"Να απαιτήσουμε περισσότερα ανταποδοτικά από τις ανεμογεννήτριες" - Φαραντούρης - Πρέντζας στον COSMOS 96,5 για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 09:37

"Να απαιτήσουμε περισσότερα ανταποδοτικά από τις ανεμογεννήτριες" - Φαραντούρης - Πρέντζας στον COSMOS 96,5 για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ειδική εκπομπή αφιερωμένη στην ενέργεια πραγματοποίησε ο COSMOS 96,5 με προσκεκλημένους τον o καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και υποψήφιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη και τον Ηλεκτρολόγο - Μηχανικό Πιστοποιημένο Εγκαταστάτη ΑΠΕ Κωσταντίνο Πρέντζα.

Οι προσκεκλημένοι απάντησαν στις ερωτήσεις του Χρήστου Λαμπράκη και της Σπυριδούλας Αναλυτή, ενώ το περιεχόμενο της έτυχε ιδιαίτερα θετικής αποδοχής, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια συζήτηση σε τοπικό μέσο στην Κεφαλονιά για το θέμα της ενέργειας.

Από την εκπομπή ξεχώρισε η συζήτηση γύρω από τις ανεμογεννήτριες στην Κεφαλινά όπου αποκαλύφθηκε ότι σύντομα (το 2026) λήγουν οι συμβάσεις λειτουργίας κάποιων από τα αιολικά πάρκα στο νησί μας.

Τόσο ο κ. Φαραντούρης, όσο και ο κ. Πρέντζας συμφώνησαν ότι απαιτείται η επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας (τόσο σε επίπεδο ανταποδοτικών σε Δήμους και κατοίκους όσο και σε επίπεδο έργων).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Αρχικά συζητήθηκε το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων τα οφέλη, οι στρεβλώσεις γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο και η σημασία ύπαρξης περισσότερων και μικρότερων παραγωγών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Η λογική των ενεργειακών κοινοτήτων είναι όλοι μας σε επίπεδο γειτονιάς, Δήμου, νομού, πολυκατοικίας, να μαζευτούμε,  φυσικά και νομικά πρόσωπα και να παράγουμε τη δική μας ενέργεια, σε ένα μοντέλο από τα κάτω προς τα πάνω» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαραντούρης και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να δούμε ενεργειακές κοινότητές μέσω ΟΤΑ, καθώς θα μπορούσαν οι τρεις Δήμοι της Κεφαλονιάς να μαζευτούν και να συμμετάσχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα.  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ

«Ενώ έγιναν οι ενεργειακές κοινότητες για να παράξει σε ένα χωριό , μια κοινωνία την ενέργειά της , στην Κεφαλονιά τελικά , εκμεταλλεύθηκαν το θεσμό κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την Κεφαλονιά,  ήρθαν εδώ , νοίκιασαν χωράφια και έκλεισαν το δίκτυο και αυτή τη στιγμή, κανείς κεφαλονίτης δεν μπορεί να επενδύσει να βάλει ένα φωτοβολταϊκό».

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Τα φωτοβολταϊκά, και ιδίως α φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι στοιχείο ενεργειακής Δημοκρατίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος σήμερα, να προχωρήσει η υπόθεση της παραγωγής της δικής μου ενέργειας, την οποία καταναλώνω.  Εάν θέλουμε ενεργειακή δημοκρατία και όχι 5 μεγαλοκαρχαρίες να παράγουν την ενέργεια , και ενδεχομένως να συνεννοούνται για τις τιμές, πρέπει  να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να παράγει τη δική του ενέργεια» τόνισε ο κ. Φαραντούρης και πρόσθεσε ότι εκτός από τα κίνητρα πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστικές υποχρεωτικές παρεμβάσεις , φέρνοντας το παράδειγμα της υποχρεωτικής τοποθέτησης εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Αθήνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ

«Το φωτοβολταικό αυτή τη στιγμή είναι η τεχνολογία που μπορεί να στηρίξει τους μικρούς, τους αυτοπαραγωγούς. Τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση έχει μείνει στην προ δημοσίευση του προγράμματος (επιδότησης) και αυτό το πρόγραμμα είναι ανεκδιήγητο» υπογράμμισε ο κ. Πρέντζας προσθέτοντας ότι στα οικιακά φωτοβολταϊκά, που ο πολίτης τα πληρώνει από την τσέπη του και θα επενδύσει με δικά του κεφάλαια στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας , δεν θα έπρεπε να υπάρχει 24% ΦΠΑ.

«Ποιος άνθρωπος που έχει κοινωνικό τιμολόγιο θα βρει 25 χιλιάρικα , να βάλει το φωτοβολταϊκά, να πάρει στη συνέχεια πίσω τα 17 , και το πότε θα τα πάρει κανείς δεν ξέρει» πρόσθεσε σχετικά με τους όρους επιδότησης σε πελάτες ΚΟΤ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η μείωση του ΦΠΑ, σε αυτή την κατηγορία των οικιακών επενδυτών» απάντησε ο κ. Φαραντούρης.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΠΕ

Στη θεματική για τα φωτοβολταϊκά συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από το δίκτυο της Κεφαλονιάς και τη διάθεση περισσότερων πόρων για των καταμερισμό (π.χ. υπέρ των φωτοβολταικών).

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πολύ ήλιο και μπορεί να φθάσει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» ανέφερε ο κ. Πρέντζας υπογραμμίζοντας ότι έχει σημασία οι ΑΠΕ να μην είναι μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς, αλλά και στους πολίτες , καθώς στην πρώτη περίπτωση, δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές.

ΠΟΣΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Η ισχύς που παράγεται στην Κεφαλονιά είναι πολλαπλάσια αυτής που χρειάζεται το νησί. Δεν δαιμονοποιώ καμία μορφή ενέργειας.

Είναι στοιχείο Δημοκρατίας η έμφαση στην ηλιακή ενέργεια , σε σχέση με τις μεγάλες φαραωνικές επενδύσεις που έχουμε δει , ιδίως στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Στην Κεφαλονιά το θέμα είναι οξυμένο και πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και το μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. 

Στην Τήλο οι ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν με απόλυτη συναίνεση των κατοίκων, εκεί που δεν ενοχλούν κανέναν (περιβάλλον, βοσκοτόπια, αισθητική).

Παράγεται ενέργεια που μένει στο νησί και είναι όλοι χαρούμενοι.

Εδώ, στην Κεφαλονιά, η ενέργεια φεύγει από το νησί, με αμφίβολης αποτελεσματικότητας κίνητρα και ανταποδοτικά.

Χρειάζεται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και μεγαλύτερη συμμετοχικότητα.

Δεν μπορεί να ξεφυτρώνει μια ανεμογεννήτρια , όπου να ναι , σε μια ιδιωτική έκταση, χρειάζονται κάποια άλλα εχέγγυα, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Λέει η Πολιτεία που επιτρέπεται, που δεν επιτρέπεται , που μπορεί να εγκατασταθούν , γιατί δεν μπορεί, τι προβλήματα υπάρχουν, γεωλογικά , ερπυσμού, σεισμικά κ.α.)  , αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει υπάρξει.

Η δική μας φιλοσοφία, σε αντιδιαστολή με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν είμαστε και Κούβα να λέμε στον ιδιώτη αν η όχι μπορεί να εγκαταστήσει στην ιδιωτική του έκταση ανεμογεννήτριες.

Η ενέργεια είναι  μιας άλλης έντασης και μορφής βιομηχανική εγκατάσταση.

Και για να μην έχουμε την Κοινωνία απέναντι, με πρόσφατα φαινόμενα που είδαμε και στην Κεφαλονιά με πλημμύρες και κατολισθήσεις θα πρέπει να υπάρξει μια οργάνωση.

Στην Κεφαλονιά έχουν γίνει αρκετές εγκαταστάσεις, χωρίς τον δέοντα σχεδιασμό».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ

«Όπως λέει ο 3468 του 2006, η άδεια παραγωγής που πήραν τα αιολικά πάρκα στην Κεφαλονιά, ισχύει για τουλάχιστον 20 έτη και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη 20 έτη.

Το ζήτημα είναι με ποιους όρους… Να δίνει δηλαδή 1,7 % στους Δήμους και 1% στους οικιακούς καταναλωτές και το 97% να το παίρνει ο επενδυτής, ο οποίος δεν θα πληρώσει φόρο , καθώς τα κέρδη θα τα επενδύσει κάπου αλλού…»

Αν αποφασίσει ότι δεν θέλει να συνεχίσει (τη λειτουργία) του έργου, ο επενδυτής υποχρεούται να το ξανά φτιάξει όπως ήταν, για τον επενδυτή έχει μεγάλο κόστος να φύγει και αποκαταστήσει το περιβάλλον.

Δεν μπορεί ένα αιολικό πάρκο που θα συνεχίσει για δεύτερη εικοσαετία ,  να δίνει κάτω από 30% στο Δήμο. Και το φόρο του, δεν μπορεί να πει εγώ πήρα 10, αλλά τα επένδυσα, οπότε δεν δίνω φόρο στο κράτος. Αυτή είναι η Δικαιοσύνη. Είμαστε μια χώρα που σκύβουμε στον κάθε επενδυτή και του τα δίνουμε όλα, και αφού τα δώσουμε τα παίρνουμε από τους βλάκες.

Οι εισπράξεις των αιολικών της Κεφαλονιάς το 2019 ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ και τι έπαιρνε ο τόπος, 400.000. Τι ζημιές είχαμε στο περιβάλλον; Πιθανώς πολλές, ποια ήταν η προστιθέμενη αξία , καμία …

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Κατά την ανανέωση της αδείας και πριν ακόμη, θα έθετα σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις γι αυτή την ανανέωση, αν υπήρχε ανανέωση, αν τη θέλουμε.

Θα μπορούσαν να α Εγγειοβελτιωτικά έργα, υδατοδεξαμενές, αναμόρφωση, πράγματα επί του πεδίου και ρυθμιστικοοικονομικά.

Η ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία δεν εξαντλείται στο ταμείο του Δήμου ή της κοινότητας , πιο σημαντικό όμως να έρθεις να επιβάλεις στον άλλο περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για ανανέωση , επέκταση της αδείας του και πρέπει να αυστηρές , να είσαι με κόκκινη γραμμή».

Για μια τέτοια εγκατάσταση δεν είναι μόνο η γη, είναι ο αέρας , η αισθητική, οι επιπτώσεις , το πακέτο. 

Πρέπει να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους Φορείς, εκεί μπορεί να δεις τους φορείς να είναι ένθερμοι υποστηρικτές αν υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Σκέψου να έρθει μια εταιρεία να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες και στο πρόγραμμα της να προβλέπει την δημιουργία μιας υδατοδεξαμενής συγκέντρωσης όμβριων  ,  τα οποία έπληξαν την Αγία Ευφημία πριν λίγα χρόνια και θα μπορούσαν να συλλεγούν και να χρησιμοποιηθούν για υδροδότηση ολόκληρης της περιοχής.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

«Οι προσωπικές μου απόψεις , λόγω και της ιδιότητας μου ως συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντανακλώνται και στα προγράμματα μας , συνεπώς έχω τη χαρά να συμμετέχω σε ό,τι ανακοινώνεται και να το συμμερίζομαι.

Ποιος πήγε το ηλεκτρικό ρεύμα στα Κουβαλάτα  στα Καρδακάτα, στα Αργίνια και στα Κουλουράτα, πριν από χρόνια, και με ποια ανταποδοτικότητα… Με μηδέν ανταποδοτικίτηα πήγε το ρεύμα εκεί γιατί έπρεπε να υπάρχει ένας στύλος με φως το βράδυ, ακόμη και αν υπάρχουν δυο γέροντες, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό.

Αυτό λέει γιατί επιμένουμε στο δημόσιο χαρακτήρα των ενεργειακών δικτύων.

Αν θέλουμε κάποιο κράτος, πρέπει να μεριμνήσει για 5 στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά… Υγεία , Παιδεία , Νερό, Ενέργεια.

Εμείς λέμε ότι κακώς το δίκτυο ενέργειας περνάει σε ιδιωτικά χέρια.

Πρέπει να υπάρχει υπό τον έλεγχο του κράτους για να μπορέσει να υλοποιήσει  αυτές τις πολιτικές και όχι από κρατισμό.

2015 – 2019, δεν αυξήθηκε ούτε ένα σέντ η τιμή τις κιλοβατώρας, γιατί αυτή ήταν Πολιτική (με μνημόνια , τρόικα) 

Η ΔΕΗ προσαρμόστηκε στις ανάγκες της Κοινωνίας γιατί δεν άντεχε ο κόσμος να αυξηθεί το κόστος.

Θα μου πείτε, είναι θέμα ΔΕΗ, αν αύξαναν οι άλλοι… Δεν αυξήσαν οι άλλοι γιατί η ΔΕΗ έχει ένα 65 % μερίδιο της αγοράς και αν αύξαναν οι άλλοι (θα έχαναν).

Η ΔΕΗ είναι ο leader της αγοράς.

Από τον Αύγουστο του 2021,  εκτός μνημονίου. Ενεργοποίηση ρήτρας αναπροσαρμογής. 400 % πάνω το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αμέσως αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγια τους και οι υπόλοιπο πάροχοι και διαμορφώνεται μια υψηλή τιμή.

Η ΔΕΗ παύει να έχει το ρόλο του leader προς όφελος της Κοινωνίας και γίνεται αμιγώς μια ιδιωτική – επιχειρηματική κατάσταση η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Γιατί η ΔΕΗ πρέπει να κάνει 1,5 δισεκατομμύριο κέρδος…  1.000 ευρώ την ημέρα παίρνει ο κ. Στάσης , ο Δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ , και πόσα εκατομμύρια bonus, τα οποία μοιράζονται τα μέλη του ΔΣ.

Ο έλεγχος που θέλουμε να ασκείται στο μετοχικό κεφάλαιο, εξασφαλίζεται όταν έχεις 51%.

Και με το 33% ασκείς έλεγχο στο μάνατζμεντ , αλλά θα έχεις ένα 67 % ιδιωτών που θα σου κουνά το δάχτυλο…

Όταν θέλεις να ασκήσεις δημόσιες πολιτικές (π.χ. κοινωνικό τιμολόγιο) θα έρθει το 70% και θα σου πει εγώ επένδυσα στη ΔΕΗ , θέλω να έχω κέρδη.

Άρα ακόμη και με το ισχύον πλαίσιο, που μας επιτρέπει να ορίσουμε ένα μάνατζμεντ , θα εφαρμόσουμε ένα κοινωνικό τιμολόγιο.

Με την εφαρμογή του, μπορείς κάποιος ιδιώτης να δυστροπήσει και να πει δεν με συμφέρει να έχω (ποσοστό)…

Τι έγινε το Σεπτέμβριο του 2021, εν μέσω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης στη χώρα…

Κάθομαι σε γνωστό μεζεδοπωλείο και μου έρχεται ένα μήνυμα μέσα από το ΔΣ. Μου λένε ότι συνεδριάζει εκτάκτως, και έχει εμβόλιμο θέμα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα συμμετοχής του Δημοσίου.

Περνάει από το ΔΣ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γίνεται αναγγελία στο χρηματιστήριο , μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου , έτη περεταίρω….

Το δημόσιο συναίνεση (στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) είπε δεν θέλω να συμμετάσχω και το αποφάσισε ο κ. Στάσης που διόρισε η Κυβέρνηση…

Αυτά παραπέμπουν σε μια ΔΕΗ που έχει καταντήσει το μαγαζάκι ιδιωτικών συμφερόντων.

Ναι στην καθαρή ενέργεια , ναι στην απολιγνητοποίηση, όχι στα πυροτεχνήματα, όχι στα συμφέροντα.

Το 2019, κάποιοι πάτησαν ένα κουμπί , και είπαν ότι καταργείται η λιγνιτική παραγωγή.

Είχες το δίκαιωμα να το επεκτείνεις και μέσα στις κοινοτικές οδηγίες, όπως έκαναν άλλες χώρες.

Το 2012 – 13 , μπορούσε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τα πέναλτι ρίπων , όπως έκανε η Ρουμανία. 

Δεν το έκανε όμως γιατί ήθελε να επενδύσει στο φυσικό αέριο , δήθεν ως καθαρότερο καύσιμο.

Το φυσικό αέριο είναι καθαρότερο, είναι όμως και αυτό ορυκτό καύσιμο  , έχει ρίπους και το κυριότερο, είναι εισαγόμενο.

Εμείς είχαμε πει, η απολιγνοτοποίηση να γίνει με βάση την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής κάθε λιγνιτικής μονάδας.

Η «Πτολεμαΐδα 5» κόστισε στον ελληνικό λαό κάποια δις.

Το 2019 ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης , λες και είναι δικά του χρήματα , η υπερσύγχρονη μονάδα με χαμηλότερους ρίπους και φίλτρα, σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί την καταργείς ; Μοναδικό παράδοξο φαινόμενο να καταργείται κάτι το οποίο συνέχιζε να χτίζεται.

Και έρχεται το Σεπτέμβριο με ψαλίδι και κορδέλα και εγκαινιάζει τη λειτουργία της, μετά την ενεργειακή κρίση , που γυρίσαμε στο λιγνίτη.

Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2019 επηρέασε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2022 τις τιμές του φυσικού αερίου στη χώρα.

Αν λειτουργούσαν οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγικά, θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Δεν έχει τελειώσει το πρόβλημα, το βλέπουμε στις τιμές των σουπερ μάρκετ…»

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής συζητήθηκε ακόμη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και άλλα ζητήματα, η απόπειρα πώλησης του δικτύου φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν , το χρηματιστήριο ενέργειας .

Ακούστε ολόκληρη την θεματική εκπομπή.

 




00 inkefalonia general ad 300X250