Κατσιβέλης στον COSMOS 96,5: « Το “Ιόνιο Ενυδρείο” αναδεικνύει τον υποθαλάσσιο πλούτο μας. Θα γίνουν εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 13:29

Κατσιβέλης στον COSMOS 96,5: « Το “Ιόνιο Ενυδρείο” αναδεικνύει τον υποθαλάσσιο πλούτο μας. Θα γίνουν εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην επαναλειτουργία του ενυδρείου στο Ληξούρι: « Μετά από τις αναγκαίες επισκευές στον ηλεκτρομηχανολογικό του εξοπλισμό , επαναλειτουργεί και ανοίξαμε τις πύλες του στον κόσμο. Θα λειτουργεί καθημερινά  σε δύο βάρδιες και είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τα είδη της Μεσογείου που φιλοξενεί. Απαρτίζεται από 5 γυάλες με ψαριά, όστρακα αστερίες κλπ. Ως «Ιόνιο Ενυδρείο» επιτελεί τον σκοπό τον ανάλογο. Επίσης τα εννέα  ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στην Κεφαλονιά αναδεικνύονται και φαίνονται μέσα από τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στις οθόνες του ενυδρείου. Ξεκινάνε από το 2700 και 2200 πχ με Ρωμαϊκά ναυάγια και καταλήγουμε στη νεότερη εποχή με τα δύο ναυάγια του «Αρντένα» και του υποβρυχίου του «Περσέα». Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όσον αφορά τα λιβάδια Ποσειδωνίας που αναπαριστούνται μέσα στο ενυδρείο και ο Ιχθυολόγος μας έχει βάλλει και φύκια και ανεμώνες της θάλασσας  ότι η Ποσειδωνία είναι προστατευόμενο είδος της Μεσογείου γιατί είναι από τα τελευταία που έχουν διατηρηθεί στον κόσμο. Το Ιόνιο πέλαγος χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο φυσικό θησαυρό  από θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία πρέπει να τα καταγράψουμε και να τα αναδείξουμε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί το περιβάλλον της Μεσογείου. Πρέπει να προωθήσουμε και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και οικολογίας. Θα υπάρξουν και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ενυδρείο, και ετοιμάζουμε και ένα έντυπο με τους εφτά λόγους για να επισκεφθεί κάποιος το «Ιόνιο Ενυδρείο». Σε συνεργασία και με το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς , που περιλαμβάνει και το Ληξούρι θα υπάρξουν ανάλογες  δράσεις , αλλά και δράσεις που έχουν να κάνουν με την κατάδυση και την θαλάσσια ζωή. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στα σχολεία. Μελετούμε διαφημιστικά του ενυδρείου και άλλα τα οποία έχουν σχέση με την λειτουργία του».

Στο θανατηφόρο ατύχημα στην Κουνόπετρα: « Δυστυχώς είχαμε ακόμα ένα θανατηφόρο ατύχημα. Ο δρόμος αυτός είναι Δημοτικός, στο σημείο εκείνο δεν υπήρχαν ποτέ προστατευτικά ,σαφώς όμως τα σημεία που χρειάζονται προστατευτικά είναι αμέτρητα χιλιόμετρα. Η μελέτη που γίνεται τώρα και μέχρι 4 Αυγούστου θα ολοκληρωθούν οι προσφορές , αφορά και εκείνο το σημείο .Αφορά το έργο οδικής ασφάλειας Παλικής ύψους 3μιση εκατομμυρίων και είναι μέσα και στηθαία στις περιοχές αυτές. Κακά τα ψέματα, η ανάγκη για στηθαία υπάρχει σε όλη την Κεφαλονιά. Όσον αφορά το ατύχημα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες , το ψάχνει και η Τροχαία, μάλλον κάποιο λάθος έγινε από την οδηγό και συνέβη το μοιραίο δυστυχώς. Δεν δικαιολογείται ο τρόπος που έπεσε το αυτοκίνητο και το σημείο που έφτασε 30 μέτρα από τον δρόμο».

Στην τουριστική κίνηση στην Παλική: «Όλη η Παλική είναι  στο 100%. Ο κ. Μόραλης ο Δήμαρχος Πειραιά επέλεξε το Ληξούρι για τις διακοπές του, έρχεται κάθε χρόνο ινκόγκνιτο και δυσκολεύτηκε να βρει κατάλυμα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




00 inkefalonia general ad 300X250