Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 11:43

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση»

Ξεκίνησε η …επανεκκίνηση!

O Υπουργός Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ ανακοίνωσαν στις 30/04/13 την …εκκίνηση του Προγράμματος  «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» .

 Το ΕΤΕΑΝ ξεκινάει το πρόγραμμα αυτό, δίνοντας το ίδιο 275 εκατομμύρια ευρώ κι έχοντας συμφωνήσει με 14 τράπεζες ότι θα δώσουν και εκείνες από την πλευρά τους, άλλα 275 εκατομμύρια ευρώ. Άρα μιλάμε για ένα πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης και για επενδύσεις, που αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι με τις σημερινές τιμές τα δάνεια από το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση» θα είναι στο ύψος περίπου του 4,5%.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.

Τα δάνεια θα παρέχονται με ευνοϊκούς όρους και θα αφορούν:

α) δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης), από 10.000 ευρώ -300.000 ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχειρήσεως, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες.

β) σε δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων με εύρος που θα διαμορφώνεται από 10.000 ευρώ -800.000 ευρώ, με διάρκεια 5-12 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες μέχρι 2χρόνια, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης. Συγκεκριμένα τα δάνεια αφορούν σε επενδυτικά σχέδια που:
 υπάχθηκαν στον Ν.3299/2004- εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης
- δεν εντάχτηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Από τις 30/ 04/13 μπορούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε εκείνοι που έχουν υφιστάμενες σήμερα επιχειρήσεις είτε αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις, να απευθυνθούν σε 14 διαφορετικές τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, στην αναφορά του σημείωσε, επίσης, τα εξής ενδιαφέροντα:

 

·         «Τρέχουν» άλλα 4-5 προγράμματα που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ένα από αυτά είναι οι στοχευμένες δράσεις που κληρονομήθηκαν  από το παρελθόν και τις «τρέχει» η Εθνική Τράπεζα («Θεματικός τουρισμό» και «Πράσινη Ανάπτυξη»). Είναι η δράση «Εξωστρέφεια», η οποία χρηματοδοτεί κεφάλαια κινήσεως αλλά και δάνεια για επενδυτικά σχέδια, την οποία «τρέχει» η Eurobank. Υπάρχουν, ακόμη, η «Γενική επιχειρηματικότητα» με 5 εκατομμύρια (Alpha Bank) και η «Εφοδιαστική αλυσίδα»  με άλλα 5 εκατομμύρια.(Πειραιώς)Οι επιχειρήσεις, για τις δράσεις που αναφέρθηκαν μπορούν, να πάρουν δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο, επίσης επιδοτούμενα κατά 50%.

·         Σε λίγες μέρες θα έχουμε το Ταμείο Εγγυοδοσίας στην αγορά, το οποίο θα εγγυάται  για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, να πάρουν δάνεια για επενδύσεις … Θα εξυπηρετηθούν κυρίως οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν ελλείπουσα φερεγγυότητα

·         Ο Υπουργός μαζί με τον Υπουργό Αιγαίου είχαν εξαγγείλει ένα Ταμείο Νήσων και είναι ήδη πραγματικότητα. Έχει κρεμαστεί  η πρόσκληση στο τραπεζικό σύστημα, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 2 Τράπεζες. Μέχρι τις 20 Μαΐου αναμένεται να κλείσει η συγκεκριμένη προσφορά, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Μέσω του προγράμματος θα δίνονται χαμηλότοκα δάνεια προς τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά της χώρας. Θα είναι δάνεια για κεφάλαιο κινήσεως ή και για επενδυτικούς σκοπούς- μικρά δάνεια από 10 -30 χιλιάδες ευρώ. Για νησιά κάτω από 3100 κατοίκους το επιτόκιο θα είναι μηδενικό, το δάνειο δηλαδή θα είναι άτοκο και πάνω από 3100 κατοίκους το δάνειο θα είναι χαμηλότοκο (2,8%!)

·         Παράλληλα τρέχει και το Ταμείο Εγγυητικών Επιστολών, το οποίο είναι από ίδιους πόρους της ΕΤΕΑΝ. Η εγγυητική επιστολή είναι ένα μέσο πιστωτικό, με το οποίο η μικρή επιχείρηση μπορεί να κάνει τη δουλειά της, χωρίς να δεσμεύει ρευστότητα,




00 inkefalonia general ad 300X250