Ο Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5 για τη φέτα της Κεφαλονιάς και άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου του

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 12:19

Ο Σωτήρης Κουρής στον COSMOS 96,5 για τη φέτα της Κεφαλονιάς και άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου του

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε o  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αρμοδιότητας του.

Αναφέρθηκε στην συνάντηση με το Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Κεδίκογλου τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου  τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και με την ΜΟΔ για θέματα που αφορούν στον Πρωτογενή τομέα στα Ιόνια Νησιά. Προϊόντα αυτής της συνάντησης ήταν η λύση στο πρόβλημα με τα   διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η  επαναφορά της ονομασίας της φέτας της Κεφαλονιάς κάτι που δεν είναι εύκολο να αναμοχλευθεί ,όμως επειδή σε κάποιες άλλες περιοχές δεν τηρούνται οι ανάλογες προδιαγραφές, θα επανεξεταστεί  το θέμα με την προσκόμιση στοιχείων. «Πρέπει να το προσπαθήσουμε, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το θέμα έχει λήξει.  Όμως από τη στιγμή που βλέπουμε να ονομάζεται φέτα ένα τυρί που δεν έχει τις προδιαγραφές σε άλλες περιοχές, γιατί να μην κάνουμε μια προσπάθεια να επαναφέρουμε την ονομασία στο τυρί μας , στα τυροκομεία μας που παράγουνε παραδοσιακά τη φέτα στο νησί μας. Ας προσπαθήσουμε να ανοίξουμε αυτό το παραθυράκι, να κάνουμε την προσπάθεια μας , να μην πούμε ότι είναι κλειστό.»

Ενημέρωσε επίσης για την πορεία των λιμνοδεξαμενών και για τις ενέργειες που έχουν γίνει και για τα λιμενικά καταφύγια σε Αθέρα Κατελειό ,την ένταξη καταφυγίου στο Mast plan του λιμανιού του Αργοστολίου  και τον σχεδιασμό της διαχείρισης των υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων σε Ληξούρι Αργοστόλι και Σάμη.

Στάθηκε με έμφαση στο θέμα το οποίο συζήτησε με τον κ. Κεδίκογλου ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν ειδικά κριτήρια  διαχείρισης των 3 νησιωτικών περιφερειών  της Ελλάδος  στον πρωτογενή τομέα και ανέλυσε με σαφήνεια τους λόγους.

Κλείνοντας ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στην ενημέρωση του υφυπουργού για την πορεία  των θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα στο Υπουργείο, όπως η δημιουργία των 2 Δημόσιων ΙΕΚ τυροκομίας και κτηνοτροφίας για την Κεφαλονιά και τυροκομίας και φυτικής παραγωγής   για την Κέρκυρα για την διαχείριση της δακοκτονίας και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας σε συνεργασία με άλλες Περιφέρειες για την Ξυλέλα για να υπάρχει η στήριξη του Υπουργείου. « Κάνουμε μια προσπάθεια, δεν θα έχουν ευόδωση όλα, αλλά προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε.»

Τέλος αναφέρθηκε και στην συζήτηση με τον Γενικό γραμματέα του Υπουργείου αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα  για τις λιμνοξεδαμενές και άλλα έργα και είχε την διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν έως το καλοκαίρι κάποια έργα. Με τον γενικό διευθυντή κτηνοτροφίας τέθηκε το θέμα των σφαγείων και τα καταφύγια των ζώων για τα οποία έχουν γίνει ήδη μελέτες από τον Δήμο. Για το θέμα των σφαγείων στο Αργοστόλι όπως είπε θα έχει με τον Δήμο για το αν έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην αξιοποίηση τους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250