Ο Γιάννης Διγαλέτος στον COSMOS 96,5 : Η Κεφαλονιά παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 17:15

Ο Γιάννης Διγαλέτος στον COSMOS 96,5 : Η Κεφαλονιά παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο  εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης, Γιάννης Διγαλέτος, ο οποίος αναφέρθηκε:  

Στην εκδήλωση για την ενέργεια που έλαβε χώρα το Σάββατο  28 Μαίου στα Διβαράτα του Δήμου Σάμης:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχή έκβαση και την ποιότητα της όλης εκδήλωσης. Δεν είναι εύκολο να αποτυπώσω τι ακριβώς ειπώθηκε, ξεκινήσαμε από τις συνθήκες που διαμορφώνονται με τις ιδιωτικές εταιρείες, με το χρηματιστήριο το ενεργειακό έτσι όπως εφαρμόζεται, με τις τιμές του ρεύματος όπως καθορίζονται, με το πόσο και αν επηρεάζονται από τις συνθήκες του πολέμου όλα αυτά κλπ. Ήταν ευτυχείς όσοι παραβρέθηκαν και τα άκουσαν από κοντά».

Στον στόχο της εκδήλωσης : « Ο στόχος αυτών των εκδηλώσεων που κάνουμε, έχει να κάνει με την απόκτηση γνώσης  και τη διαμόρφωση άποψης τεκμηριωμένης από τον κόσμο που παρακολουθεί, γιατί αυτό θα χρειαστεί και στα επόμενα βήματα μας.

Μπορούμε να καταλάβουμε από κάτι τέτοιες εκδηλώσεις τι σκοπιμότητες υπάρχουν, ποιοι τις εξυπηρετούν και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος ο δικός μας σε όλο αυτό το γίγνεσθαι έτσι όπως διαμορφώνεται. Σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν να μπούμε άμεσα στη διαδικασία αντίδρασης , ο σκοπός ήταν πρώτα να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει. Από κει και πέρα θα γίνονται ζυμώσεις για το πώς και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουμε».

Στο τι αναδείχθηκε από αυτή την εκδήλωση: «Στην εκδήλωση αναδείχθηκε ότι ξαναγυρίζουμε στην κρατικοποίηση  εταιρειών για να ελέγξουνε την ασυδοσία  του κερδοσκοπικού κεφαλαίου που μπήκε μέσα σ αυτό τον τομέα. Αυτές είναι αντιδράσεις που μπορεί να είναι από τον ύψιστο βαθμό διοίκησης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, γιατί μπορεί μια διοίκηση να εξυπηρετείται από κάποιες καταστάσεις η να εξυπηρετεί κάποιες καταστάσεις. Ο στόχος ο δικός μας είναι να καταστεί ενημερωμένος ο πολίτης για κάθε τι που διεκδικεί και να μην καταλήξει πυροτέχνημα η όποια αντίδραση του».

Στις ενέργειες της Κίνησης Πολιτών Επαρχίας Σάμης: « Η Κίνηση Πολιτών μαζί με άλλους συνδιοργανωτές, είχαμε ξανακάνει μεγάλη εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες το 2017. Αναπτύχθηκε  τότε επαρκώς το θέμα  και έφερε και αποτελέσματα. Τώρα που προέκυψε το θέμα της ενέργειας, έπρεπε ο κόσμος να μάθει και να ακούσει πράγματα. Ήταν εξαιρετική εκδήλωση».

 Στην ενεργειακή ταυτότητα της Κεφαλονιάς: « Η Κεφαλονιά παράγει ενέργεια και πολύ περισσότερη από αυτή που μπορεί να καταναλώσει. Η ενεργειακή ταυτότητα της Κεφαλονιάς έχει καλύψει το πλάνο όσον αφορά την «Πράσινη Μετάβαση». Ας τα διαχειριστούν αυτά καλά, ,ας γίνουνε περιβαλλοντικές ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος που θα εξασφαλίσει την ομαλή συμβίωση του κόσμου με την τεχνολογία αυτή και να παρακολουθούμε και την υφιστάμενη τεχνολογία, γιατί μάλλον είναι ξεπερασμένη».

Στις μελλοντικές κινήσεις στον τομέα της ενέργειας: «Σε κάποιες χώρες συζητάνε και για πυρηνική ενέργεια. Ο Λιγνίτης δεν είναι και τόσο επιβλαβής όταν μπούνε ειδικά φίλτρα, αλλά τον καταργήσανε γιατί είναι κοστοβόρος και ίσως να μην μπορεί να κερδοσκοπήσει κανείς πολύ. Οι Ρουμάνοι ενεργοποίησαν και πάλι εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη, με άριστες αποδόσεις και ίσως γίνει και αλλού. Το εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας είναι άριστο, σύγχρονο και πληροί όλες τις προϋποθέσεως όπως είπε ο κ. Βατικιώτης που είναι γνώστης. Το ότι έκλεισε ίσως είναι θέμα ταξιμάτων η συμφωνιών, αν δούμε και πως αναπτύσσονται οι ΑΠΕ ειδικά στην Πελοπόννησο, είναι αυθαιρεσία, είναι πέραν του ανεκτού. Έτσι όπως έχει συνδεθεί το δίκτυο τώρα, Ευρωπαϊκό είναι, διαμορφώνεται αλλιώς το παιχνίδι. Οι Γάλλοι θα είναι οι πρωτοπόροι που θα προχωρήσουν στην πυρηνική ενέργεια και θα έχουν την λύση, να διοχετεύσουν φθηνή ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Έχουν πιο φθηνή τιμή στην κιλοβατώρα  γιατί παίζει ρόλο πως παράγεται η ενέργεια και αυτό δεν το έχουμε ακόμα ξεκαθαρίσει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στην ενέργεια. Με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα πράγματα τελευταία και με τον πόλεμο, εμείς «ψωνίζουμε» ακριβά και το πληρώνει ο κόσμος, όχι αυτοί που ασκούν εξουσία η αυτοί που είναι πίσω από αυτούς».

Στην εγκατάλειψη του πολύκεντρου των Διβαράτων: «Δεν υπάρχει καμία συντήρηση για πάρα πολλά χρόνια. Όταν κάναμε την κινητοποίηση για να «σπάσουμε» σε Δήμους και να λειτουργήσουμε ως Δήμος Σάμης, ένας από τους βασικούς λόγους ήτανε η εγκατάλειψη. Στην εκδήλωση του Σαββάτου , με δικό μας Δήμο πλέον ,αντικρίσαμε ξανά αυτή την εικόνα , χωρίς καμία ουσιαστική επέμβαση στο χώρο. Ο δήμαρχος το ξέρει και κάποια στιγμή θα πρέπει να μας ενημερώσουν ποιοι πρέπει να επέμβουν σ αυτό το χώρο για να αποκατασταθεί. Μέσα ο χώρος είναι άριστος, χρήζει και αυτός κάποιων βελτιώσεων, όμως μας εντυπωσίασε. Έξω, είναι δραματική κατάσταση. Με κάποια χρήματα, επανέρχεται σε μία κατάσταση που θα είναι πραγματικά να χαίρεσαι να πηγαίνεις σε εκδηλώσεις σ αυτό το χώρο. Στην Κεφαλονιά δύσκολα βρίσκεις τέτοιους χώρους. Αυτή η εικόνα που αντίκρισα με ανάγκασε να κάνω αυτό το δημόσιο σχόλιο, γιατί δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα. Είναι ευέλικτοι οι Δήμοι για να κάνουνε μικρές παρεμβάσεις ,ούτως ώστε να βελτιώνουνε την εικόνα σε κάποια πράγματα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250