Η ΕΛΜΕΚΙ συναντήθηκε και συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα της εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 10:21

Η ΕΛΜΕΚΙ συναντήθηκε και συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη για τα προβλήματα της εκπαίδευσης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Την Τετάρτη 24/1/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς –Ιθάκης μετά από πρόσκλησή του. Στην συγκεκριμένη συνάντηση θέσαμε το σύνολο των προβλημάτων και των αιτημάτων που διεκδικούμε εδώ και χρόνια εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Συγκεκριμένα θέσαμε το θέμα της Ασφάλειας στη  Λειτουργία   των Σχολείων :

  1. Επικινδυνότητα στην πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία:
  • Στο Αργοστόλι και στον οδικό Κόμβο στο Φαραώ (περιφερειακός δρόμος υψηλής κίνησης και ταχυτήτων) καθώς και στην οδό Λάσσης (δεν διαθέτει καθόλου πεζοδρόμια). Αφορά στα σχολικά συγκροτήματα  των 1ου- 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου, του ΕΠΑΛ, και ενός  Νηπιαγωγείου
  • Επικίνδυνοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας στα σχολικά συγκροτήματα της Πάστρας, όπου η έξοδός τους βρίσκεται απευθείας στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου-Πόρου (έχουμε θρηνήσει μαθητή), καθώς και στο Ληξούρι όπου από και προς το σχολείο εκατοντάδες μαθητές τριών σχολείων, συνωστίζονται στο κεντρικό δρόμο της πόλης χωρίς το στοιχειώδες μέτρο προστασίας.
  1. Ασφάλεια των Σχολικών Υποδομών :

Να πραγματοποιηθούν αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία και να αντιμετωπιστούν  τα ιδιαίτερα  προβλήματα ασφάλειας και σωστής λειτουργίας σε κάθε σχολικό συγκρότημα ( Μηχανουργείο στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, Γυμναστήριο ΓΕΛ Ληξουρίου,  Γήπεδα, προαύλιοι χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις σε πολλά σχολικά συγκροτήματα π.χ. Αγίας Θέκλης)

  1. Ανάγκη Κατασκευής 6 νέων σχολικών συγκροτημάτων (2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο- Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο- Λύκειο Μεσοβουνίων, ΓΕΛ Ληξουρίου, Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Αργοστολίου), που είτε βρίσκονται ακόμη σε κοντέινερ είτε σε ακατάλληλες ή ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές.
  2. Πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών μεταφοράς όλων των μαθητών.

Θέσαμε επίσης τα προβλήματα διαβίωσης των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών και νεοδιόριστων. Επισημάναμε ότι αυτοί οι συνάδελφοι καλούνται να στήσουν το νοικοκυριό τους με ένα μεγάλο κόστος που διαμορφώνεται κυρίως από το ενοίκιο που είναι απαγορευτικό για τις πενιχρές αποδοχές τους. Αυτή η κατάσταση κάνει την εύρεση στέγης το βασικό πρόβλημα. Η μόνιμη λύση πρέπει να δοθεί από την Κεντρική κυβέρνηση με αξιοπρεπείς κατοικίες ώστε να μπορούν να στεγαστούν οι εκπαιδευτικοί με τις οικογένειές τους, με μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους και με αύξηση των μισθών. Μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και για να δοθεί άμεση ανακούφιση προτείνουμε :

  • Να διεκδικηθούν από την Περιφέρεια κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να νοικιαστούν ξενοδοχεία ή καταλύματα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
  • Να διεκδικηθεί επιδότηση ενοικίου με το 100% της αξίας του.
  • Να επισκευαστούν τα δωμάτια που έχουν αποδοθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στους εκπαιδευτικούς στο Οικοτροφείο της Λάσσης.
  • Να επισκευαστούν τα δωμάτια στο Σχολικό Συγκρότημα της Αγίας Θέκλης που προβλεπόταν για κατοικίες εκπαιδευτικών και που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πολύπαθη ανακαίνιση του σχολείου που από τους σεισμούς του 2014 περατώθηκε πρόσφατα.
  • Να επισκευαστεί-ανακατασκευαστεί η μαθητική εστία (Οικοτροφείο) στην Ιθάκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανάγκη διαμονής μαθητών που μετακινούνται από άλλες περιοχές της χώρας (λόγω ναυτικού τομέα). Εκεί να διαμορφωθούν και χώροι που θα διατεθούν για δωρεάν διαμονή εκπαιδευτικών.

Άλλες προτάσεις για την διευκόλυνση των συναδέλφων ήταν

  • Εκπτωτικά εισιτήρια τουλάχιστο στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές για τις μετακινήσεις τους στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Να βρεθεί τρόπος μετακίνησης των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται σε 3-4 και 5 σχολεία μέσα στο νησί και δεν διαθέτουν αυτοκίνητο

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε την αναγκαιότητα να βρεθούν λύσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα και  υποσχέθηκε τις ανάλογες παρεμβάσεις.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ έχοντας πολύχρονη εμπειρία αλλά και σημαντική αγωνιστική προσφορά για την επίλυση των παραπάνω χρονιζόντων προβλημάτων θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα ως την μοναδική προοπτική για την επίλυσή τους, μιας και στο παρελθόν έχουν δοθεί σχετικές υποσχέσεις που δεν ευοδώθηκαν αναπαράγοντας τα αδιέξοδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αργοστόλι 29/1/2024

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250