Π. Καππάτος: «Η πανδημία έχει αναδείξει μία επιθετικότητα – Μεμονωμένα τα περιστατικά στο Αργοστόλι – Βγαίνει διαταγή για μετακίνηση αστυνομικών στην Κεφαλονιά»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 15:58

Π. Καππάτος: «Η πανδημία έχει αναδείξει μία επιθετικότητα – Μεμονωμένα τα περιστατικά στο Αργοστόλι – Βγαίνει διαταγή για μετακίνηση αστυνομικών στην Κεφαλονιά»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο πρόγραμμα Anti-Nero του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Είναι μια σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Αργοστολίου. Το Anti-Nero, είναι ειδικά δασοτεχνικά έργα, τα οποία γίνονται ήδη στο περιαστικό δάσος στο Αργοστόλι που θα καθαριστούν 178 στρέμματα με 120 χιλιάδες ευρώ κόστος και για τον καθαρισμό τριών σημείων, έχουν προηγηθεί μελέτες που κόστισαν 90 χιλιάδες ευρώ. Είχαμε επισκεφθεί τον κ. Αμυρά και με τον Δήμαρχο Αργοστολίου όπου του εκθέσαμε την επικινδυνότητα για την πόλη του Αργοστολίου από το περιαστικό δάσος και μας υποσχέθηκε ότι θα εντάξει και την Κεφαλονιά. Θα καθαριστεί στην συνέχεια το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου σε εμβαδόν 55 στρεμμάτων και με κόστος 33.000 ευρώ και ένα δασύλλιο μεταξύ Πεσάδας και Σβορονάτων 12 στρεμμάτων με κόστος 7.300 ευρώ. Η συνολική παρέμβαση θα γίνει σε 245 στρέμματα με 150 χιλιάδες ευρώ. Μ αυτό τον τρόπο μειώνουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς από καύσιμη ύλη η οποία είχε συσσωρευτεί μετά τον Ιανό. Το έργο θα διαρκέσει δύο μήνες, εκτελείται υπό την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας και σύντομα ο κ. Αμυράς θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά για να παρακολουθήσει και ό ίδιος την πορεία των εργασιών. Ο Πρωθυπουργός θα μας επισκεφθεί μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το επίσημο πρόγραμμα του».

Στις εντάξεις έργων της Κεφαλονιάς στο Ταμείο Ανάκαμψης: « Έχουμε τις εντάξεις δύο μεγάλων έργων από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το πρώτο είναι το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας με 2.800.000 ευρώ και το δεύτερο είναι το τμήμα από το Λιμεναρχείο έως το άγαλμα του Καββαδία στο Αργοστόλι. Το τμήμα από το άγαλμα Καββαδία έως την Παλιά Πλάκα, είναι άλλο έργο. Την Τετάρτη έχω συνάντηση με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κουτουλάκη και θα συζητήσουμε το θέμα αυτό, ούτως ώστε να δούμε με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί το Λιμενικό Ταμείο για να αποκαταστήσει τις ζημιές. Ενδεχομένως από την έκπτωση που μπορεί να προκύψει από τον μελλοντικό εργολάβο, για το έργο από το άγαλμα Καββαδία έως το Λιμεναρχείο, να καλυφθεί και αυτό το τμήμα. Το 1.400.000 ευρώ αρχικά ήταν 900.000 , οπότε έχει υπολογισθεί και η άνοδος του κόστους του έργου».

Στις καθυστερήσεις των έργων λόγω της στάσης αναμονής των εργολάβων: « Το Υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι θα πληρώνει απολογιστικά τα υλικά και κυρίως την άσφαλτο, δηλαδή σε σημερινές τιμές, με το παραστατικό της αγοράς. Είναι γενικευμένο το πρόβλημα και θα βρει λύση το Υπουργείο και θα λυθεί το θέμα οριζόντια».

Στην παραβατικότητα και στην ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς: «Η ιστορία της πανδημίας έχει αναδείξει μία επιθετικότητα. Οι αντιδράσεις μας είναι αποτέλεσμα της κοινωνικοπολιτικής ανάπτυξης μας, που δημιουργείται μέσα από την οικογένεια πρώτα, μετά από το σχολείο και από την κοινωνία, άρα κάπου μπάζει το σύστημα. Από πλευράς Κράτους, η εκπαίδευση δεν ήταν σε σωστό δρόμο, ελπίζω με τα νέα μέτρα που ψηφίσαμε να διορθωθεί η κατάσταση, ίσως να υπάρχουν και κάποια καινούργια μαθήματα στα παιδιά. Υπάρχουν και στο Αργοστόλι περιστατικά παραβατικότητας, είναι μεμονωμένα, δεν χρειάζεται όμως για πολιτικούς λόγους, ένα πρόβλημα που έχουμε να διογκώνεται και να παραποιείται. Ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος πριν αναδείξει ένα θέμα, να το ψάξει και να δει ποια είναι η αλήθεια. Τα κενά στην Αστυνομία πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, βέβαια οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Το θέμα που βγήκε από την ΠΟΑΣΥ και τον κ. Γρηγορόπουλο, αφορούσε το ανεπαρκές προσωπικό στο αεροδρόμιο. Βγήκε μία διάταξη την προηγούμενη εβδομάδα, για την μετακίνηση Αστυνομικών από την Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο προς Κεφαλονιά σε δύο μέρες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους 40 ενδιαφερόμενοι. Αύριο το αργότερο θα βγεί η διαταγή, πέντε θα μετακινηθούν αυτή την βδομάδα και έχω την υπόσχεση και για άλλους τρείς. Κάθε μετακίνηση κοστίζει στο Δημόσιο 2000 ευρώ τον μήνα και είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τους Αστυνομικούς».

Στην πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση για γιατρούς που θα μετακινηθούν σε νησιωτικά Νοσοκομεία και δη στην Κεφαλονιά: « Αυτή η διαδικασία ξεκινά 1η Ιουλίου, θα ισχύσει για πρώτη φορά και θα μπορούν από Ιούλιο έως και 15 Σεπτεμβρίου να μετακινηθούν γιατροί από μεγάλα αστικά κέντρα προς νησιά. Υπάρχουν δύο γιατροί ενδιαφερόμενοι για την Κεφαλονιά από την Αθήνα, ένας παθολόγος και ένας γενικός ιατρός. Το πρόβλημα τους είναι η εξεύρεση στέγης και επικοινώνησα με την Ένωση Ξενοδόχων για να συνδράμουν σ αυτό. Εντός του Ιουλίου, αναμένεται και η προκήρυξη των προσλήψεων για μόνιμους γιατρούς, το νούμερο είναι διψήφιο και το θέμα είναι πόσοι θα ανταποκριθούν».

Στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την πυροπροστασία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς: « Εγκρίθηκαν 100.000 για την Ιθάκη και για έναν ακόμα Δήμο και όλοι οι δήμοι έχουν ενισχυθεί. Όσον αφορά την Εθελοντική Ομάδα Ελλειού Πρόνων για το ότι δεν έχει ενισχυθεί οικονομικά , θα το δούμε. Οι Εθελοντικές ομάδες ενισχύονται από του Δήμους. Επισκέφθηκα την Πυροσβεστική υπηρεσία, έχει ενισχυθεί με 4 η 5 καινούργια οχήματα, συζητήσαμε τις ελλείψεις στο προσωπικό που θα δημιουργηθούν από το Φθινόπωρο και μετά λόγω των μετακινήσεων, το ισοζύγιο γέρνει λίγο προς το εκτός και θα το μεταφέρω στο αρμόδιο Υπουργείο».

Στις πρόωρες ή μη εκλογές: « Ακούω ότι ακούνε όλοι. Αυτοί που τις ζητάνε ίσως έχουν την αίσθηση ότι θα γίνουν πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα. Έχω την αντίθετη αίσθηση προσωπικά και οι δημοσκοπήσεις δεν τους φέρνουν πρώτο κόμμα. Υπήρχε και υπάρχει μια σταθερότητα στην Ελλάδα, μια σταθερή Κυβερνητική πολιτική, μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να πάμε στις εκλογές. Όμως δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει, το συνταγματικό δικαίωμα και το προνόμιο, το έχει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν θέλει τοξική αντιπαλότητα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/kappatos-teliko?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}