσίδικα εάν όντως υπάρχουν στην Ιθάκη ή όπου αλλού μυκηναϊκές εγκαταστάσεις που θα μπορέσουν να ταυτοποιήσουν την ύπαρξη διοικητικού - ανακτορικού κέντρου αυτής της εποχής. Για εμάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή Ιθάκη ήταν όντως ένα τμήμα από το μεγάλο και κραταιό νησιωτικό βασίλειο του Οδυσσέα έτσι όπως εν συνόλω το περιγράφει ο Όμηρος και ο εντοπισμός κάθε μυκηναϊκής εγκατάστασης στα αναφερόμενα νησιά θα επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία.

Είναι αυτονόητο λοιπόν για όλους μας ότι εμείς περισσότερο και από εσάς θα θέλαμε οι ανασκαφές στην Ιθάκη όχι μόνον να συνεχιστούν, όχι μόνο δύο μήνες τον χρόνο όπως συνήθως γίνεται, άλλα δώδεκα μήνες τον χρόνο νύχτα και μέρα. Θέλουμε να ξέρετε πως έχουμε πειστεί απόλυτα οτι οι ανασκαφές στην Ιθάκη βοηθούν αφάνταστα εξίσου και εμάς και για τον λόγο αυτό θα ήμασταν τελείως ηλίθιοι, - ξέροντας μάλιστα το τι υπάρχει στην περιοχή μας,- εάν εμείς φέρναμε προσκόμματα για την συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών σε οποιοδήποτε περιοχή στον χώρο του Ιονίου πολύ δε περισσότερο στο νησί σας.

Είμαστε μαζί σας, είμαστε θετικά δίπλα σας και θέλουμε περισσότερο και από εσάς να συνεχιστούν άμεσα, να τελειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα και να αξιολογηθούν από τους επαΐοντες οι όποιες αρχαιολογικές έρευνες το ταχύτερο δυνατόν όχι μόνον στην Ιθάκη αλλά στην Ζάκυνθο, την Λευκάδα, το Μεγανήσι και στην υπόλοιπη Κεφαλληνία.

Εάν όμως από την άλλη μεριά πιστεύετε ότι το ανάκτορο του Οδυσσέα εντοπίστηκε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ζεύγους των αρχαιολόγων Αθανάσιου Παπαδόπουλου - Λίτσας Κοντορλή τότε πρέπει να διερωτηθείτε πολύ σοβαρά γιατί αυτό το τεράστιο γεγονός - εάν ήταν όντως γεγονός- δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους επαΐοντες και γιατί δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις επιτροπές που ήλθαν για έλεγχο όπως επίσης και από την εδώ υπεύθυνη αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπ. Πο σε συνδυασμό με τις απαραίτητες αποδείξεις αδιαμφισβήτητης μυκηναϊκής στρωματογραφίας. Εάν αυτό δεν σας λέει κάτι τότε εμείς δεν μπορούμε ειλικρινά να βοηθήσουμε και θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε αφού πρώτα ενημερωθείτε για τους λόγους που το Κ.Α.Σ πήρε αυτήν την απόφαση να διερωτηθείτε ξανά αναζητώντας τις ορθές απαντήσεις για τα πραγματικά αίτια της αρνητικής θέσης του ανώτατου επιστημονικού συμβουλίου αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ όπως είναι το Κ.Α.Σ πριν κατηγορήσετε και στοχοποιήσετε άκριτα και άδικα την εδώ αρχαιολογική υπηρεσία, καταξιωμένους αρχαιολόγους και τους φορείς μιας περιοχής που το μόνο που έχουν κάνει είναι να αγωνίζονται όπως και εσείς για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαιοτήτων των νησιών μας.

Θέλουμε επίσης να ξέρετε ότι καμία, μα απολύτως καμία χρηματική ενίσχυση δεν λάβαμε από την Ελληνική πολιτεία, δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Μακάρι η Ελληνική πολιτεία να είχε στηρίξει τις εδώ ανασκαφές όπως έχει αντίστοιχα στηρίξει εσάς -και πολύ καλά έκανε- επί τόσες δεκαετίες. Το μόνο που υπάρχει είναι η ανιδιοτελής αγάπη για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του τόπου μας δεκάδων επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας και φίλων μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αποτελούν τα τακτικά και επίτιμα μέλη της εταιρείας μας τα οποία στηρίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την συλλογική μας προσπάθεια και το έργο της εδώ υπεύθυνης αρχαιολογικής υπηρεσίας με τους εκάστοτε συνεργαζόμενους με αυτήν επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα. Εάν είχατε κάνει τον κόπο να μελετήσετε το προφίλ της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας που βρίσκεται σε σελίδα στο Facebook με τα στοιχεία EtaireiaMeletonProistorikes Kephallenias θα είχατε πάρει τις απαντήσεις για το ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν με έργο και λόγο τους σκοπούς της εταιρίας μας και δεν θα πέφτατε σε αυτό το ολίσθημα.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι μαζί με εσάς και εμείς ενώνουμε την φωνή μας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των ανασκαφών σε κάθε θέση που εσείς θα προτείνετε. Είμαστε μαζί σας γιατί όσο ποιο σύντομα και τελεσίδικα απαντηθεί το τι πραγματικά υπάρχει για κάθε περιοχή που η αρχαιολογική κοινότητα διεξάγει έρευνες, τόσο το συντομότερο θα απαντηθεί με πληρέστερο τρόπο που τελικά υπάρχουν και που δεν υπάρχουν οι αναζητούμενες εδώ και διακόσια χρόνια μυκηναϊκές εγκαταστάσεις της εποχής του Οδυσσέως στα νησιά του Ιονίου.

Σε αυτό το ζήτημα θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί σας: μπορεί για αυτούς που ξέρουν το τι πράγματι συμβαίνει στην νοτιοανατολική Κεφαλληνία, η θέση αυτή - εάν κάποιος θέλει να την ερμηνεύσει κακόβουλα στα στενά πλαίσια του μικρόκοσμου που ζούμε,- να φαντάζει υστερόβουλη διότι όντως συμφέρει εμάς πολύ περισσότερο από ότι εσάς. Θέλουμε όμως να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι καθόλου έτσι, πάνω από όλα μας ενδιαφέρει ως Έλληνες η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η επιβεβαίωση της ιστορικότητας των πληροφοριών που μεταφέρει ό Όμηρος για την λεγόμενη ηρωική εποχή των Ελλήνων (Προϊστορική εποχή) σε κάθε σημείο του Ελλαδικού χώρου χωρίς εξαιρέσεις και τοπικισμούς.

Σε αυτά τα επιστημονικά πεδία η Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και φιλοδοξεί να συμβάλει θετικά για την ενίσχυση των ερευνών και την δημοσιοποίηση των σχετικών εργασιών.

Ειδικότερα όμως ως Κεφαλλήνες, με την ιδιότητα αυτή και με το βάρος της ιστορικής ευθύνης που μας αναλογεί θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι για εμάς, υποθέτω όπως και για εσάς, είναι θέμα τιμής να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την ενίσχυση των ερευνών που θα απαιτηθούν για την ταυτοποίηση του χώρου που γεννήθηκε ανδρώθηκε και ενταφιάστηκε κατά την μυκηναϊκή εποχή το γένος του Οδυσσέα, κοινού μας προγόνου, αρχηγέτη των μεγάθυμων Κεφαλλήνων και παγκόσμιο σύμβολο των απανταχού ναυτιλλομένων.

Την ευθύνη αυτή θα την κουβαλάμε εσείς και εμείς μέχρι την στιγμή που η Ελληνική πολιτεία και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λαού των Κεφαλλήνων αναλάβουν τις μεγάλες δικές τους ευθύνες και αντιληφθούν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.

Αγαπητέ μας Πρόεδρε και αγαπητά μέλη, τελειώνοντας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να συμβάλετε και εσείς θετικά στην αλλαγή αυτής της εντελώς λαθεμένης και ανιστόρητης αντίληψης ότι η περιοχή των Πρόννων, τα υποτιθέμενα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υποχθόνιοι αρχαιολόγοι και η Εταιρεία μας ειδικότερα βρίσκονται κάθε φορά πίσω δίπλα ή μπροστά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις ατυχείς εξελίξεις των αρχαιολογικών υποθέσεων της Ιθάκης. Είναι καιρός πλέον να αναζητήσετε σε άλλα πεδία τις απαντήσεις που αναζητάτε για την αχαρακτήριστη στάση της Ελληνικής Πολιτείας ως προς την χρηματοδότηση των ανασκαφών στην Ελλάδα και ειδικότερα για την κακοδαιμονία της Ιθάκης και όσο δεν το κάνετε εκτιμούμε ότι χάνετε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες. Είναι πιστεύω πολύ προτιμότερο να θυμίζουμε στους σημερινούς Ιθακήσιους και Κεφαλλήνες αυτά που μας ενώνουν με εκείνη την περίοδο και είναι πράγματι τόσα πολλά και σημαντικά, παρά να τους υποδεικνύουμε με φανατισμό τα πολύ στενά γεωγραφικά όρια κάποιου υποσυνόλου από το βασίλειο του Οδυσσέα μέσα στα οποία θέλουμε με το ζόρι να τον περιχαρακώσουμε λοιδορώντας όποιους έχουν άλλη άποψη, διασύροντας εξέχουσες προσωπικότητες της αρχαιολογικής κοινότητος, δαιμονολογώντας την εδώ αρχαιολογική έρευνα και στοχοποιώντας άκριτα μια ολόκληρη περιοχή.

Κανένας από εμάς δεν πρέπει να ξεχνά ότι «οι καιροί ου μενετοί» και αργά η γρήγορα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί γιατί πολύ απλά η αλήθεια είναι ανίκητη.

Το Δ.Σ της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ