Οι οικοδόμοι Κεφαλονιάς - Ιθάκης για την Απεργία της 17ης Απρίλη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 14:05

Οι οικοδόμοι Κεφαλονιάς - Ιθάκης για την Απεργία της 17ης Απρίλη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Επιτροπή Αγώνα που έχουμε συγκροτήσει εργάτες στις κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα από όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, καταγγέλλει σε όλους τους συναδέλφους τα φριχτά εργατικά “ατυχήματα”-εγκλήματα που συνέβησαν τις τελευταίες 3 μέρες στον κλάδο μας, με 5 συναδέλφους μας νεκρούς, σε διάφορα σημεία της χώρας, στο βωμό των κερδών και της πολιτικής του “πάμε κι όπου βγει”.

Για τους θανάτους αυτούς, και τους εκατοντάδες δηλωμένους και αδήλωτους τραυματισμούς, δεν φταίει “η κακιά η ώρα”, ούτε η “απροσεξία” κάποιου εργάτη.

Φταίει ότι τα μέτρα και τα μέσα προστασίας της ζωής μας θεωρούνται κόστος και πολυτέλεια, και από την εργοδοσία και από την πολιτική του κράτους. Φταίει η τρομακτική εντατικοποίηση της εργασίας μας στο κυνήγι της έναρξης της σεζόν, αφού το κυνήγι του κέρδους δεν επιτρέπει “πολυτέλειες” όπως οι καθυστερήσεις για να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Φταίνε τα αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η μείωση προσωπικού στο ΣΕΠΕ, η υποβάθμιση της Υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που αναπόφευκτα φέρνει ατυχήματα και δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί και στα χειρότερα. Από καθαρή τύχη δεν έχουμε και στο νησί μας παρόμοια περιστατικά, καθώς ορισμένοι σοβαροί τραυματισμοί, αντιμετωπίστηκαν, σε νοσοκομεία εκτός Κεφαλονιάς!

Συνάδελφοι, δε θα περιμένουμε να γίνει το επόμενο σοβαρό ατύχημα, δεν θα περιμένουμε να θρηνήσουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο το επόμενο διάστημα, για να τρέξει και φέτος με χίλια το “θαύμα του τουρισμού” στο νησί μας. Για να αβγατίσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες και εμείς σακατεμένοι, τραυματισμένοι, και με πονεμένα κόκαλα να “απολαμβάνουμε” την ερημοποίηση του νησιού μας τους χειμερινούς μήνες, που κάθε χρόνο είναι και πιο έντονη.

Διεκδικούμε τη ζωή και την ασφάλειά μας. Δεν την χαρίζουμε σε κανέναν. Για εμάς και τις οικογένειές μας κάθε συνάδελφος είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος. Δεν είναι άλλος ένας αριθμός σε μια στατιστική.

Χθες ήταν οι συνάδελφοι στη Σάμο, αύριο εμείς;

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 του Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των Σωματείων στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου στις 10.30 το πρωί.

Προετοιμάζουμε από τώρα την επιτυχία της ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Πρωτομαγιά, που κήρυξε το Εργατικό μας Κέντρο.

Για μας η Πρωτομαγία δεν είναι κινητή εορτή του Υπουργείου, είναι η μέρα που δόθηκαν αιματηροί αγώνες για την καθιέρωση του 8ωρου που σήμερα μας λένε πως είναι “ξεπερασμένο” . Την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη θα δείξουμε για άλλη μια φορά τη δύναμή μας!

Με τη συμμετοχή μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τη δημιουργία και στελέχωση Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Είναι απαράδεκτο δύο νησιά να περιμένουν αν και πότε θα βγάλει κίνηση το κλιμάκιο της Πάτρας για να πεταχτεί για ορισμένους ελέγχους μια φορά στο τόσο.
  • Διενέργεια τακτικών και ουσιαστικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε όλα τα κατασκευαστικά έργα, τις ανακαινίσεις, τις αναπλάσεις, τις νέες ανεγέρσεις κοκ.
  • Να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.
  • Γιατρός Εργασίας εντός των μεγάλων εργασιακών χώρων π.χ. Αεροδρόμιο, εργοτάξια ξενοδοχείων, Ιχθυοτροφεία κ.α.
  • Πριν από την έναρξη της σεζόν, για τις εποχικές δουλειές, να διενεργούνται με ευθύνη του εργοδότη και του κράτους, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε όσους πρόκειται να εργαστούν.
  • Το Εργατικό Κέντρο και το αντίστοιχο Σωματείο του κλάδου να μπορεί να έχει πλήρη ενημέρωση από την Επιθεώρηση Εργασίας για την εξέλιξη του εκάστοτε ελέγχου (τακτικού ελέγχου, ατυχήματος ή δυστυχήματος).
  • Τήρηση στο ακέραιο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία μας με τις εργοδοτικές ενώσεις.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΩΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!




00 inkefalonia general ad 300X250