Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ προς Υπουργούς για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε περιοχές του Δήμου Σάμης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 18:38

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ προς Υπουργούς για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε περιοχές του Δήμου Σάμης

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών

 Θέμα: Να πραγματοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα, για να υδροδοτούνται μόνιμα με πόσιμο ποιοτικό νερό όλα τα χωριά και οι οικισμοί του Δ. Σάμης της ΠΕ Κεφαλληνίας

Σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των υδάτινων πόρων υπάρχει σε πολλές περιοχές του Δήμου Σάμης της ΠΕ Κεφαλληνίας. Ξεκινώντας από τις Δημοτικές Κοινότητες (Καρυά, Βαρύ) που δεν έχουν καθόλου τροφοδοσία νερού από δίκτυο, αφού τώρα κατασκευάζεται, και φτάνοντας στις υπόλοιπες περιοχές, που είτε το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό, (με αποτέλεσμα λόγω των αλάτων να υπάρχουν στενώσεις και να πέφτει η πίεση), είτε η παροχή νερού προς τις κατοικίες να γίνεται μια φορά ή δυο φορές το μήνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν νοικοκυριά που για αρκετές μέρες δεν έχουν καθόλου νερό. Ταυτόχρονα, λόγω των παραπάνω, πανάκριβο νερό πληρώνουν οι κάτοικοι σε ιδιώτες με βυτία.

Επιπλέον των παραπάνω, οι δεξαμενές γεμίζονται με βυτία που μεταφέρουν νερό από τη λίμνη Άβυθο, χωρίς καμία πρόβλεψη καθαρισμού του και χωρίς να διαθέτουν όλα τα βυτία τις απαιτούμενες άδειες για μεταφορά νερού.

Ουσιαστικά, το 2024 το νερό «δίνεται με το δελτίο», ενώ οι λογαριασμοί όλο και αυξάνονται. Την ίδια ώρα οι δεξαμενές του Δήμου που θα μπορούσαν να δίνουν μία προσωρινή λύση, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, βρώμικες και ασυντήρητες.

Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της κατανάλωσης, λόγω του τουρισμού και τις ανάγκες των τουριστικών καταλυμάτων, η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Ενώ δίνονται άδειες για τουριστικά καταλύματα, πισίνες κτλ, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Και ο κύριος λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κόστος για έργα τέτοιου είδους τα κάνει μη επιλέξιμα, αφού δεν είναι ανταποδοτικά.

Τα αιτήματα των κατοίκων και των Τοπικών Συμβουλίων για φράγματα ανάσχεσης του νερού που χάνεται στη θάλασσα, για λιμνοδεξαμενές αλλά και για αξιοποίηση των παραδοσιακών τρόπων ύδρευσης που υπάρχουν και έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση ούτε από τις τοπικές αρχές αλλά ούτε και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα ενώ ήδη έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το φράγμα στα Γριζάτα του Δήμου Σάμης από 20ετίας και πλέον, έχουν συνταχθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή του (υδρολογική, γεωλογική, οικονομοτεχνική, ΜΠΕ, τοπογραφική αποτύπωση) δεν πραγματοποιείται η επικαιροποίηση των τευχών Δημοπράτησης και η κατασκευή του, την ώρα που θα μπορούσε να υδρεύσει και να αρδεύσει όλο το Δήμο Σάμης αλλά ακόμη και την Ιθάκη.

Επειδή εν έτη 2024, η μη επαρκής υδροδότηση με πόσιμο νερό, μόνο τραγέλαφος μπορεί να θεωρηθεί, και επειδή η λύση των αφαλατώσεων που προκρίνεται και προγραμματίζεται, πέραν του ότι είναι πολύ κοστοβόρα δεν λύνει το πρόβλημα του πόσιμου νερού:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα, για να υδροδοτούνται μόνιμα και συνέχεια με πόσιμο νερό όλα τα χωριά και οι οικισμοί του Δ. Σάμης;

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250