Στ. Σπαθής για το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου: ‘’Ευκαιρία οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς ακόμα καλύτερα’’

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 10:12

Στ. Σπαθής για το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου: ‘’Ευκαιρία οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς ακόμα καλύτερα’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ Σταύρος Σπαθής , ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης στις 18 & 19 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου:

« Το Επιμελητήριο όποια εκδήλωση διοργανώνει την επιμελείται πάρα πολύ καλά ,ούτως ώστε να ευχαριστείται ο κόσμος αλλά και εμείς που κάνουμε όλη αυτή την διοργάνωση. Όπως είχαμε πει και στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ, θέλουμε να προβάλλουμε την γαστρονομία και τα κρασιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Οι επισκέπτες μας φεύγοντας παίρνουν παραδοσιακά προιόντα και είναι μια καλή ευκαιρία να τα γνωρίσουν ακόμα καλύτερα. Οι διακεκριμένοι chef Γιάννης Μάργαρης και Δημήτρης Δομέτιος θα αναδείξουν  τις γεύσεις και τα αρώματα  της Κεφαλονίτικης  γης μαγειρεύοντας ζωντανά στην Κεντρική Πλατεία Ληξουρίου, σε μια διαδραστική εκδήλωση με το κοινό.

Το τελευταίο φεστιβάλ ήταν το 2019 διεκόπη λόγω της πανδημίας και επανέρχεται φέτος 18 & 19 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και το Δήμο Ληξουρίου. Την Τετάρτη 19 Ιουλίου το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη συναυλία της Μαλού! Θα δώσουμε έναν διαφορετικό τόνο στην Κεφαλονιά και θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία α διασκεδάσουν επισκέπτες και ντόπιοι».

Στην αναβολή των εκλογών των Επιμελητηρίων Ελλάδος: « Από την Κεντρική ¨Ένωση Επιμελητηρίων είχαν ορισθεί οι ημερομηνίες, από 15 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές , τα ανάλογα κονδύλια και οι επιτροπές ,δυστυχώς αυτή τη στιγμή πάμε για την 3η αναβολή. Θεωρώ ότι αυτό γίνεται για πολιτικούς λόγους λόγω του ότι θα γινόντουσαν μετά τις εκλογές, όμως ήξεραν και πότε είχαν ορισθεί οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Εν ολίγοις κάποια επιμελητήρια ζήτησαν την αναβολή. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάνε οι Επιμελητηριακές εκλογές η Μάιο, η Οκτώβριο του 2024 και μέχρι τέλος του μήνα αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει».

Στην τουριστική κίνηση της σεζόν: «Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και υπάρχει αυξημένη κίνηση και θεωρώ ότι θα φτάσουμε τα επίπεδα του 2019. Όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά και για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Το 2022 ήταν μία χρονιά με άλλα δεδομένα, όμως και η φετινή δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την περσινή, παρ όλη την κριτική που κάνουν κάποιοι στον Δήμο και την Τουριστική Επιτροπή. Τα νούμερα δείχνουν αύξηση και η Κεφαλονιά κάθε χρόνο που περνά έχει αυξητική δύναμη. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό και στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου με την οποία συνεργάζονται και οι άλλοι Δήμοι, αλλά και στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης , που συνεισφέρει και βοηθά και οικονομικά. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και όλοι προσπαθούμε για να έχουμε και καινούργιες πτήσεις για την επόμενη σεζόν. Όσοι λένε το αντίθετο το κάνουν για λόγους πολιτικούς και δεν θα έπρεπε να αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικά παιχνίδια».

Στις τιμές που επικρατούν στην αγορά: « Οι τουρίστες που έρχονται, βιώνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που βιώνουν στις χώρες τους και είναι υποψιασμένοι. Ο κάθε επιχειρηματίας έχει να αντιμετωπίσει το ενεργειακό πρόβλημα και τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας του, αλλά προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε ότι θα πρέπει να αφαιμάξουμε τον τουρίστα που έρχεται , προσπαθούμε και οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Κεφαλονιά είναι σε υψηλό επίπεδο. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και θεωρώ ότι η Ελλάδα ακόμα, αν εξαιρέσεις κάποιες περιοχές , όλες οι υπόλοιπες κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι παροχές πλέον που προσφέρει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη στον τομέα του τουρισμού, είναι πάρα πολύ υψηλές. Αυτό το βλέπει ο πελάτης και δεν διαμαρτύρεται, άσχετα από κάποιες μουρμούρες που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Η Κεφαλονιά αυτή τη στιγμή είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Στις εκπτώσεις που προτίθεται να υιοθετήσει η Fraport για τις αεροπορικές εταιρίες στα άκρα της σεζόν και στις εκπτώσεις στα εισιτήρια των πλοίων: « Είναι αλυσίδα αυτή η ιστορία, η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πιέζει τους ακτοπλόους να μειώσουν τις τιμές στα εισιτήρια, κάποιες εταιρείες ήδη το έχουν λάβει σοβαρά υπ όψη τους και θα το κάνουν και υπάρχει και η συνέχεια που έχει να κάνει με τα αεροπορικά εισιτήρια και την κίνηση της Fraport . Όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και καλό τουρισμό και να κλείσουν θετικά για την Κεφαλονιά και ο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβρης».

Στην επάρκεια του νερού κατά την θερινή περίοδο και την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Αργοστολίου με την ιδιότητα του ως προέδρου της ΔΙΑ ΔΕΥΑΔΚ: «Η Κεφαλονιά έχει αυξητική τάση όσον αφορά τον τουρισμό και την επάρκεια του νερού κοιτάμε να την λύσουμε . Γίνονται συζητήσεις με ιδιοκτήτες γεωτρήσεων στην Σάμη και την Λειβαθώ που δεν τις λειτουργούν για να τις συνδέσουμε με το δίκτυο. Μέχρι στιγμής αν εξαιρέσουμε την περιοχή του Καραβόμυλου και της Σάμης που υπάρχει μια μικρή έλλειψη και γεμίζουμε την δεξαμενή με βυτιοφόρα από το Πυργί, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όσο είναι η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου και εγώ πρόεδρος στην ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ βοηθάμε την καθημερινότητα του πολίτη και αυτή ήταν και η εντολή του Δημάρχου.

Όσον αφορά τον βιολογικό, καθαρίσαμε το Αργοστόλι και αυτό τα λέει όλα. Είμαστε στην φούλ σεζόν και δεν υπάρχει καμία οσμή και αν δεν προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα μπορούμε να δεχθούμε αρκετά λύματα. Δυόμιση χρόνια κάθε χειμώνα κάνουμε συντήρηση για να λειτουργεί άψογα και πιστεύω ότι η Κεφαλονιά και με τους άλλους τρείς που έχει σε Ληξούρι, Σάμη και Σκάλα καλύπτεται άψογα. Υπάρχει σχεδιασμός για το μέλλον , έχει ενταχθεί ο βιολογικός Αργοστολίου για αναβάθμιση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η επόμενη Δημοτική Αρχή που θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς θα αναβαθμίσει με καινούργια μηχανήματα με περισσότερες δυνατότητες τον βιολογικό , ούτως ώστε να δέχεται ανεπηρέαστα μεγάλο όγκο λυμάτων».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-967169598?si=6fe0fb9e772448b5a92d39e0d071cc0a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250