Σ. Ζαφειράτου για «προσωπικό γιατρό»: «Κανένας γιατρός δεν μπορεί να παρακολουθήσει ιατρικά 2.000 ανθρώπους – Δεν πρόκειται όλο αυτό να προχωρήσει, γιατί είναι φτιαγμένο “στο πόδι”»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 10:16

Σ. Ζαφειράτου για «προσωπικό γιατρό»: «Κανένας γιατρός δεν μπορεί να παρακολουθήσει ιατρικά 2.000 ανθρώπους – Δεν πρόκειται όλο αυτό να προχωρήσει, γιατί είναι φτιαγμένο “στο πόδι”»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σοφία Ζαφειράτου, για τα δυσεπίλυτα ζητήματα που δημιουργούνται αναφορικά με τον «προσωπικό γιατρό».

«Πραγματικά πρόκειται για μία σπαζοκεφαλιά μόνο που αυτή τη σπαζοκεφαλιά δεν πρόκειται να τη λύσουμε εμείς και εσείς. Πρέπει να την λύσει η Πολιτεία που την δημιούργησε αυτή την σπαζοκεφαλιά» τονίζει αρχικά η κα Ζαφειράτου και συνεχίζει: «Πέντε άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν 25 χιλιάδες πολίτες. Αναλογούν 5 χιλιάδες πολίτες σε κάθε γιατρό, πράγμα που είναι αδύνατο να είναι όλο αυτό λειτουργικό. Η ουσία του προσωπικού γιατρού είναι ο κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του. Έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του. Έναν άνθρωπο της επιλογής του. Έναν γιατρό που θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να απευθυνθεί, για να του λύσει το πρόβλημά του. Αυτή είναι η ουσία του τι σημαίνει οικογενειακός ή προσωπικός γιατρός. Πλέον έχουμε δύο σοβαρά ζητήματα που με πολλή υπευθυνότητα θα έπρεπε να ενσκήψει το Υπουργείο Υγείας πάνω τους και σε συνεργασία με τους γιατρούς με τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο. Αντί να γίνει όμως αυτό, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας να θεσπιστεί για δεύτερη φορά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Γιατί αν θυμάστε και το 2017 αυτό το project του οικογενειακού γιατρού ναυάγησε. Και ναυάγησε γιατί και τότε η όλη ιστορία ήταν φτιαγμένη στο πόδι. Δυστυχώς ξανάγινε το ίδιο πράγμα. Αποφάσισε λοιπόν το υπουργείο να επαναφέρει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με κανέναν φορέα. Ξαφνικά λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ, έστειλε μία σύμβαση στους ιδιώτες γιατρούς να υπογράψουν ως οικογενειακοί γιατροί".

Γιατί όμως οι γιατροί δεν δέχτηκαν και δεν μπήκαν στην πλατφόρμα ώστε να γίνουν οικογενειακοί γιατροί; "Διότι πρώτα από όλα η εμπειρία των γιατρών που έχουν περάσει από τέτοιου είδους συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ είναι αρνητική. Ποτέ δεν υπήρχε μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της ατομικής σύμβασης του γιατρού και του ΕΟΠΥΥ. Για αυτό και εμείς ζητούσαμε συλλογικές συμβάσεις τις οποίες και ποτέ δεν αποδέχτηκαν. Ας υποθέσουμε ότι ένας γιατρός δέχεται να μπει στην πλατφόρμα και να γίνει οικογενειακός γιατρός. Για να έχει μία ικανοποιητική αμοιβή για όλο αυτό από το κράτος, θα έπρεπε να αναλάβει δύο χιλιάδες ασθενείς. Στους οποίους δύο χιλιάδες ασθενείς, θα έπρεπε να παρέχει υπηρεσίες δωρεάν. Τη συνταγογράφηση τους, τα παραπεμπτικά τους, τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, την κλινική τους εξέταση. Για να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος, το κάθε ιατρείο χρειάζεται από δύο γραμματείς. Όμως επι της ουσίας, κανένας γιατρός που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να παρακολουθήσει ιατρικά 2000 ανθρώπους. Είναι αδύνατον, θα οδηγηθούμε στο σύστημα που υπάρχει στην Αγγλία και στη Γερμανία όπου για να μπορέσεις να βρεις τον προσωπικό σου γιατρό, χρειάζεσαι να κανονίσεις το ραντεβού σου τρεις με τέσσερις μήνες νωρίτερα. Οπότε στην ουσία δεν θα έχεις καμία σοβαρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλαβαίνετε ότι κανείς γιατρός δεν μπήκε στο σύστημα και ούτε πρόκειται να μπει. Και δεν είναι οι γιατροί της Κεφαλονιάς οι περίεργοι που δεν το κάνουν και δεν μπαίνουν στο σύστημα. Πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή πανελληνίως είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα περίπου 800 γιατροί. Δεν πρόκειται λοιπόν να προχωρήσει όλο αυτό, γιατί δεν είναι απλώς να δηλώσεις ένα όνομα γιατρού».

Η κα Ζαφειράτου όπως θα ακούσετε και στο ηχητικό εξηγεί και άλλους παράγοντες οι οποίοι απωθούν τους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στο σύστημα.

Παράλληλα, έδωσε και την εκτίμησή της για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι πάμε καλά και όσοι νοσούν, έχουν ήπια συμπτώματα.

Παρακάτω το ηχητικό

{https://soundcloud.com/user-46829938/zafeiratou-892-oikogeneiakos-giatros?si=21c6a8d34aa741abb4f8a45ee2abb25e&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250