Απαντήσεις Κατσιβέλη μέσω του COSMOS 96,5 στην κριτική για την ανάδειξη της οικίας Λασκαράτου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 19:21

Απαντήσεις Κατσιβέλη μέσω του COSMOS 96,5 στην κριτική για την ανάδειξη της οικίας Λασκαράτου

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για την Οικία Λασκαράτου και τι προτίθεται η Δημοτική Αρχή Ληξουρίου να κάνει, προκειμένου να αναδειχθεί η οικία και ο περιβάλλων χώρος.

«Έχουμε ξεκινήσει από το 2020 να επαναφέρουμε το θέμα της Οικίας Λασκαράτου, που διαχρονικά απασχολεί τον τόπο μας, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα σημείο αναφοράς που μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί. Προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, ακόμα και πριν τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς είχαν γίνει μελέτες, τις βρήκαμε και προσπαθήσαμε να τις ενεργοποιήσουμε, να τις επικαιροποιήσουμε και να δούμε με τα σημερινά δεδομένα τι μπορούμε να κάνουμε.

Το 2016 είχε κατατεθεί μια πρόταση για την ανάδειξη του χώρου μέσω ενός προγράμματος interreg αλλά ο εταίρος από Ιταλία δεν έκανε τα δέοντα και δεν προχώρησε το θέμα. Περιλάμβανε αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου με ένα μικρό θεατράκι, για να αναδειχθεί και να γίνουν εκδηλώσεις. Με αφορμή τη νέα πρόσκληση που άνοιξε το 2020, σκεφτήκαμε να υποβάλλουμε πρόταση πάλι για την οικία Λασκαράτου, με σκοπό να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο να κάνουμε κάτι για το σπίτι αυτό.  Εντάχθηκε η πρόταση μας για χρηματοδότηση με 847 χιλ. ευρώ, από τα οποία οι 100 χιλ. είναι για την μελέτη – συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτό ξεκινάμε.

Ξέρουμε ότι είναι πολύ λίγα τα όσα έχουν σωθεί. Από πολύ παλιά έχουμε μελέτες και μάλιστα είχε ασχοληθεί και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπου είχε κάνει και μια προσομοίωση με τα στοιχεία που είχαμε, πως θέλαμε να γίνει. Όλα αυτά τα έχουμε κρατήσει και πως ήταν το σπίτι (από φωτογραφίες και από έγγραφα που υπάρχουν).Προσπαθήσαμε να το παρουσιάσουμε όπως ήταν. Ξέρουμε ότι τώρα είναι ερείπια, αλλά αυτό που  θέλουμε να μας πει ο μελετητής είναι τι μπορούμε να κάνουμε στο σημείο. Θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, για το συγκεκριμένο έργο. Είτε αυτό λέγεται ανακατασκευή, είτε νέο σπίτι, είτε οτιδήποτε. Πάντως ο διαγωνισμός θα γίνει και υπάρχει ένα διάστημα 11 μηνών από την στιγμή που θα υπογράψουμε με τον μελετητή να μας φέρει την μελέτη του για το τι μπορεί να γίνει στο σημείο της οικίας».




00 inkefalonia general ad 300X250