Δ. Δημουλιός: ‘’Η δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας στον Δήμο Αργοστολίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι κάτι πολύ σημαντικό’’ (inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 15:54

Δ. Δημουλιός: ‘’Η δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας στον Δήμο Αργοστολίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι κάτι πολύ σημαντικό’’ (inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στον Ρ/Σ Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διευθυντής Πρόνοιας-Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αργοστολίου Δημήτρης Δημουλιός, για την διοργάνωση από το ΚΕΠ Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής προστασίας και Υγείας του Δήμου Αργοστολίου δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας  ,σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, στο πλαίσιο της πρόληψης της οστεοπόρωσης.

« Στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας πρόληψης- και στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας θα κάνουμε αρκετές δράσεις αυτή τη χρονιά με την βοήθεια του Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων , του οποίου ο Δήμος Αργοστολίου είναι μέλος και του ΚΕΠ Υγείας-, θα ξεκινήσουμε τώρα με την δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Δημοτικές μας Ενότητες».

Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν ραντεβού, από τις 09:00 π.μ έως τις 14:00 μ.μ στις εξής ημερομηνίες:

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ: 01/04 και 02/04, Γραφεία Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Σουηδίας 11.

ΛΕΙΒΑΘΩΣ: 03/04 και 04/04, Αγροτικό Ιατρείο Κεραμειών

ΟΜΑΛΑ: 05/04, Δημοτικό Κατάστημα Ομαλών

ΠΟΡΟΣ: 08/04 Δημοτικό κατάστημα Πόρου.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, μιλάμε για μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, συντελούν πάρα πολλοί παράγοντες η κληρονομική προδιάθεση, η ηλικία, το κάπνισμα, η ελλιπής σωματική άσκηση, η κακή διατροφή, οι ορμονικές αλλαγές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου. Εμείς θεωρούμε ότι η έγκαιρη διάγνωση διασφαλίζει την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, γιατί είναι νόσος . Η μέτρηση θα γίνει με μία φορητή συσκευή με την χρήση υπερήχων στο οστό της φτέρνας , η οποία θα μας δώσει έναν ακριβή προσδιορισμό της κατάστασης του οστού, ποσοτικό κυρίως. Από κει και πέρα με το αποτέλεσμα που θα δώσουμε εμείς, οι πολίτες θα κάνουν την επίσκεψη τους στον Ορθοπεδικό τους για να δούν τι χρειάζεται περεταίρω».

 Στη χώρα μας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας είναι ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο Δίκτυο που σήμερα αριθμεί 245 ΟΤΑ-μέλη με σκοπό να εφαρμόσουν όλοι δράσεις και προγράμματα για την υγεία .Σημαντική αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του αποτελεί η πιστοποίησή του, τον Ιούνιο 2010, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα Εθνικής Εμβέλειας Δίκτυο Πόλεων που ακολουθεί τα κριτήρια και τη μεθοδολογία του Π.Ο.Υ.

Ο Δήμος Αργοστολίου όπως αναφέρει ο κ. Δημουλιός δεν είναι η πρώτη φορά που συνδιοργανώνει δράσεις με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας: « Έχουμε ξεκινήσει αυτή την συνεργασία παλιότερα, έχουμε προχωρήσει και σε άλλες δράσεις και διαδικτυακές και ετοιμάζουμε και άλλα πράγματα. Αμέσως μετά την μέτρηση οστικής πυκνότητας θα γίνει μέτρηση ακουστικής ικανότητας. Ετοιμάζουμε να κάνουμε και ένα συμβουλευτικό κέντρο για την άνοια, ένα κέντρο που ουσιαστικά θα στηρίζει τους συνοδούς- φροντιστές των ατόμων με άνοια, που θεωρώ ότι είναι αυτοί οι οποίοι επιβαρύνονται περισσότερο και ψυχικά και σωματικά με όλη αυτή την διαδικασία φροντίδας του ασθενούς. Θα το ξεκινήσουμε αρχικά πιλοτικά με 2-3 φορές την εβδομάδα και θα προσπαθήσουμε να το στελεχώσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Θα γίνει εκπαίδευση με τη Εταιρεία Νόσου Alzheimer, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κυρίως, ώστε να έχουμε και εκπαιδευμένα στελέχη που θα μπορούν να φτιάξουν και να στηρίξουν και ομάδες. Έχουμε ήδη ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν, εθελοντές και νομίζω ότι και αυτό θα πάει πάρα πολύ καλά».

"Το Παγκόσμιο συνέδριο GeNeDis 2020» με τίτλο «Υγεία στη γήρανση και ψυχική ευεξία στη νέα ψηφιακή εποχή», που έλαβε χώρα το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου 2020  αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ραγδαίας αναπτυσσόμενης ερευνητικής δυναμικής που διαμορφώνεται πλέον στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στο Αλτσχάιμερ αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Καθηγητή του ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Βλάμου στον τομέα της νευροεπιστήμης , και ο κ Δημουλιός σημείωσε σχετικά: « Σαφώς και θα μπορούσε να συμβάλλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πεδίο της ενημέρωσης και με ένα μνημόνιο συνεργασίας θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα δούμε και να συνεργαστούμε κατάλληλα».

Ο κ Δημουλιός ενημέρωσε επίσης ότι το πρόγραμμα μέτρηση οστικής πυκνότητας απευθύνεται στην ομάδα στόχου κυρίως, ήτοι:

Ειδικά σε άνδρες άνω των 70 ετών και γυναίκες άνω των 45 ετών.

Γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση γυναίκες μικρότερης ηλικίας, εφόσον έχουν κάνει ολική υστερεκτομή. άτομα που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα, και σε άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό Οστεοπόρωσης.

Οποιοσδήποτε όμως δημότης επιθυμεί να εξεταστεί, μπορεί να κλείσει το ραντεβού του τηλεφωνώντας στο 26710-22506, ώρες 9.00 – 14.00 μμ.

« ‘Ήδη έχουμε μεγάλη προσέλευση και πολλά ραντεβού και αυτό είναι πάρα πολύ καλό και μας γεμίζει με αισιοδοξία για να συνεχίσουμε και με άλλα προγράμματα και βλέπουμε ότι ο κόσμος πραγματικά το αγκαλιάζει».

Τέλος για τον σχεδιασμό και τα μελλοντικά βήματα της Διεύθυνσης Πρόνοιας-Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αργοστολίου ανέφερε: « Μια πρώτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό γι αυτή την χρονιά για την Διεύθυνση μας με τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο κ. Μιχαλάτου, είναι να έχουμε ως πρώτο την πρωτοβάθμια υγεία και το κομμάτι της πρωτοβάθμιας πρόληψης. Εκεί ποντάρουμε εμείς για να πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Οι Δήμοι πλέον παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το κομμάτι της πρωτοβάθμιας και πολλές φορές βοηθούμε στο να μην επιβαρύνονται και οι δομές υγείας».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-880481910?si=bbde9b9656be4a38b9236d64ecd47ad3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250