Παναγής Καππάτος: "Η τριετία 2019-2022 πυξίδα για μια Ελλάδα που αλλάζει προς το καλύτερο"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 17:53

Παναγής Καππάτος: "Η τριετία 2019-2022 πυξίδα για μια Ελλάδα που αλλάζει προς το καλύτερο"

H Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα εκτός του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας και με αυτό τον τρόπο κλείνει ένας 12ετης κύκλος πολύ πυκνού ιστορικού χρόνου. Είναι μια εθνική επιτυχία που ανήκει πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες που πέρασαν δύσκολα και υπερφορολογήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Χάρη στις θυσίες τους η Ελλάδα τα καταφέρνει και αλλάζει προς το καλύτερο.

Η έξοδος μας από την ενισχυμένη εποπτεία διευκολύνει την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας ο οποίος, παρά την μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, είναι εφικτός για τη χώρα μας.

Η παράταση της ενισχυμένης εποπτείας ήταν αποτέλεσμα της καταστροφικής «διαπραγμάτευσης» Τσίπρα-Βαρουφάκη, όταν το 2015 αποφάσισαν να παίξουν την τύχη της χώρας στα ζάρια. Εξέλιξη που κόστισε στην Ελλάδα 100 δισεκατομμύρια, το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls. Η οικονομία συρόταν στη στασιμότητα όταν η ΕΕ σημείωνε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διεθνείς τιμές ενέργειας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Την ίδια περίοδο οι πολίτες ζούσαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση φόρων και εισφορών, με ταυτόχρονη μείωση μισθών και συντάξεων.

Σε ποιες συνθήκες όμως βγαίνει η χώρα μας από την ενισχυμένη εποπτεία σήμερα;

Χάρη στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Πετυχαίνουμε ρεκόρ ξένων άμεσων επενδύσεων και εξαγωγών. Η ανεργία μειώνεται συνεχώς. Έχουν μειωθεί ή καταργηθεί 52 φόροι. Το 2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης. Αυξάνονται οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια και προγραμματίζεται τρίτη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 752 ευρώ. Ήδη εξοφλήθηκε πρόωρα το δάνειο προς το ΔΝΤ.

Σε αυτά τα 12 χρόνια άλλαξε όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ο κόσμος. Ζούμε σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Προκειμένου να μη ζήσουμε ξανά τον πόνο που προκάλεσε σε όλους η προηγούμενη δεκαετία, πρέπει να διαβάσουμε σωστά πως διαμορφώνεται ο νέος κόσμος και ποια μπορεί να είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν. Με ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνία ανθεκτική στις αλλαγές που συμβαίνουν από παγκόσμιες εξελίξεις.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250