Φραντζής στον COSMOS 96,5 : Διθυραμβικά σχόλια του ΚΑΣ για το Μουσείο Σκλάβου - Σημείο αναφοράς το κτήριο της «Καμπάνας»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 12:20

Φραντζής στον COSMOS 96,5 : Διθυραμβικά σχόλια του ΚΑΣ για το Μουσείο Σκλάβου - Σημείο αναφοράς το κτήριο της «Καμπάνας»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής και ενημέρωσε για την παραχώρηση του κτηρίου της «Καμπάνας» στο Χαροκόπειο Εργαστήριο και για το αλσύλλιο της Λακήθρας ως εισηγητής των θεμάτων στο Πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου.

«Ήταν ένα σημαντικό Συμβούλιο  με σημαντικές αποφάσεις που πιστεύω θα παίξουν καθοριστικό ρόλο με την υλοποίηση τους στην πορεία του Δήμου μας» ανέφερε ο κ. Φραντζής.

Για το κτήριο της «Καμπάνας» κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό αυτό κτήριο και την προηγούμενη χρήση του ως καφενείο που απασχολούνταν ΑμεΑ, δήλωσε ότι  οι προσπάθειες του Δημάρχου να επαναδραστηριοποιηθούν  σ αυτό το χώρο σύλλογοι  ΑμεΑ  δεν καρποφόρησαν με τις σημερινές συνθήκες που υφίστανται σήμερα στην συγκεκριμένη πλατεία και σκοπός είναι πλέον να αξιοποιηθεί αυτό το κτήριο που για 10 χρόνια παραμένει κλειστό. 

Με εντολή του Δημάρχου ανέλαβε ο ίδιος να διεκπεραιώσει αυτό το θέμα με το Χαροκόπειο Εργαστήριο  που έχει ανάγκη υποστήριξης για την βιωσιμότητα του. 

Η στέγαση του Χαροκόπειου Εργαστηρίου στο κτήριο της «Καμπάνας» θα το καταστήσει σημείο αναφοράς όπως τόνισε, για την πόλη του Αργοστολίου, την παράδοση, τον πολιτισμό  και την επιζητούμενη προβολή τους μέσα από την έκθεση που θα λειτουργεί στο κτήριο.

 Έως τις αρχές του καλοκαιριού όπως ενημέρωσε ,θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να λειτουργήσει ο χώρος.

Για το αλσύλλιο της Λακήθρας ο κ. Φραντζής ανέφερε: «Ήρθε η ώρα να αναδειχθεί  αυτός ο χώρος με ένα σχέδιο το οποίο είχε εκπονηθεί  πριν από 20 χρόνια, όσο και αν αυτό δεν μας τιμά. 

Σήμερα επικαιροποιημένο και ως συνέχεια της αναβάθμισης που έχει αρχίσει στο χώρο την περίοδο λειτουργίας του Δήμου Λειβαθούς, μετά υπήρχε μια περίοδος αδράνειας και εγκατάλειψης του χώρου, νομίζω  ήρθε η στιγμή και υποχρέωση της παρούσης Δημοτικής Αρχής να συνεχιστεί αυτό το έργο. Διαμορφώθηκε η τελική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε αυτή η προσπάθεια και μακάρι  να ευοδωθεί.» 

Αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεως που εγκρίθηκαν στον σχεδιασμό του Αλσυλλίου και σημείωσε ότι πρέπει και ο Δήμος να είναι κατοχυρωμένος όσον αφορά την αξιοπιστία του επενδυτή ,αλλά και η πρόταση να είναι ελκυστική για έναν επενδυτή. Για όσους έχουν αντιρρήσεις για το Αλσύλλιο, ανέλυσε με σαφήνεια τα όσα λαμβάνουν χώρα σήμερα στο χώρο, τα όσα διέπουν την αυριανή λειτουργία του, αλλά και την αξιοποίηση του από ιδιώτη ως μόνη λύση.

Για την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου Σκλάβου που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, ο κ. Φραντζής είπε:

 «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. 

Είναι δύο κομμάτια το Μουσείο Σκλάβου, το ένα είναι το κτήριο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης αδείας, πυρασφάλειας, δημοπράτησης και το άλλο είναι εσωτερική διαμόρφωση, που σημαίνει  μουσειολογική ,μουσειογραφική μελέτη. 

Τι έργα έχουμε, πως τοποθετούνται ,πως φωτίζονται , με ποιες προϋποθέσεις και ποιες ανάγκες. Αυτό μελετήθηκε και όλα αυτά για να αδειοδοτηθούν και να χρηματοδοτηθούν, απαιτείται η έγκριση των δύο μελετών από το ΚΑΣ. Συνεδρίασε το συμβούλιο την Παρασκευή , συμμετείχαμε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών ΄Εργων  κ. Μινέττος   και εγώ για να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Μου έκανε  εντύπωση ο τρόπος που τα μέλη του ΚΑΣ επιπέδου καθηγητών, ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό συμβούλιο, ενέκριναν τις μελέτες χωρίς καμία αντίρρηση. 

Ήταν διθυραμβικά τα σχόλια για την πρωτοβουλία του Δήμου και  ακούστηκαν φωνές που ευχαριστούσαν την οικογένεια του Σκλάβου που έσωσε αυτά τα έργα και τα δίνει στο Δήμο για να μην πάνε χαμένα και διασκορπισθούν. 

Έγιναν ομόφωνα δεκτές και οι δύο μελέτες , με εμφανή τον σεβασμό στους δύο μελετητές, γνωρίζοντας προφανώς  την αξία τους και αναγνωρίζοντας την πρόταση τους. 

Ήταν ένα καταπληκτικό κλήμα, οι ίδιες οι μελέτες και η παρουσίαση έπεισε το συμβούλιο. Αντελήφθησαν τα μέλη του ΚΑΣ και του Υπουργείου ότι αυτό το Μουσείο είναι σημαντικό όχι μόνο για το Αργοστόλι και την Κεφαλονιά, αλλά και για τη χώρα, γιατί είναι ένα σημείο αναφοράς σε πολλά σημεία του φιλότεχνου πολιτιστικού τουρισμού και του κόσμου ο Σκλάβος και τα έργα του.»

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250