Καππάτος: Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού μας υπενθυμίζει τη σημαντική αξία της προσφοράς – Στην Εκδήλωση του «Υπερίωνα»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 12:39

Καππάτος: Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού μας υπενθυμίζει τη σημαντική αξία της προσφοράς – Στην Εκδήλωση του «Υπερίωνα»

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας. Με λίγα λόγια βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του συνανθρώπου μας και κερδίζουμε οι ίδιοι με την προσφορά μας προς εκείνον.

Και αυτή η προσφορά είναι και η ουσία του εθελοντισμού!

Ευχαριστώ θερμά την πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων ΑμεΑ «Υπερίων» κα. Σοφία Μαροπούλου Ζαφειράτου για την τιμή να είμαι κοντά τους σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση με θέμα τον εθελοντισμό. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους παρευρισκόμενους!

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τις δομές του Υπερίωνα, που συνομιλώ με τους ωφελούμενους, που βλέπω από κοντά τα πρόσωπά τους, τα χαμόγελά τους, τα μέλη των οικογενειών τους, τους εθελοντές που βρίσκονται δίπλα στους ξεχωριστούς συμπολίτες μας, διαπιστώνω ότι γίνεται πρόοδος, κάνουμε πρόοδο προς την κατεύθυνση που τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από το μέτρο της ωριμότητας, της ευαισθησίας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους συμπολίτες μας – χωρίς διακρίσεις, με περισσότερη φροντίδα.

Ακολουθεί η ομιλία μου στην εκδήλωση της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» που είχα τη χαρά να παρευρεθώ.

Αγαπητή κα Πρόεδρε,

Αγαπητά μέλη του ΔΣ,

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και με γεμίζει ταυτόχρονα με συγκίνηση η παρουσία μου στην σημερινή εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό αύριο της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία, μία ημέρα ορόσημο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση και τη Λειτουργία της Ένωσης ΑμεΑ ΥΠΕΡΙΩΝ.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Βουλευτής, θεώρησα χρέος μου να συμμετέχω και να συνεισφέρω στον Υπερίωνα και σε όλες τις δράσεις του, με όλες μου τις δυνάμεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Πρόεδρο του Υπερίωνα κα Σοφία Μαροπούλου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και όλους τους εργαζόμενους που με αγκάλιασαν εξ αρχής.

Θα ήθελα κυρία Πρόεδρε, να εκφράσω σε σας  σε όλα τα μέλη του ΔΣ σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους εθελοντές  συγχαρητήρια που  όλα αυτά τα χρόνια, καταφέρατε να παράγετε αποτελέσματα και να βρισκόμαστε εδώ αυτή την ημέρα, να μετράτε τις δυνάμεις σας για όσα πετύχατε κι έτσι κάθε σκαλοπάτι που ανεβαίνετε, να αποτελεί έναυσμα να συνεχίσετε αυτή την ανοδική, δύσκολη αλλά και νικηφόρα πορεία, για όλους τους αδικημένους από την φύση συμπολίτες μας για τους οποίους αγωνιζόμαστε. Πάνω από όλα όμως συγχαρητήρια σε σας τους ωφελούμενους των δομών διότι η προσπάθεια ανήκει σε εσάς , μία προσπάθεια που μας διδάσκει το νόημα της ζωής, την προσπάθειά σας   να είστε ενεργοί πολίτες, εσείς που ρουφάτε κυριολεκτικά κάθε στιγμή της ζωής. Και αυτό είναι η επιτυχία όλων σας κυρία Μαροπούλου κυρίες και κύριοι, ότι οι ωφελούμενοι πέραν ότι περνούν καλά, έχουν όρεξη για την ζωή, για την διασκέδαση, είναι ενεργοί συμπολίτες μας, με την ποικιλότροπη φροντίδα που τους προσφέρετε.  Όμως και οι οικογένειες τους είναι καλά. Είναι ήσυχοι ότι στον Υπερίωνα οι δικοί τους άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.

Το θέμα της αναπηρίας είναι ένα ανθρώπινο ζήτημα, που μας αφορά όλους. Καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτήν την πραγματικότητα, είτε προσωπικά είτε μέσα από το περιβάλλον του. Και είναι καθήκον μας ως κοινωνία, να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες, εκπλήξεις και επιτυχίες.

Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν πρέπει να εγκαταλείπονται. Πρέπει να τους παρέχουμε τα εργαλεία και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αναπτύξουν στο έπακρο τις δεξιότητές τους, να ζουν ισότιμα και κοινωνικά, να πάψει η αναπηρία να αποτελεί ένα εμπόδιο αλλά μία πηγή ψυχικής δύναμης για εκείνους και πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τις δομές του Υπερίωνα, που συνομιλώ με τους ωφελούμενους, που βλέπω από κοντά τα πρόσωπά τους, τα χαμόγελά τους, τα μέλη των οικογενειών τους, τους εθελοντές που βρίσκονται δίπλα στους ξεχωριστούς συμπολίτες μας, διαπιστώνω ότι γίνεται πρόοδος, κάνουμε πρόοδο προς την κατεύθυνση που τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από το μέτρο της ωριμότητας, της ευαισθησίας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους συμπολίτες μας – χωρίς διακρίσεις, με περισσότερη φροντίδα αν θέλετε.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι αρκετά πίσω στο θέμα προσβασιμότητας των ΑμεΑ, ωστόσο πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία δείχνει να αλλάζει, δείχνει να σέβεται και να αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες ισάξια. Οι εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν ωστόσο αρκούν εκείνοι που θα καταφέρουν να δώσουν το παράδειγμα και να δείξουν τον σωστό δρόμο.

Σαν πολιτεία πρέπει να μεριμνήσουμε για αρκετές ανάγκες τους σε θέματα υγείαςπροσβασιμότηταςκοινωνικής συμμετοχής και εφαρμογή νομοθεσιών όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

 

Το νέο  στον Υπερίωνα είναι, ότι διασφαλίσατε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας -όπως αυτό που υπάρχει στον Δήμο Ληξουρίου – το οποίο είναι το πρώτο Κέντρο που λειτούργησε στα Επτάνησα, στοχεύοντας στην αποϊδρυματοποίηση των ανάπηρων συμπολιτών μας και στην ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία, αλλά και στην φροντίδα και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Και δεν μιλώ μόνο για τα άτομα με αναπηρία, μιλώ για τις οικογένειές τους αλλά και για όλους τους εθελοντές  που είναι ταγμένοι σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προσφορά και υποστήριξη των συμπολιτών μας.

Και αυτή η προσφορά είναι και η ουσία του εθελοντισμού, που αποτελεί και το θέμα της σημερινής εκδήλωσης.

Είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας, βάζουμε με λίγα λόγια τον εαυτό μας στη θέση του συνανθρώπου μας και κερδίζουμε οι ίδιοι με την προσφορά μας προς εκείνον.

Κι αν αναρωτηθεί κανείς πως μπορώ να γίνω εθελοντής; Τι χρειάζεται να έχω; Η απάντηση είναι πόση αγάπη σου περισσεύει;

Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλες και όλους. Να έχουμε μία καλή νέα χρονιά, με υγεία πάνω από όλα. Και να σας ευχαριστήσω και πάλι για τα λόγια σας και για τη συμμετοχή όλων σας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια του Υπερίωνα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ και κάτι τελευταίο ακόμη στους ωφελούμενους μας, να είστε πάντα τόσο δημιουργικοί όσο σας ξέρουμε και να μας αποδεικνύετε ότι μπορείτε να ξεπερνάτε και τα πιο δύσκολα εμπόδια που σε εμάς μπορεί να φαίνονται αξεπέραστα.

Και εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα σας.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να είμαι κοντά σας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

pkappatos yperion 3pkappatos yperion 2




00 inkefalonia general ad 300X250