Ο Βίκτωρας Ρουχωτάς για τα 30 χρόνια φιλίας Κεφαλονιάς – Σερβίας (InKefalonia 89,2)

Στον Inkefalonia 89,2 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Αργοστολίου και Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά, Βίκτωρας Ρουχωτάς, με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κεφαλονιάς στους Δήμους Σάμπατς, Σοκομπάνια και Βόζντοβατς της Σερβίας, το διάστημα 21-25 Απριλίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρουχωτάς, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών από την υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης των δύο πόλεων, και ο Δήμος της σερβικής πόλης Σάμπατς προσκάλεσε επισήμως τον αδελφοποιημένο από το 1995 Δήμο Αργοστολίου να παραστεί στη δέκατη ετήσια τελετή απονομής βραβείων της πόλης και στις εορταστικές εκδηλώσεις της 22ας Απριλίου 2025, για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς το 1867.
Ο κ. Ρουχωτάς τόνισε ότι την ελληνική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο ίδιος ως Επίτιμος Πρόξενος, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπυρίδων Σαμούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο τουριστικός επιχειρηματίας κ. Διονύσιος Παπαδάτος και η υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς με αντικείμενο τις σχέσεις Κεφαλονιάς και Σερβίας, κα Αικατερίνη Αρβανιτάκη.
Περιέγραψε τη θερμή υποδοχή που έτυχαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και από τους τρεις Δήμους που επισκέφθηκαν, ενώ σημείωσε την έκδηλη αγάπη των Σέρβων προς τους Κεφαλονίτες.
Υπογράμμισε ότι, παρότι είναι Πρόξενος στη Σερβία για την Κεφαλονιά, εργάζεται για ολόκληρη την Ελλάδα και ενημέρωσε για την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στην κα Αικατερίνη Αρβανιτάκη, η οποία εκπονεί διδακτορική διατριβή για τις σχέσεις Κεφαλονιάς και Σερβίας.
Αναφερόμενος στα 30 χρόνια ενασχόλησής του με τη Σερβία, δήλωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και μέλλει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανακήρυξη του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου σε επίτιμο Δημότη της πόλης του Σάμπατς, καθώς και στην απονομή του κλειδιού της πόλης, τιμώντας τον για τα 30 χρόνια φιλίας και αδελφοποίησης των δύο πόλεων — απονομή που έγινε στο πλαίσιο του θεσμού των βραβείων της πόλης, ο οποίος έχει καθιερωθεί από το 2015.
Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, ο ίδιος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης του Σάμπατς για τη συνεισφορά του στην εγκαθίδρυση και μακροχρόνια διατήρηση των αδελφικών σχέσεων των δύο πόλεων, με απόφαση της δημοτικής αρχής.
Ενημέρωσε ακόμη ότι την ίδια ημέρα η ελληνική αντιπροσωπεία προσκλήθηκε επίσημα στην εορταστική εκδήλωση του Δήμου Σάμπατς στο θέατρο της πόλης, όπου τιμήθηκε η επέτειος της 22ας Απριλίου 1867 από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ παρακολούθησαν και συναυλία μουσικής δωματίου από την ορχήστρα του Βελιγραδίου.
Ο κ. Ρουχωτάς επεσήμανε ότι στην πόλη του Σάμπατς έχει δοθεί σε έναν κεντρικό δρόμο το όνομα «οδός Πόλης Αργοστολίου», ενώ και στο Αργοστόλι υπάρχει αντίστοιχα «οδός Σάμπατς», ως ένδειξη φιλίας, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.
Υπενθύμισε ότι η αδελφοποίηση των Μεταξάτων με τη Σοκομπάνια έγινε το 1995 επί Νικόλα Φραντζή και πως η κοινότητα Μεταξάτων, ενταγμένη πλέον στον Δήμο Αργοστολίου, ενισχύει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Θύμισε ότι ο αείμνηστος Δρ. Ντράγκαν Ίλιτς, με καταγωγή από τη Σοκομπάνια και τότε πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, είχε φέρει 800 παιδιά από τη Σερβία στην Ελλάδα για φιλοξενία, φιλοξενία που είχε αναλάβει ο ίδιος ο κ. Ρουχωτάς. Μαζί, όπως είπε, οργάνωσαν την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, η οποία υπογράφτηκε στις 14 Νοεμβρίου 1995 μεταξύ της Σοκομπάνια και της κοινότητας των Μεταξάτων, μετέπειτα Δήμου Λειβαθούς.
Αναφερόμενος στον Δήμαρχο της Σοκομπάνια, Μίοντραγκ Νίκολιτς, μετέφερε το καλωσόρισμά του προς τους Έλληνες και τη δήλωσή του ότι πλέον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για αναθέρμανση των σχέσεων. Ο Δήμαρχος της Σοκομπάνια πρότεινε την ονοματοδοσία δρόμου με ελληνικό όνομα στην πόλη, ως έναρξη νέας εποχής συνεργασίας με τουριστικές και γαστρονομικές δράσεις από αμφότερες τις πλευρές.
Ο κ. Ρουχωτάς αναφέρθηκε και στο Βόζντοβατς, το οποίο έχει αδελφοποιηθεί με το Ληξούρι από το 2015. Όπως είπε, εκεί υπάρχουν οδοί με τα ονόματα «Ληξούρι» και «Κεφαλληνίας», ενώ και στο Ληξούρι έχει ονομαστεί δρόμος «οδός Βόζντοβατς». Μάλιστα, με τη διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Sumica» κα Αντριάννα Ρούσιτς, προτάθηκε η οργάνωση δωρεάν μαθήματος ελληνικής γλώσσας για παιδιά του Βόζντοβατς, πρόταση που έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από την ελληνική αποστολή.
Στάθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς Κεφαλονιάς και Σερβίας, λέγοντας ότι αυτοί αποτυπώνονται στην προσφορά των Σέρβων μετά τους σεισμούς του 1953 με τα προκατασκευασμένα σπίτια —τα λεγόμενα «Σέρβικα»— αλλά και ήδη από το 1600, με τον Λεονάρδο τον 3ο Σιντόκι να παντρεύεται Σέρβα πριγκίπισσα. Αυτά, όπως είπε, και άλλα στοιχεία (όπως του Πανά) έχουν καταγραφεί από την κα Αρβανιτάκη και πρόκειται να αναδειχθούν μέσω της διατριβής της.
«Ως Πρόξενος κάνω μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι τα καταφέρνω να συνδεθεί η νεότερη ιστορία της Κεφαλονιάς και της Σερβίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουχωτάς.
Υπενθύμισε τα έργα τέχνης που έχουν παραχθεί για τον Δήμο Αργοστολίου από Σέρβους καλλιτέχνες: το ψηφιδωτό στην είσοδο του κολυμβητηρίου, τις τοιχογραφίες στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» και το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, όπου επίκειται και νέα τοποθέτηση ψηφιδωτού.
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι προγραμματίζεται, σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου, μεγάλη εκδήλωση για την 21η Μαΐου, που θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο. Επανέλαβε την επιτυχία του ταξιδιού στη Σερβία και τη θετική δημοσιότητα που δέχθηκε η Κεφαλονιά, κάτι που, όπως τόνισε, συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη από τη σερβική αγορά.
Κλείνοντας, σχολίασε και την αναφορά του κ. Διονύση Λυκούδη ότι δεν θέλουμε άλλους Σέρβους τουρίστες στην Κεφαλονιά, λέγοντας:
«Τα τελευταία χρόνια έρχονται Σέρβοι με υψηλά εισοδήματα. Εξεπλάγην με αυτά που ανέφερε, δεν συμφωνώ μαζί του. Τον ευχαριστώ πάντως που αναφέρθηκε, κάτι είναι κι αυτό, τουλάχιστον δεν μας αγνόησε. Το να πουν και κάτι κακό για σένα, προβολή είναι. Το κακό είναι να μη σε αναφέρει κανένας.
Όμως, όπως καταλαβαίνετε, ήμουνα πέντε μέρες στη Σερβία, έδινα τη μάχη μου στα ΜΜΕ της Σερβίας για την Κεφαλονιά και με το που ήρθα, να προσγειωθώ ανώμαλα… είναι τρελό. Όμως Βαλκάνιοι είμαστε, όλα γίνονται».
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-viktoras}