Π. Καππάτος: ''Τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δυνατότητα του κράτους για αποτελεσματικούς νόμους''

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 16:13

Π. Καππάτος: ''Τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δυνατότητα του κράτους για αποτελεσματικούς νόμους''

Προστατεύονται ανήλικοι και θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Αποτελεί τιμή για εμένα ο ορισμός μου ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο.

Τοποθετήθηκα χθες ως Εισηγητής του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιχειρεί να φέρει ανανέωση και αποτελεσματικότητα στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία της ποινικής δίκης, με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τη βελτίωση της ποιότητάς της.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, όπως η έκτιση των ποινών σε πλημμελήματα, ο εξορθολογισμός των ποινών και οι προϋποθέσεις δίωξης για κακουργήματα, όπως και η αύξηση των ποινών κατά περίπτωση. Επίσης, προβλέπει την επαναφορά δικαστικής απέλασης, καθώς και την αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ανταποκρινόμενο σε μια ανάγκη που είναι επίκαιρη και επείγουσα.

Όπως σημείωσα στο κλείσιμο της εισήγησής μου πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο αντικατοπτρίζει τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου και την ενίσχυση της δικαιοσύνης, αλλά και το σπουδαιότερο όλων, να προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας και να τονώσουμε την εμπιστοσύνη τους στην δυνατότητα του κράτους να τους προστατεύει με αποτελεσματικούς νόμους.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης  παρακάτω :

{https://www.youtube.com/watch?v=LTi7inS3cEE}

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 




00 inkefalonia general ad 300X250