Θ. Αυγερινός στον Inkefalonia 89,2 για την πρόσβαση στο Κορώνι:’’Μεγάλη επιτυχία που επετεύχθη με την συνεργασία του Δήμου Αργοστολίου, με ιδιώτες, Τοπική Κοινότητα και όλο τον κόσμο που μόχθησε γι αυτό’’

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 15:58

Θ. Αυγερινός στον Inkefalonia 89,2 για την πρόσβαση στο Κορώνι:’’Μεγάλη επιτυχία που επετεύχθη με την συνεργασία του Δήμου Αργοστολίου, με ιδιώτες, Τοπική Κοινότητα και όλο τον κόσμο που μόχθησε γι αυτό’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Νομικός Εκπρόσωπος του Δήμου Αργοστολίου Θανάσης Αυγερινός, για την θετική έκβαση στο ζήτημα της πρόσβασης στην παραλία Κορώνι, με απόφαση του Εφετείου Πατρών.

«Το Κορώνι αποτελεί μιας ιδιαίτερης αξίας νίκη, η οποία διασφαλίζει την πρόσβαση στην παραλία για τους ιδιώτες, τους τουρίστες, για τους παρόδιους που έχουν ιδιοκτησίες επί του δρόμου, για την πολιτική προστασία και για την πρόσβαση στο αρτεσιανό πηγάδι που υπάρχει πριν την παραλία».

Για την ιστορία: « Υπήρχε ένα μονοπάτι προ αμνημονεύτων χρόνων που κατέβαινε προς την παραλία, που από το 1970 και μετά μετατράπηκε σε δρόμο. Ο Δήμος έκανε παρεμβάσεις είτε με Ευρωπαικά προγράμματα, είτε με δικά του χρήματα από τα τέλη του 1970 μέχρι σήμερα αδιάκοπα με την ανοχή του προσφεύγοντος στα Δικαστήρια ιδιώτη».

« Η τελευταία εκδοθείσα απόφαση αφορά έφεση στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας , που έκρινε πέρυσι ότι ο δρόμος ναι μεν δεν έχει δημιουργηθεί με απαλλοτρίωση και δεν υπήρχε προ πολλών ετών, αλλά όμως υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, διέρχεται απροσδιόριστος αριθμός ατόμων χωρίς να εμποδίστηκε ποτέ με αλυσίδα στην είσοδο η πρόσβαση , άρα είναι εντελώς καταχρηστικό με το άρθρο 288 του Αστικού Κώδικα για την καταχρηστικότητα να τον κλείσει ο προσφεύγων ιδιώτης και έκρινε ότι δεν μπορεί να διακοπεί αυτή η ροή του κόσμου προς την παραλία απ αυτόν τον δρόμο.

Ο ιδιώτης άσκησε έφεση στο Εφετείο της Πάτρας η οποία δικάστηκε στις αρχές του χρόνου και στις 6 Ιουνίου βγήκε η απόφαση. Το Εφετείο Πάτρας θεώρησε ότι σωστά έκρινε το πρωτόδικο Δικαστήριο και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και σε λίγες μέρες θα την έχουμε και στα χέρια μας. Η απόφαση του Εφετείου θεωρείται τελεσίδικη και εκτελεστή, όμως ο καθένας έχει το δικαίωμα να πάει στον Άρειο Πάγο και να την αμφισβητήσει. Από την στιγμή που τέλειωσε το Εφετείο θεωρείται τελεσίδικη, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, παρά μόνο εάν για κάποιο νομικό λόγο προσβληθεί στο ανώτατο Δικαστήριο που είναι κάτι χρονοβόρο».

Η βαρύνουσα σημασία της απόφασης του Εφετείου: «Αυτή η απόφαση είναι ένας πρόδρομος για όλες τις αποφάσεις για τα άλλα δικαστήρια που ζητούν οι ιδιώτες να αναγνωριστεί ότι υπάρχει δρόμος εκεί -τα ασφαλιστικά μέτρα τα έχουν κερδίσει οι ιδιώτες - και ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό. Επίσης σε άλλες εκκρεμοδικίες θα έχει βαρύνουσα άποψη. Είναι μία μεγάλη επιτυχία που επετεύχθη με την συνεργασία του Δήμου με τους ιδιώτες ,την Τοπική Κοινότητα και με όλο τον κόσμο που μόχθησε γι αυτό».

Η προσφυγή στα δικαστήρια για τον δρόμο πρόσβασης στην παραλία Κορώνι ως υπόθεση: «Ήταν μία δύσκολη πραγματικά υπόθεση, οι τυπικές προυποθέσεις για τη δημιουργία δρόμου είναι πολύ στενές κατά τον νόμο, όμως υπάρχει νομολογία τα τελευταία χρόνια γιατί δεν είναι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει με αυτό τον τρόπο και αν ακολουθήσεις με την στενή έννοια του νόμου, όλοι οι αγροτικοί δρόμοι που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα είναι στον αέρα. Τα Δικαστήρια τον τελευταίο καιρό έχουν βρεί αυτή την φόρμουλα , δηλαδή ότι δεν μπορεί να περνά ο κόσμος 40-50-60 χρόνια και να μην θεωρείται δρόμος και πάνε στην καταχρηστική άσκηση δικαιώματος του ιδιώτη ο οποίος προσπαθεί να τον κλείσει εκμεταλλευόμενος τις τυπικές προυποθέσεις. Την υπόθεση του δρόμου προς το Κορώνι, θα την χρησιμοποιήσουν πολλοί, όπως εμείς χρησιμοποιήσαμε κάποιες λίγες αποφάσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα ως προς αυτό το θέμα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-271324436?si=c6f16d384da544cb8ec22876c66c97cb&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250