Ε.Α.Σ.: Εκπνέει η προθεσμία αιτήσεων επιδότησης για προστασία ζωικού κεφαλαίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 08:30

Ε.Α.Σ.: Εκπνέει η προθεσμία αιτήσεων επιδότησης για προστασία ζωικού κεφαλαίου

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης υπενθυμίζει ότι έως Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης οι ντόπιοι Κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να επιδοτηθούν για την Δράση 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

     Συγκεκριμένα, η εν λόγω Δράση αφορά στην επιδότηση των μέτρων ασφάλειας στις Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων στα ζώα ιδιαιτέρως της Αφρικάνικης πανώλης του Χοίρου.

     Η δημόσια δαπάνη είναι 7.000.000€ και το ύψος επιδότησης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών ενώ είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής. Ο προϋπολογισμός της στήριξης ξεκινά από 20.000€ έως 60.000€ για τις εκμεταλλεύσεις μέχρι 200 χοιρομητέρες και από 20.000€ έως 100.000€ για τις εκμεταλλεύσεις με πάνω από 201 χοιρομητέρες.

     Μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών είναι τοποθέτηση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη ύψους 1,5μ από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης γαλβανιζέ ανά 2μ ή συνδυασμό, με βάση από μπετόν, εργασίες στεγανοποίησης των εγκαταστάσεων, προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων για τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών και εξοπλισμού καθαρισμού κατά την είσοδο στους θαλάμους, κλπ.

     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας αποτρέπει τον κίνδυνο εισόδου του μεταδοτικού νοσήματος της Αφρικάνικης πανώλης του Χοίρου στις ντόπιες Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγή και εμπορία ζώντων ζώων, χοιρινού κρέατος και των προϊόντων του.

               Από Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250