Δημήτρης Μεταλληνός (Υπ. Ευρωβουλευτής με τη ‘’Νίκη’’): «Πλέον υπάρχει ‘’πνευματική χρεοκοπία’’ του Ελληνικού Κράτους» (Inkefalonia 89,2)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Μαΐου 2024 08:58

Δημήτρης Μεταλληνός (Υπ. Ευρωβουλευτής με τη ‘’Νίκη’’): «Πλέον υπάρχει ‘’πνευματική χρεοκοπία’’ του Ελληνικού Κράτους» (Inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ Δημήτριος Γ. Μεταλληνός.

Ο Δημήτριος Μεταλληνός, υιός του μακαριστού πατρός Γεωργίου και της πρεσβυτέρας Βαρβάρας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, έζησε στη Γερμανία (1970-75) και περάτωσε την εγκύκλιο παιδεία στο Νέο Ψυχικό (Αθήνα). Πτυχιούχος της Γερμανικής Φιλολογίας και της Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και του Εθνικού Ωδείου (πιάνο και εκκλησιαστική μουσική). Εξειδικεύθηκε στη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο «Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών» στο Queens College της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.). Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί από το 1998 ως μόνιμο μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θεραπεύοντας το γνωστικό αντικείμενο: «Οργάνωση και Τεκμηρίωση Αρχείων». Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ερευνητής σε ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία. Υπηρέτησε ως Διερμηνέας και Μεταφραστής της Γερμανικής και Αγγλικής στον Ελληνικό Στρατό, συμμετέχοντας σε αποστολές στο εξωτερικό.

Κατά την περίοδο 1998-2002 υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του νεοσύστατου Δήμου Φαιάκων, από το 2014 είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κερκυραίων και Διαποντίων, και μέλος υ της ΠΕΔΙΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ενώ την περίοδο 2019 έως 31.12.2023 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι νυμφευμένος με τη Ληξουριώτισα Σπυριδούλα Κατερέλου και πατέρας τριών ενήλικων θυγατέρων.   

Ο Δημήτρης Μεταλληνός, δηλώνει Επτανήσιος έχοντας όντας συγγενικές σχέσεις με όλα τα Επτάνησα , αλλά και ως μέλος της ΠΕΔΙΝ τις τελευταίες 3 θητείες, γνωρίζει επαρκώς τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η εμπλοκή του στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ, ήρθε ως φυσική συνέπεια της «ζύμωσης» του με τις Ελληνορθόδοξες Αρχές, που υπηρετεί η ΝΙΚΗ και όπως ο ίδιος αναφέρει: « Η ΝΙΚΗ είναι ένα καινούργιο κίνημα μόλις 4 ετών, μέσα στην πανδημία δεν φάνηκε η δυναμική του, από πέρυσι βρίσκεται και στα έδρανα του κοινοβουλίου μας με 10 βουλευτές και επικεφαλής τον συνάδελφο μου στην εκπαίδευση Δημήτριο Νατσιό και αυτό που με ώθησε είναι ότι επειδή είμαι και ιστορικός ερευνητής της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας και διδάσκω 25 χρόνια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά είμαι και Θεολόγος, έχω διαπιστώσει μία χρεοκοπία. Μία χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους, που δεν είναι οικονομική, αλλά πνευματική χρεοκοπία. Όταν μου λένε που κατατάσσεται τον εαυτό σας; στην δεξιά η στην άκρα δεξιά, γελάω και λέω αν μου πείτε τι είναι αριστερά και αν κάποιοι που επαίρονται για τα 2 εκατομμύρια διαμέρισμα στο Κολονάκι, η κάποιοι αριστεροί που λένε ότι είναι εφοπλιστές από την Αμερική είναι αριστεροί, τότε κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα».

Ο Δημήτρης Μεταλληνός, αυτοπροσδιορίζεται και ως λόγιος , εικονογραφεί την στάση ζωής του: «Εγώ χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ‘Έλληνα Ορθόδοξο, αυτό διδάσκω, Χριστό και Ελλάδα σε όλη μου τη ζωή, αυτό έμαθα από τους γονείς και δασκάλους μου και κοιτάω ότι μόνο με Χριστό μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Το οικονομικό; πάμε να μοιράσουμε ένα ψωμί , το καρβέλι το ψωμί πως θα το μοιράσουμε, αφού εγώ είμαι ποιο ευτραφής από όλους και θέλω την μικρότερη μερίδα, γιατί οριζόντια μέτρα. Γιατί τα ίσα βάρη , ο κοινωνισμός ο κοινοτισμός αυτό είναι το δικό μας, σοσιαλισμοί ήταν τον 19ο αιώνα, ο Ελληνισμός είναι 4.000 ετών, η Γαλλική επανάσταση έγινε το 1789 , ισότητα, αδελφότητα και ελευθερία , υπάρχουν στην δική μας Ρωμαίικη Ελληνική παράδοση 2.000 χρόνια και αν βάλουμε και την αρχαιότητα πάμε στα 4.000. Η Δύση πολύ σωστά στα σκοτάδια που ήτανε χρειαζότανε φώτα και διαφωτισμό. Εμείς στα σκοτάδια τα πολιτικά που είχαμε, είχαμε τα φώτα τα δικά μας και ειδικά εδώ στα Επτάνησα που γνωρίζουμε μόνο τη Δύση. Εμείς στην Κέρκυρα για 5μιση αιώνες δεν είχαμε Ορθόδοξο Επίσκοπο, είχαμε Λατίνο Επίσκοπο ως σήμερα και δεν έχουμε αντίθεση, αλλά το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν ότι οι Φράγκοι αντί να μας κάνουνε Φράγκους, οι Φράγκοι γίνανε Έλληνες Ορθόδοξοι. (Παρέπεμψε στον Ιωάννη Καποδίστρια , στον Λόρδο Γκίλφορντ που επηρεάστηκε τον τοπικό πολιτισμό της Κέρκυρας, στην ακμή του πνεύματος των Ιονίων νήσων, στον Δαμοδό, στον Μηνιάτη, στους αδελφούς Λειχούδη κλπ, αποδεικνύοντας τα ισχυρά ίχνη του παρελθόντος στα Επτάνησα και τις προσπάθειες ανάδειξης τους σήμερα).

Ο κ. Μεταλληνός , δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αποψίλωση του Τμήματος Αρχειονομίας-Ιστορίας και στην επερχόμενη συρρίκνωση τμημάτων λόγω της αλλαγής των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια χωρίς σχεδιασμό. Δεν άφησε δε ασχολίαστη την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στην ελαχιστοποίηση των εδρών των Ελληνικών σπουδών και την προσπάθεια να τιθασευτεί η Ελληνική γλώσσα και επισημαίνει: «Προσπαθούν την Λατινική που είναι η βάση των Ευρωπαϊκών γλωσσών και η βάση της Λατινικής γλώσσας είναι η Ελληνική που προσπαθούν να την καταστήσουν μια άλλη γλώσσα. Μία είναι η γλώσσα, ζωντανή που εξελίσσεται, η Ελληνική, που προσπαθούν να την καταστήσουν μαζί με την Λατινική νεκρές γλώσσες. Πως θα προχωρήσει αυτός ο κόσμος; Ο πολιτισμός που θα πάει, η παιδεία, που δεν θα ξέρουμε ποια θα είναι η διαφορά της παιδείας, απ τα παιδιά , απ τα παιδάκια. Δεν θα ξέρουμε να διαβάζουμε».

Η Ευρωβουλή για τον Δημήτρη Μεταλληνό δεν έχει υπόσταση και νόημα όταν υπάρχει χειραγώγηση και απλή διεκπεραίωση εντολών και αναπτύσσει τις ανάλογες πτυχές του «δέρατος» που δεν φέρει τον «χρυσό» σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, δη αρχαιότητες που έχουν κλαπεί κλπ, αποζημιώσεις από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο που δεν έχουν δοθεί και δίνει το στίγμα του χώρου που εκπροσωπεί: « Γι αυτό πρέπει να πάμε σε ένα επίπεδο να μιλήσουμε με ανθρώπους που καταλαβαίνουνε, που δεν είναι των αγορών και των ανεθνικών συμφερόντων, διότι οι λαοί δεν μου φταίνε σε τίποτα, είναι αδέλφια μας και τους αγαπάμε και μπορούμε να συνεργαστούμε, και υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι παντού και αξιόλογοι Ευρωβουλευτές. Έχουμε και 6 κράτη στην Ευρώπη που είναι Ορθόδοξα (ανέλυσε τα ανάλογα) η Ορθοδοξία απλώνεται σε όλο τον κόσμο, ο Χριστιανισμός αποτελεί θεμέλιο πρόταση ζωής, για όλα τα θέματα, για την οικονομία, την κοινωνία. Η αλληλεγγύη που έχει εν Χριστώ, δεν συγκρίνεται με τα της αλληλεγγύης των ΜΚΟ που γίνεται με το αζημίωτο. Υπάρχει αλτρουισμός, ελευθερία, αγάπη, που εμείς δεν ξεχωρίζουμε μαύρους και άσπρους, θρησκείες, αγαπάμε τους πάντες. Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν με ηρεμία, αρκεί να ξέρεις την ταυτότητα σου, να μπορείς να σηκώσεις ανάστημα, να ξέρεις τη ταυτότητα των άλλων και αν δούμε αλαζόνες Ευρωπαίους , όπως τους Γερμανούς, θα τους θυμίσουμε ότι εμείς δεν φτιάξαμε ποτέ κρεματόρια η Νταχάου που σφάγιαζαν το κόσμο ακούγοντας Σούμπερτ και Μπετόβεν».

Οι στόχοι του ιδίου αλλά και της ΝΙΚΗΣ στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι να αναμοχλεύσουν την μνήμη τους όσον αφορά την ιστορία που σχετίζεται με τα γεωστρατηγικά, τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα να λυθούν με τις αρχές του τον κοινοτισμού και τα Επτάνησα ως καθ ημάς Δύση- στόχος και σκοπός ζωής για τον ίδιο- να καταλάβουν την θέση που τους αξίζει πολιτιστικά( Εθνικός Ύμνος, Ολυμπιακός Ύμνος κλπ. «Δεν ημάσταινε Φράγκοι , δεν ημάσταινε Δυτικοί, διότι εμείς και οι πρόγονοι μας ξέρουνε τη Δύση και παρέμειναν Έλληνες. Εσείς στην Ανατολή δεν ξέρετε την Δύση και πολλές φορές την λιγουρεύεστε, ενώ δεν ξέρετε και το πραγματικό πρόσωπο της Δύσης. Ο Δυτικός σε σέβεται, είναι αξίωμα το ιστορικό όταν εσύ σέβεσαι την καταγωγή σου και την ταυτότητα σου, όταν εσύ πηγαίνει ζητιάνος σε εξυπηρετεί, σε εκμεταλλεύεται, αλλά δεν σε σέβεται και στο τέλος σου βάζει και μνημόνια και σε σκοτώνει, σε θανατώνει και σε έχει και πειραματόζωο για ότι πειραματισμούς εμφανίζονται, υγειονομικούς, οικονομικούς, εθνικούς. Οι Επτανήσιοι ήμασταν η κοιτίδα του Ελληνισμού, γιατί είχαμε μεγαλύτερη ελευθερία να αναπτύξουμε την παιδεία που ήταν το κέντρο της Ευρώπης. Αυτό λείπει, είμαστε απαίδευτοι, έχουμε γίνει όλοι οικονομιστές, τα πάντα είναι χρήμα».

Κλείνοντας ο κ. Μεταλληνός σημείωσε: «Εμείς επειδή έχουμε ένα παρελθόν και εγώ έχω να δώσω λόγους τιμής στον Καποδίστρια που είναι θαμμένος εδώ στην Πλατυτέρα και στα 6 μέτρα είναι θαμμένος ο πατέρας μου και να πω ότι προσπάθησα. Αν κάποιοι Έλληνες η νεοέλληνες θεωρούν ότι είναι καλύτερο να κάτσουν στο fb , η στην θάλασσα και να κάνουν το μπανάκι τους την ημέρα των εκλογών και να μην ψηφίσουνε, αναλαμβάνουν τις ευθύνες αυτού του έθνους. Το κράτος θα υπάρξει όπως υπάρξει, το έθνος μας ενδιαφέρει. Όλοι οι συνειδητοποιημένοι έχουν επιλογές πολλές. Ο στόχος της ΝΙΚΗΣ είναι ότι σίγουρα διπλασιάζουμε τις έδρες μας, τα ποσοστά μας, δηλαδή 2 Ευρωβουλευτές οπωσδήποτε και μπορεί και 3ος . Από κει και πέρα στόχος είναι να βρούμε τις ελεύθερες φωνές , δεν εντασσόμαστε σε καμία πολιτική ομάδα, δεν δεσμευόμαστε με κανέναν, δεν φοβόμαστε τίποτα , γιατί το φρόνημα και η παιδεία μας ενδιαφέρει. Αν είμαστε ελεύθεροι Έλληνες, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα για μένα που μου έκανε τη ιδιαίτερη τιμή ο πρόεδρος μας ο κ Νατσιός και είμαι ο μοναδικός υποψήφιος στα Επτάνησα, ισχύει ότι δεν κάνουμε όλοι για τα πάντα, ας αφήσουνε εμάς που ξέρουμε να είμαστε πρεσβευτές της Ελλάδος, την ξέρουμε την δουλειά μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από Έλληνες και όχι ανθέλληνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-24-5-2024?si=83dc14506dc541ae919c94c2db1d5b4c&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250