Ανδρ. Αρβανιτάκης: «Σχεδόν 140 τα καθημερινά νέα κρούσματα στην Κεφαλονιά. Την χαλάρωση την βλέπουμε ακόμα και στα άτομα που νοσούν»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 08:58

Ανδρ. Αρβανιτάκης: «Σχεδόν 140 τα καθημερινά νέα κρούσματα στην Κεφαλονιά. Την χαλάρωση την βλέπουμε ακόμα και στα άτομα που νοσούν»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο ιχνηλάτης covid της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανδρέας Αρβανιτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην εβδομαδιαία από 8 Ιουλίου ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα covid-19: « Την απόφαση αυτή του ΕΟΔΥ την μάθαμε όπως όλοι από τα ΜΜΕ. Εμάς μας έρχεται η λίστα  με τα ονόματα των νοσούντων, ως υπηρεσία για το τι ακριβώς πρέπει να ιχνηλατήσουμε».

Στην επικρατούσα κατάσταση των κρουσμάτων: «Η εικόνα παραμένει δύσκολη στην Κεφαλονιά, από 1η Ιουλίου έως 14 έχουμε 1330 κρούσματα. Μιλάμε για τα κρούσματα τα οποία ε έχουν διαγνωστεί στον ΕΟΔΥ, στο Νοσοκομείο, είτε σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Εάν κάποιος έκανε self-test και δεν το δήλωσε, δεν περνάει μέσα. Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα είναι συνέχεια τριψήφια ,πχ στις 14 είχαμε 128, στις 13, 139, παραμένουν ψηλά. Όταν έφτασαν τα 140 σταθεροποιήθηκαν εκεί για μία εβδομάδα περίπου. Έχει χαλαρώσει πολύ η κατάσταση και την μεγάλη χαλάρωση την είδαμε από τότε που καταργήθηκε η μάσκα. Βλέπανε μια πτώση της νοσηρότητας στους σκληρούς δείκτες , τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις δηλαδή και με βάση αυτό εκτίμησαν ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. Οι σκληροί δείκτες παραμένουν χαμηλά παρά τα πολλά κρούσματα, αλλά αναπόφευκτα και στατιστικά, τα ψηλά νούμερα θα φέρουν και νοσηλείες. Ήδη εδώ στο Νοσοκομείο, νοσηλεύονται 10 νοσηλευόμενους, ευτυχώς ελαφρά, είναι κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που τους κρατάνε προληπτικά. Το Νοσοκομείο διαθέτει 11 κλίνες και κάποιες έξτρα που μπορεί να προσθέσει σε περίπτωση ανάγκης. Είμαστε οριακά να τις καλύψουμε».

Στις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα: «Πιστεύω ότι θα παραμείνουμε σε υψηλά επίπεδα, γιατί δυστυχώς αυτή τη χαλάρωση την βλέπουμε ακόμα και στα άτομα που νοσούν. Έχουμε εργαζόμενους και επαγγελματίες , οι οποίοι είτε λόγω πίεσης από τους εργοδότες σπάνε το 5νθήμερο, η οι ίδιοι οι εργοδότες. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο , γιατί και μάσκα να φοράνε η Όμικρον 4 είναι πάρα πολύ μεταδοτική και λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης αρκούν».

Στην συμπτωματολογία της Όμικρον 4: « Έχει το σύμπτωμα του πολύ υψηλού πυρετού, πονοκεφάλους μυϊκούς πόνους, αλλά σε μεγάλες ηλικίες και σε παιδιά, όχι στις ενδιάμεσες ηλικίες. Είχαμε παιδί που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με 40 πυρετό για 3 μέρες».

Στα ηλικιακά ποσοστά των κρουσμάτων: « Από όταν έκλεισαν τα σχολεία τα ποσοστά των παιδιών έπεσαν πάρα πολύ. Τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να τηρήσουν τα μέτρα έτσι όπως είχαν εφαρμοστεί. Υπάρχουν όρια στην δυνατότητα τους να καταλάβουν. Τώρα το ποσοστό δεν είναι πάνω από το 10%. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζουν οι παραγωγικές ηλικίες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση , αλλά και στα σώματα ασφαλείας που έχουν μεγάλη επαφή με κόσμο αυτή την περίοδο».

Στην περίοδο μετάδοσης της νόσου: « Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι αν βγω εγώ θετικός σήμερα, είναι η μέρα 0 και μετράω πέντε μέρες από την επόμενη για να βγω έξω. Η μετάδοση ξεκινά δύο μέρες πριν γίνει συμπτωματικός κάποιος και αυτό είναι και το ύπουλο του κορονοιού, γι αυτό η ιχνηλάτηση ξεκινά με το ποιους είδε δύο μέρες πριν να έχει συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μετά το πενθήμερο η μεταδοτικότητα πέφτει κάθετα και η οδηγία είναι να φοράμε μάσκα πέντε μέρες αφού βγούμε, δηλ. μέρες με καραντίνα και πέντε μέρες με μάσκα».

Στην τήρηση των μέτρων για τους νοσούντες: «Μέχρι ένα σημείο υπήρχε επιτήρηση αν τηρούνται αυτά τα μέτρα, όμως από κάποια στιγμή και μετά δεν υπήρχε, οπότε βλέπουμε τα αποτελέσματα. Είχαμε κάποιες περιπτώσεις πέρσι το καλοκαίρι που επιβάλλονταν διοικητικά πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ και τηρούνταν τα μέτρα και το είδαμε και στα κρούσματα αυτό. Στην Κεφαλονιά είχαμε μηδενικά κρούσματα για πολύ καιρό, μόλις έληξε αυτό, υπήρξε χαλάρωση και κάποιοι γίνονται και προκλητικοί. Πολλοί από μας δεν καταλαβαίνουμε με άλλο τρόπο, παρά μόνο με «βούρδουλα». Όσον αφορά την ατομική ευθύνη, τα νούμερα μιλάνε και μόνα τους. Δεν είναι τίποτα πέντε μέρες να φυλαχθούμε, πραγματικά θα περιοριστεί η κατάσταση και να τηρούμε και τα μέτρα προστασίας. Υπάρχουν οι παππούδες, οι γιαγιάδες μας και πρέπει να τους προφυλάξουμε, υπάρχουν άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή και θα μπορούσαν να μην έχουν φύγει».

Στο αν το ερχόμενο φθινόπωρο τα πράγματα θα δυσκολέψουν: « Αυτό δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, η τουριστική σεζόν όμως θα περάσει έτσι, αν γίνουν χειρότερα τα πράγματα, τότε θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης:

{https://soundcloud.com/user-46829938/nisi-93-9-synenteyxi-229140001?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250