Παναγής Καππάτος: Το κυβερνητικό έργο την εβδομάδα που πέρασε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 13:19

Παναγής Καππάτος: Το κυβερνητικό έργο την εβδομάδα που πέρασε

Ο Ιανουάριος κλείνει με το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο Φεβρουάριος έρχεται με πυκνό κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και σημαντικές ανακοινώσεις για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη σε ότι αφορά αναγκαίες παρεμβάσεις που διεκδικεί η κοινωνία μας. Μερικά από τα θετικά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου της προηγούμενης εβδομάδας, είναι τα παρακάτω:

  • Συνεχίζεται η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών. Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2022, διαμορφώνονται σε 188 δις, έναντι 136 δις το 2019. Στοιχείο που αντανακλά τη θετική πορεία της οικονομίας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
  • Ξεκίνησε η πληρωμή των πρώτων αυξημένων συντάξεων μετά από 12 χρόνια. 1,7 εκ. συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά λαμβάνουν αύξηση 7,75%, ενώ 912.000 συνταξιούχοι ωφελούνται από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Στην ενέργεια, η τιμή της Κιλοβατώρας (KWh) Φεβρουαρίου μειώνεται κατά 60%, από 44 λεπτά σε 20 λεπτά, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Οι καταναλωτές ούτως ή άλλως με την κρατική επιδότηση χρεώνονται τελική τιμή 15 λεπτών/KWh. Ωστόσο η μειωμένη ανάγκη επιδότησης, ωφελεί τον προϋπολογισμό και θωρακίζει το κράτος πρόνοιας.
  • Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο γ’ τρίμηνο του 2022 το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε στα 37,6 δις από 34,2 δις πέρυσι. Αυτή η θετική μεταβολή αντανακλάται και στην καταναλωτική δαπάνη που αυξήθηκε κατά 12,7%.
  • Στο χώρο της υγείας, μετά την τελευταία αύξηση του μισθού των ιατρών ΕΣΥ κατά 10%, προωθείται ένα σημαντικό κίνητρο για υγειονομικούς. Αφορά σε 1.800 ευρώ τον μήνα στους γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που επιλέγουν να μετακινηθούν από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο σε άλλη υγειονομική δομή. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται και αποζημιώνονται μετακινήσεις στα νησιά, επιβραβεύοντας το προσωπικό που επιλέγει να μετακινηθεί.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης